Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Intel 65nm och längre (eller nedan): IDF dag 2 täckning

Intel 65nm och längre (eller under)

Tidigare i år såg vi vår första glimt av 90nm-teknik med lanseringen av Intels Prescott Pentium 4. Ännu på senare tid har vi sett 90nm-processer dyka upp på server- och arbetsstations-processorer, som Nocona. Men medan 90nm-processer bara dyker upp på marknaden med full kraft, har Intel redan massiva planer på att driva tekniken ännu längre, med färdplaner som rampar till 32nm-stadiet 2009. Teknikerna och strategierna för att få dem dit är förvånansvärt väl dokumenterade och förklarade .

Talet om hösten IDF 2004 dag 1 och dag 2 var det om Moores lag; filosofin presenterade att transistorantalet på en processor fördubblas var 18:e till 24:e månad. Nära slutet av vår dag 1 Keynote fick vi vår första titt på Montecito, Intels 90nm IA64-processor med häpnadsväckande 24MB L3-cache. Att förstå hur Intel kan placera 1,72 miljarder transistorer på ett enda chip är verkligen inte en enkel uppgift; men Intel var vänlig nog att förse oss med en uppsjö av detaljer om hur vi kan klämma in miljarder transistorer på ett chip, och hur vi kommer att fortsätta att upprätthålla Moores lag i framtiden.

Först, en snabb titt på hur Intel har upprätthållit Moores lag:

Med introduktionen av Montecito överträffade Intel Moores lag mycket lite med massiva banker av cache. Vi kommer att gå in mer i detalj om cache och SRAM om en liten stund, men under tiden har vi en bild av hur processorkärnan faktiskt ser ut.