Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Ingenting drar sin Android-till-iOS-chattapp från Google Play på grund av säkerhetsproblem

En varm potatis: När Nothing presenterade sin chattapp förra veckan verkade den ha spruckit väggen som skiljer iMessage-användare från alla som inte äger en iPhone. En grupp säkerhetsforskare kom dock snart med skarpa anklagelser mot dess säkerhetsintegritet och antydde att tjänsten är för bra för att vara sann.

Mitt i allvarliga integritetsproblem har ingenting tog bort betaversionen av sin Android-till-iOS-chattapp från Google Play Butik. Företaget försenade också hela lanseringen men har inte specificerat hur länge.

Den nya tjänsten, Nothing Chats, gjorde det möjligt för Nothing Phone 2-ägare att skicka texter till iMessage-användare på Apple-enheter med avancerade funktioner som end-to-end-kryptering, högkvalitativa media, gruppchattar och mer. Eftersom iMessage är exklusivt för Apple-enheter och för närvarande inte stöder RCS, konverterar det meddelanden från Android-enheter till SMS eller MMS, som är mindre säkra och saknar modern funktionalitet.

Konkurrenter som Google, Meta och många telekomleverantörer har upprepade gånger kritiserat Cupertino Giants meddelandepolicy, och det ökande hotet om reglering från Europa kan ha fått Apple att ändra dem. Företaget planerar att implementera RCS nästa år som en ny reserv.

Samtidigt tvivlar en grupp säkerhetsforskare på påståenden från Nothing och backend-leverantören Sunbird att deras mellanliggande lösning upprätthåller end-to-end-kryptering. En lång teknisk kritik påstår att vid vissa tillfällen, när Sunbird förmedlar meddelanden mellan Android och iMessage, blir innehåll och kontoinformation okrypterad och sårbar för attacker.

Att använda Nothing Chats kräver att användare ger Sunbird sina Apple-ID – vilket i sig är riskabelt – men forskarna publicerade ett proof-of-concept som hävdade att hackare potentiellt skulle kunna komma åt den informationen. Vidare uppger de att informationens synlighet för Sunbird-anställda kan göra den mogen för insiderattacker.

Nothing och Sunbird drog betan av Nothing Chats från Google Play Butik strax efter avslöjandena. Ingenting tillskrev borttagningen och lanseringsförseningen till buggar, som fick hård kritik från kommentatorer som anklagade företaget för att ljuga om dess säkerhetsfunktioner. Forskarna föreslår att alla som har använt Nothing Chats bör ändra sitt Apple-lösenord, återkalla kontoåtkomst från appen och avinstallera den.

Om Nothing och Sunbird inte tar itu med kritiken kommer ägare av Nothing Phone 2 och andra Android-enheter sannolikt att behöva vänta tills Apple redskap RCS till iMessage 2024. Även om förändringen kommer att förbättra hur meddelanden från Android till Apple-enheter visas, kommer de inte att införliva alla iMessage-funktioner.

Google kommer arbete tillsammans med Apple för att övervaka integrationen, som bör implementera läskvitton, indikatorer för att skriva live och högupplösta media. RCS på iMessage kommer att använda kryptering från GSM Association istället för systemet Apple använder för meddelanden mellan företagets enheter. Dessutom kommer iMessage att förbli exklusivt för Apples hårdvara, och iOS-användare som tar emot meddelanden från Android kommer att fortsätta att se gröna bubblor.