Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Inga planer “Just nu” för att tvinga fram en återgång till kontoret

Amazon kommer inte att beordra sina företagsanställda att återgå till personligt arbete någon gång snart.

VD Andy Jassy uttryckte det så tydligt som möjligt när han talade på LA:s kodkonferens: “Vi har ingen plan för att kräva att folk ska komma tillbaka. Det gör vi inte just nu. Men vi kommer att fortsätta adaptivt när vi lär oss.”

Med andra ord, de som behöver flexibiliteten med distansarbete har vunnit på en av de största företagsjättarna som finns – men bara för nu.

Amazons ståndpunkt om arbete på kontoret

När Covid-pandemin först startade i början av 2020 skickade Amazon hem sina företagsanställda för att jobba på distans, även om Amazons lagerarbetare inte hade lika tur.

Ett år senare hade dock Amazons uttalade ståndpunkt om distansarbete ändrats. Nu, när vacciner rullas ut, kände Amazon att arbetarna borde börja sippra tillbaka och förutspådde att vissa anställda skulle återvända till kontoret sommaren 2021 och att majoriteten skulle vara tillbaka personligen till hösten.

“Vår plan är att återgå till en kontorscentrerad kultur som vår baslinje. Vi tror att det gör det möjligt för oss att uppfinna, samarbeta och lära oss mest effektivt.” – Amazon kommunikation till sin personal, våren 2021

I juni hade Amazon dock gått tillbaka den positionen något. Enligt uppgift på grund av medarbetarnas motreaktion sa Amazon nu i ett internt memo att alla kontorsanställda kan hålla sig på distans i två dagar i veckan, med ytterligare fyra veckor per år för att arbeta helt på distans.

Enligt Jassy idag arbetar de flesta anställda nu på fysiska kontor medan de tillbringar “några dagar” med att arbeta hemifrån – vilket låter i linje med vägledningen “två avlägsna dagar i veckan”.

Kommer Amazon att hålla sig på avstånd? Beror på hur många som trycker på det

Jassys tillägg av “just nu” i slutet av sin kommentar att Amazon inte har några planer på att helt återgå till arbete på kontoret är inte den enda indikatorn på att han kanske hoppas kunna avstå från alternativ för distansarbete. På kodkonferensen hävdade han att vissa delar av jobbet, som att “uppfinna”, är svårare när de är avlägsna.

“Jag tror att det finns vissa saker som är svårare att göra på distans. Jag tror att det är lite svårare att uppfinna på distans.” -Amazon VD Andy Jassy

Det låter rimligt nog, men mer än ett fåtal undersökningar tyder på att det kanske inte stämmer: Effektiviteten förstärks av distansarbete, liksom medarbetarnas lycka – båda dessa fördelar är säkert en nyckelfaktor för att uppfinna någonting, för att inte säga någonting om stressen minskning av att avbryta en lång pendling.

Fjärrarbete öppnar upp för fler potentiella cybersäkerhetsproblem, men rätt fjärråtkomstprogramvara hjälper mycket. Men i slutändan är det kanske bäst att låta anställda själva bestämma om de skulle arbeta bäst på distans eller personligen. De kan trots allt alltid bestämma själva och lämna företaget om det inte ser öga mot öga med dem.