Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Inga fler mysterier: Apples G5 mot x86, Mac OS X mot Linux

Introduktion

Det är en professionell 64-bitars drömmaskin med överljudshastighet! Det är vackert. Det handlar om den ultimata användarvänligheten. Det handlar om en livsstil. Det är en klass för sig. Du gissade rätt – jag peppar på Apples marknadsföring.

Av någon anledning har prestandan hos Apples ursnygga maskiner svepts in i ett hölje av mystik. Ja, du kan hitta ett riktmärke här och där, med ett riktmärke som visar att PowerMac bara är en medioker PC medan en annan visar upp den som en superdator, den ohotade kungen av persondatorvärlden.

Den här artikeln är skriven enbart från frustrationen över att jag inte kunde få en tydlig bild av vad G5 och Mac OS X kan. Så varnas; detta är inte en allsidig recension. Det är definitivt den sämsta köparguiden du kan tänka dig. Den här artikeln bryr sig om hastighet, prestanda och inget annat! Inga kommentarer om hur väl designade interna är, inga utarbetade diskussioner om användarvänlighet, out-of-the-box upplevelse och andra subjektiva ämnen. Men vi tycker att du borde ha en anständig insikt om var G5/Mac OS X-kombinationen placerar sig i jämförelse med Intel & AMD-världen i slutet av denna artikel.

Om du gillar en mindre prestandabesatt artikel om Apple, OS X och G5 bör du definitivt läsa Anands artiklar i Mac-sektionen om AnandTech…

I den här artikeln hittar du en pedal till metalljämförelsen av den senaste Xeon DP 3,6 GHz (Irwindale), Opteron 250, Dual G5 2,5 GHz och Dual G5 2,7 GHz.

Omfattning och fokus

Apples PowerMac är ett alternativ till x86 PC, men vi brydde oss inte om att testa den som en spelmaskin. För det första måste du betala en stor premie för att få ett snabbt grafikkort – som standard får du ATI Radeon 9650 – även på avancerade PowerMacs. För det andra finns det färre spel tillgängliga på den här plattformen än på x86-datorn. För det tredje, hardcore-spelare är inte de som köper äpplen, utan snarare kreativa proffs.

Så, vi fokuserar på arbetsstations- och serverapplikationersärskilt de med öppen källkod (MySQL, Apache) eftersom Apple talar mycket om hur viktigt deras övergång till en “öppen källkod” är.

64-bitars Apple-maskinerna körde OS X Server 10.3 (Panther) och OS X Server 10.4.1 (Tiger), medan våra x86-maskiner också körde en 64-bitars serverversion av ett populärt Open Source Operating Unix-system: SUSE Linux SLES 9 (kärna 2.6.5). Vi inkluderade också en äldre Xeon 3.06 GHz (Galatin, 1 MB L3) som kör SUSE SLES 8 (kärna 2.4.19) bara för referensändamål. Några av arbetsstationstesterna gjordes på Windows XP SP2.