Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Indiska smartphoneleveranser minskar med 3 % på årsbasis under andra kvartalet 2023, premiumsegmentet ökar med 112 % på årsbasis: Kontrapunkt

Indiens smartphoneleveranser upplevde en minskning med 3 % på årsbasis under andra kvartalet 2023 (april-juni) enligt Counterpoints Monthly India Smartphone Tracker.

Även om detta markerade den fjärde kvartalets nedgång i rad, minskade nedgångstakten avsevärt jämfört med första kvartalet, som såg en minskning med 19 %.

Enligt Counterpoint gick marknaden bättre än väntat på grund av faktorer som baseffekten, uppdämd efterfrågan och en förbättring av makroekonomiska förhållanden.

Premium-smarttelefonsegmentet visar anmärkningsvärd tillväxt

I motsats till den totala nedgången visade premiumsmarttelefonsegmentet exceptionell tillväxt under andra kvartalet, med en svindlande ökning på 112 % på årsbasis, vilket bidrog med rekord 17 % till de totala leveranserna.

Counterpoint rapporterade tidigare att globala smartphoneleveranser också minskade under andra kvartalet 2023, med 8 % på årsbasis och 5 % kvartal-på-kvartal (QoQ).

Marknadsledare och konkurrensanalys

Samsung höll sin topposition på den indiska marknaden för tredje kvartalet i rad med en marknadsandel på 18 % och passerade Apple i premiumsegmentet med en andel på 34 %.

Apple fortsatte dock att leda i ultrapremiumsegmentet (>45 000 INR eller ~549 USD) med en marknadsandel på 59 %. Indien har nu blivit en av de fem bästa marknaderna för Apple.

vivo och OPPO:s tillväxtstrategier

vivo säkrade den andra platsen på den totala marknaden och var det enda varumärket bland de fem bästa som upplevde tillväxt från år till år. OPPO, å andra sidan, fokuserade på att utöka sina leveranser i de högre segmenten och blev det ledande varumärket i det övre mellanskiktet (INR 20,000-INR 30,000 eller ~$244-$366). OnePlus växte fram som det snabbast växande varumärket under andra kvartalet med en tillväxt på 68 % på årsbasis.

Andra växande varumärken

Bortsett från marknadsledarna var andra anmärkningsvärda varumärken som såg tillväxt under andra kvartalet 2023 Apple (56 % på årsbasis), Transsion (34 %), Lava (53 % på årsbasis) och Nokia (6 % på årsbasis).

Indiens Q2 2023 Smartphone Market Insights:

Tillväxt av 5G-smarttelefoner: Leveranserna av 5G-smarttelefoner i Indien översteg 100 miljoner kumulativa enheter under andra kvartalet 2023, och bevittnade en anmärkningsvärd tillväxt på 59 % år för år, driven av utbyggnaden av 5G-nätverk och prisvärda enhetsalternativ.

Premiumiseringstrend: Premium-smarttelefonsegmentet upplevde en snabb tillväxt på 112 % på årsbasis, vilket tillskrivs ett värdebaserat incitamentssystem, aggressiva kampanjer, finansieringssystem och ett fokuserat tillvägagångssätt från OEM-tillverkare.

Kanaldynamik: Offlinekanalandelen är på uppgång och beräknas nå 54 % 2023. Onlinecentrerade varumärken som Xiaomi, realme och OnePlus utökar sin offlinenärvaro för att öka kundernas engagemang, medan Samsung och Apple också ökar sin offline-närvaro fotavtryck för att tillgodose olika konsumentpreferenser.

Tillväxt av 4G-funktionstelefoner: 4G-funktionstelefoner fick draghjälp och stod för 10 % av de totala leveranserna av funktionstelefoner under andra kvartalet 2023, drivet av lanseringar som JioBharat och itel Guru-serien. Denna andel förväntas nå 18 % i slutet av 2023, med stöd av växande efterfrågan och ansträngningar från Reliance.

Lagernivåer: Xiaomi och realme rensade framgångsrikt det mesta av sitt lager genom försäljning och kampanjer, vilket resulterade i att marknaden lämnade Q2 2023 med åtta veckors lager.

I en kommentar om marknadsdynamiken sa Senior Research Analyst Shilpi Jain, Counterpoint:

Under andra kvartalet 2023 upplevde OEM-tillverkare en förbättring av lager och efterfrågan på grund av den kommande julsäsongen. De vidtog aggressiva åtgärder, inklusive försäljning och kampanjer, för att rensa befintligt lager. Konsumenterna gynnades av fallande inflation och bättre tillväxtutsikter, vilket ledde till en återhämtning av efterfrågan. Lanseringen av 5G-enheter i segmentet INR 10 000-INR 15 000 spelade också en stor roll. Vi räknar med att varumärken kommer att erbjuda attraktiva lanseringar och erbjudanden under julsäsongen, med 5G som en betydande tillväxtfaktor.

Källa