Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Indiska PC-marknaden minskade med 15,3 % på årsbasis under andra kvartalet 2023: IDC

Den traditionella PC-marknaden i Indien, som inkluderar stationära datorer, bärbara datorer och arbetsstationer, sjönk med 15,3 % på årsbasis under andra kvartalet 2023 till 3,2 miljoner enheter, enligt den senaste IDC-rapporten.

Konsumentkategorin föll med 17 % på årsbasis, medan det kommersiella segmentet sjönk med 13,8 % på årsbasis. HP, Lenovo, Dell, Acer och ASUS var de fem bästa tillverkarna under andra kvartalet.

De flesta kategorier såg årliga nedgångar, ledda av att bärbara datorer föll med 18,5 %. Samtidigt sjönk stationära leveranser med 7 % trots tidigare tillväxt. Både konsument- och kommersiella segment sjönk jämfört med föregående år då företagssektorn fortsatte att kämpa.

Trots generella nedgångar visade vissa segment på den indiska PC-marknaden positiv tillväxt. Utbildningssegmentet steg med över 40 % med hjälp av statliga initiativ i stater som Madhya Pradesh och Gujarat. Regeringens köp ökade med 8 % även efter domstolsbeslut.

HP har en marknadsandel på 31,1 % på både konsument- och kommersiella marknader. Lenovo kom på andra plats med en marknadsandel på 16,2 %, trots en förlust på 30,2 % på årsbasis under andra kvartalet 2023. Dell Technologies kom trea på den totala marknaden med en andel på 15,3 %. Det hade en starkare 19,1% andel av det kommersiella segmentet men bara 11% i konsumentutrymmet.

Acer säkrade en fjärde plats med en marknadsandel på 11,4 % och utmärkte sig inom stationära datorer, där det rankades tvåa efter HP. Acer, som ledde kommersiell försäljning av stationära datorer med en andel på 29,8 % driven av statlig efterfrågan, upplevde också ett starkt konsumentintresse och uppnådde en tillväxt på 8,2 % på årsbasis. ASUS hade en femte position med 7,2 % andel, utökade offlinekanaler framgångsrikt och presterade bra bland konsumenterna.

Framtiden för PC-marknaden råder osäkerhet på grund av makroekonomisk press. Regeringen, utbildningen, företagen och konsumenternas sentiment kommer att forma de kommande kvartalen. Indiens PC-industri står inför utmaningar men visar potential inom vissa segment och ger glimtar av hopp mitt i osäkerheten.

Angående försändelserna, Bharath Shenoy, Senior Market Analyst, IDC India sa,

Det indiska PC-segmentet för konsumenter har börjat visa tecken på återhämtning när marknadssentimentet förbättras. Trots en tvåsiffrig nedgång från år till år, hade den en stark tvåsiffrig QoQ-tillväxt. PC-leverantörer körde framgångsrikt college-kampanjer och fick bra grepp. Den förbättrade prestandan för deras e-tailkanaler har också gett ett välbehövligt andrum till konsumentsegmentet.