In- och utgångsportar på PC:n: typer, användningsområden och egenskaper

0 Shares

En av egenskaperna som definierar PC:n framför andra plattformar är dess utbyggbarhet. Tack vare dess in- och utfartshamnar. Som gör att du kan ansluta alla typer av komponenter och kringutrustning.

Allmänna egenskaper hos inlopps- och utloppsportarna

Puerto Paralelo

I/O-portarna är kommunikationsportar, som är ansvariga för att överföra en serie data mellan två ändar, alla har följande egenskaper:

  • En klocka: Denna signal markerar hur ofta en dataöverföring görs.
  • Data stift: Stiften som överför information från en sida till en annan, det finns mottagningsstift, sändningsstift och Full Duplex som låter data gå åt ett eller annat sätt. Om det finns flera datastift på portgränssnittet kommer vi att säga att det är en parallellport, om det finns få stift så kommer vi att säga att det är en seriell port.

Det bör förtydligas att det faktum att en port är seriell inte alls betyder att den är långsammare, eftersom mängden data som skickas och/eller tas emot kommer att bero på deras klockhastighet. I/O-gränssnitten såväl som resten av logiken i processorerna har utvecklats med tiden och det som till exempel tidigare bara var möjligt med breda parallellportar, har nått den punkt som blev möjligt med serieportar.

In- och utfartshamnar används idag

PC-spel

Dessa portar är vad du kan hitta på PC och moderkort som säljs idag.

USB-ingång och utgångsportar

Puertos E/S USB

USB-portar är den absoluta standarden för in- och utgångsportar, eftersom de används av en mängd kringutrustning. Dess ursprung ligger dock utanför PC:n, eftersom detta är en version anpassad till PC:n och uppdaterad på SIO-porten på Atari 8-bitars datorer. SIO-porten tjänade till att undvika att behöva lägga en hel dator i sina diskettenheter som det hände i andra 8-bitars datorer.

USB-standarden dök upp i slutet av 90-talet med syftet att ersätta olika portar på PC:n, som Centronics- eller LPT1-porten, COM-porten och PS/2-portarna. Ett mål som tog år att uppnå på grund av spridningen av kringutrustning med dessa gränssnitt. Dess första version hade en överföringshastighet på endast 11 Mbps, dess version 2.0 förbättrades till 480 Mbps och den blev också en idealisk port för videoöverföring, vilket gjorde att IEEE-1394 eller FireWire gick i pension. När det gäller version 3.0 tillåter den dataöverföring med hastigheten för en SATA-port.

USB finns i många former, men den senaste är USB-C som inte bara tillåter snabb laddning av kringutrustning och till och med hela datorer. Men fungerar även som DisplayPort. När man ser dess historia är det tydligt att termen Universal har det mer än välförtjänt.

HDMI-videoutgångar

HDMI-porten är den absoluta videostandarden i tv-apparater, det är en avancerad version av den redan övergivna DVI-porten men inkluderar möjligheten att överföra ljud och uppspelning av innehåll i hög upplösning med system för upphovsrättsskydd. HDCP. Det visade sig först när en komponentkabel visade sig inte ge tillräckligt med bandbredd för Full HD och både Blu-ray och strömmande innehåll behövde någon metod för antipiratkontroll.

Idag har den utvecklats när det gäller dess kapacitet och bandbredd, vilket tillåter överföring av 8K-video och uppdateringsfrekvenser bortom de klassiska 60 Hz.

DisplayPort videoutgångar

DisplayPort_Connector

Den andra videoutgången är DisplayPort, men medan HDMI är en standard för tv-tillverkare är DisplayPort mer inriktad på datormarknaden, så denna port finns sällan på tv-apparater. Liksom HDMI har den haft flera versioner, men den är mer avsedd för användning i en dator, bland annat på grund av att den stöder ett större antal upplösningar i sin standard jämfört med HDMI och är designad för användning av flera skärmar.

RJ45 eller Ethernet-portar

Puertos E/S RJ45

Livets Ethernet-port, som gör att vi kan ansluta i höga hastigheter med vår PC till nätverket, som inte kan nås av någon typ av trådlös standard. Dess beständighet är tack vare dess utveckling där vi för år sedan talade om 100 Mbps-anslutningar, idag har vi redan 10 000 Mbps eller 10 Gbps-gränssnitt.

3,5 mm minijack och TRS-kontakter

Puertos minijack-ljud

Det är porten för att ansluta högtalare och mikrofon par excellence. Kontakten har 2 varianter, den första stöder minijack-anslutningar med 2 ringar där varje ring motsvarar en stereokanal, en tredje ring gör att mikrofonen kan användas. Även om det finns system som separerar input och output i två olika gränssnitt.

En variant av denna typ av anslutning är TRS-kontakterna som gör att flera högtalare kan kopplas in i ett positionssystem. Naturligtvis med begränsningarna i bandbredd och ljudkvalitet

S/PDIF-portar för digitalt ljud

Puertos Entrada Salida SPDIF

När DVD blev populärt gjorde DOLBY Digital det också, som var det första riktigt positionssystemet och därför krävde mycket högre bandbredd. Lösningen? Porten S/PDIF eller SONY/Phillips digitala gränssnittsformat. Som överför ljud i digitalt format genom en koaxialkabel i en enda port.

Avancerade flerhögtalarsystem som 7.1 använder sig av dessa typer av kontakter. Som är mycket bättre än TRS. Inte bara för att inte behöva så många kablar, utan för att leverera högre ljudkvalitet tack vare den högre bandbredden.

PCI Express-portar

PCI Express

PCI Express-platserna är där vi ansluter våra grafikkort och M.2 NVMe-diskar idag, såväl som annan kringutrustning även om mindre använd kräver denna port. Designad som en efterföljare till AGP och den klassiska PCI, är det en standard som dök upp i mitten av 2000-talet och har utvecklats fram till nu, där version 4.0 redan finns på marknaden, version 5.0 är på väg att lanseras och 6.0 redan har avslutat sin design. Varje generation fördubblar bandbredden för kommunikation,

Dess egenhet jämfört med andra I/O-portar är att den ärver från AGP möjligheten att komma åt systemets RAM direkt. Naturligtvis med motsvarande kontrollmekanismer. Detta är nyckeln för CPU–GPU-kommunikation och för att kunna kopiera data mer effektivt från en NVMe SSD.

In- och utfartshamnar som har upphört att existera

Botón turbo PC viejo

Dessa portar syns knappt längre på PC:n, de ersätts av portar som gör samma uppgift men med högre prestanda, bättre förbrukning eller både och. Även om vi kan se dem användas i vissa moderkort idag.

RS-232 eller DB9 port

Puertos E/S KOM

Denna port användes för att kommunicera hårdvara på minidatorernas tidevarv. Speciellt terminalerna. Det antogs av PC:n under de första åren som I/O-porten par excellence för kringutrustning som tangentbord, möss, modem och en lång etcetera.

Först ersattes den när den användes av PS/2-porten när det gäller möss och tangentbord, höghastighetsmodem började använda mer avancerade portar som ISA och så småningom slutade det i obruk tills det avvecklades av USB. När det hände var det en av de mest värdelösa delarna på en PC.

Centronics hamnar

Puertos Entrada Salida Centronics

Den berömda skrivarporten, en parallellport som först dök upp på IBM:s MDA-grafikkort och senare blev en del av moderkortet. Den drogs tillbaka från marknaden så fort USB-porten dök upp och den blev så långsam att den blev förtvivlad. Det är en 36-stifts parallellport som ursprungligen designades för skrivare och skannrar.

Puertos Entrada Salida Paralelo

Med tiden ersattes Centronics-porten av parallellporten eller DE9-porten, som är en parallellversion av DB9-porten, så den är baserad på RS-232-standarden. Eftersom båda är kända som skrivarportar, brukade de förväxlas, det är därför vi har grupperat dem i samma avsnitt.

VGA-port

Puertos Entrada y Salida VGA

VGA-porten var den avgörande standarden för CRT PC-skärmar, och den klarade sig i nästan 20 år, men den visade sig oförmögen att visa bra bildkvalitet på en LCD-skärm, så den ersattes snabbt av standarder som DVI. HDMI och DisplayPort.

VGA-porten är relaterad till CRT-skärmar, men har även använts i projektorer. Dess försvinnande beror på den ökade användningen av digital video, vilket är mycket bättre att förstå med LCD-paneler, som genom att ta mindre utrymme slutade med att ersätta tv-apparater och bildskärmar med analoga signaler.

DVI-port

Kontakter DVI-skillnader

DVI-porten var ett försök av VESA före DisplayPort att lansera en efterföljare till VGA. I verkligheten härrör HDMI från denna port, med skillnaden att DVI inte stöder HDCP-innehåll, det överför inte ljud och det har inte utvecklats som HDMI har utvecklats. Du kan se det på tv-apparater och monitorer från andra hälften av 2000-talet.

DVI-standarden hade 3 olika typer av anslutningar, DVI-I kunde överföra signaler analogt och digitalt, DVI-D endast digitalt och DVI-A endast analogt. Var och en med olika stiftkonfigurationer. Dessa skillnader som inte hittades i varken HDMI eller DisplayPort var en av anledningarna till att DVI inte hade en längre körning.

0 Shares