Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

IDF hösten 2000 dag 2

Intels utvecklarforum gick in på dag 2 idag och förde med sig lite mer information om Intels framtidsvision. Dagen började med den vanliga keynoten, där Ron Smith, vicepresident och general manager för trådlös kommunikation och datorgrupp på Intel kunde demonstrera Intels nya XScale-mikroarkitektur

XScale-mikroarkitekturen är inriktad på handhållna enheter och smarta apparater och är baserad på Intels nuvarande StrongARM-teknologi som är allmänt inkorporerad i produkter idag, som empeg såväl som Compaq iPaq. XScale-mikroarkitekturen lovar att tillföra en helt ny värld för dessa enheter, eftersom beta-kislet som visades kunde visa inte bara extrem hastighet utan också mycket låg strömförbrukning.

Den kanske mest intressanta delen av keynoten var när Smith faktiskt kunde visa upp den nya produkten. Med Drystone 2.1 benchmark, visades den lilla utvecklingsplattformen med beta XScale-kärnteknologin först på 600 MHz och förbrukade 0,5 watt effekt. Nästa Smith visade den dynamiska frekvens- och spänningskapaciteten hos XScale-processorkärnan, dynamiskt pressade chippet upp till 800 MHz med mindre än 1 watt effekt. Chipet körde nu på över 1000 mips (miljoner instruktioner per sekund), vilket överträffade förhållandet watt per mips jämfört med någon tidigare produkt. Nästa var att pressa upp XScale-kärnan ännu mer och nå 1 GHz med 1,75 watts strömförbrukning och 1270 mips, en siffra som verkade ganska imponerande för oss, med tanke på att chippet är inriktat på handhållna system med låg effekt och hög prestanda. Möjligheterna som följer med att ha ett så hög prestanda, låg kostnad, låg effekt chip verkar oändliga, med utsikten att köra MPEG2 kvalitet video på en handhållen inte alltför långt bort. Intel uppgav att XScale-kärnan använde “superpipeline-teknik”, som gjorde det möjligt att nå höga klockhastigheter. Detta kan hänvisa till att öka rörledningens längd och sänka det effektiva antalet instruktioner per klocka för att nå en högre driftfrekvens. Detta skulle vara ungefär som vad Intel kallar sin “Hyper Pipelined Technology” som används för att hjälpa till att öka driftsfrekvensen för den kommande Pentium 4-processorn.

Nästa var en demonstration av inte hur snabbt XScale kan gå, utan snarare hur långsamt. Genom att ta hänsyn till att effekten är lika med kapacitans gånger frekvens gånger kvadraten på spänningen, har XScales dynamiska spännings- och frekvensjusteringar möjligheten att producera ett mycket lågt strömförbrukande chip. Beta-XScale-kärnan visade, baserad på en arkitektur på 0,18 mikron, kunde köras på bara 0,055 watt med en hastighet av 50 MHz. Fortfarande kan hantera 250 mips, XScale-chippet vid denna hastighet kan köras från ett enda AA-batteri. Även om talet på 250 mips som kommer från 50 MHz XScale-kärnan kanske inte verkar särskilt snabbt i jämförelse med 1270 mips på 1 GHz XScale-chippet, när det jämförs med 0,25 mips för IBM PC/XT eller 100 mips. hastigheten hos de tidiga Pentium-chippen är 250 mips ganska imponerande, speciellt när man tänker på den låga strömförbrukningen hos chippet vid denna hastighet.

Det var lite konstigt att kontrastera presentationen av Intels mobilsektion från Albert Yu i går med dagens XScale-teknikdemonstration. Om du minns vår rapport från IDF hösten 2000 dag 1, betonade Yu i går att strömförbrukningen för CPU:n i bärbara datorer inte är oroande, eftersom CPU:n bara tar upp en liten mängd ström jämfört med andra delar av systemet (mer om detta senare). Idag var scenen lite annorlunda, där Smith betonade den mycket låga strömförbrukningen hos XScale-mikroarkitekturen som ett resultat av dess dynamiska spänningshantering. Visst, XScale-teknologin är INTE mål för bärbara lösningar på något sätt, men med gränsen mellan bärbara datorer och handdatorer som blir mindre och mindre definierad verkar det bara logiskt att problemen med de två systemen måste vara relaterade.