Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

IDF Dag 3: AMD och Intels Dual Core-demonstrationer; Race to Dual Core

AMD och Intels Dual Core-demonstrationer; Race to Dual Core

Första gången jag, personligen, någonsin hört något om “dual core”-processorer var för flera år sedan på en regional konferens när ingen mindre än Anand Shimpi gav en keynote om fördelarna med parallellitet, särskilt med flera kärn-CPU-applikationer.

Onödigt att säga att Intel och AMD måste ha kommit till samma slutsatser tidigare detta decennium eftersom vi idag har sett serverdemonstrationer med 90nm serverchips från båda företagen. Som det tidlösa ordspråket säger, “Många händer gör lätt arbete.”

Vi fick först en hint om att saker och ting skulle gå mot dual core när vi hörde talas om en teknik från Intel som heter “Hyperthreading”. Denna föregångare till verkligt flerkärniga processorer emulerade två processorer på samma CPU. Många industriinsiders tog nästan detta som en varning för programmerare att börja optimera och designa kod för flertrådsoperationer. Som citerats av Paul Otellini under Keynote Q&A i den senaste hösten 2004 IDF, “kör över 90 % av HT-kapabla Xeoner med HyperThreading aktiverad.”

Med tillkännagivandet med dubbla kärnor korrigerade forummedlemmarna (även i AMD-sviten) hela tiden varandra när det gäller ny nomenklatur; inte längre använder vi “2-vägs, DP eller 2-processor” för att beskriva en server. Istället blir den korrekta terminologin en “2-Socket-konfiguration”. En dual socket, dual core Intel-konfiguration avser faktiskt åtta logiska processorer! Fyra fysiska processorer finns på två sockets/dies med HyperThreading aktiverad på alla fyra. Extremt trådade applikationer – som webb- och databasservrar – är speciellt skräddarsydda för att dra nytta av de extra trådarna, och saker blir bara bättre därifrån.

Under dag 1 och dag 2 Keynote-tal var en teknik som fångade vår uppmärksamhet något som kallas Vanderpool Technology eller VT. VT är en kommande funktion på flera processorfamiljer (inklusive familjerna med dubbla kärnor) som tillåter processoremulering och/eller virtualisering. Som förklarat av Intel, med Vanderpool Technology, kan vi faktiskt köra två operativsystem samtidigt på samma maskin, och till och med dedikera en processor till ett givet operativsystem och en annan processor till ett annat operativsystem.

Naturligtvis är inget Intel-utvecklarforum någonsin komplett utan ett besök i AMD-sviten, vanligtvis inom ett eller två kvarter från kongresscentret. Faktum är att AMD har en extremt liknande teknik som Vanderpool kallad “Pacifica”. Enligt våra AMD-korrespondenter kommer Pacifica-tekniken att göra det möjligt för oss att köra flera operativsystem och dedikera specifika processorer till dessa operativsystem. AMD presenterade också för oss en teknik som heter “Presido”, som ser identisk ut med Intels Lagrange Technology (LT).