Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

IDF 2009 – Intel visar upp 22nm och 32nm, Sandy Bridge Demoed

Det här är en stor IDF, det är min första utan Pat Gelsinger på Intel. Det är osannolikt att vi kommer att höra mycket om Pats avgång här, men ryktesbruket verkar vara aktivt med allt från att han har blivit utslängd på grund av Larrabees initiala problem (osannolikt) till att han inte blev utvald att vara nästa i raden för vd-efterföljd hos Intel ( mycket mer troligt).

Sean Maloney, arvtagaren till Otellinis tron ​​hos Intel – inte Gelsinger

Oavsett vad motivationerna var kommer han att vara mycket saknad. Pat Gelsinger var den första personen jag träffade i den här branschen som verkligen imponerade på mig med sin kunskap. Han har en sällsynt kombination av rent genialitet, passion och en otrolig förmåga att förmedla även de mest komplicerade koncept på ett mycket lättförståeligt sätt. Han har varit en enorm inverkan på min egen stil att skriva och kunskap, och för det kommer jag att vara evigt tacksam. Pat, du kommer att vara saknad.

1B+ transistorer vid 32nm, fungerande 22nm SRAM

Otellini gav oss en statusuppdatering om Moores lag. 32nm är hälsosamt och vi kommer att se de första produkterna baserade på Westmere senare i år:

Övergången till 32nm kommer att tillåta Intel att leverera mikroprocessorer med över 1 miljard transistorer till konsumentutrymmet. Ljuv.

Den första 22nm testskivan, fullt fungerande

Vi fick också den första titten på Intels 22nm SRAM-testfordon. De relevanta detaljerna är följande: 2,9 miljarder transistorer per SRAM-chip, varje arey är 364 Mb och produktion i CPU:er under andra halvan av 2011.

Atom får Tick Tock, Sorta

Paul beskrev färdplanen för Atom-processorn och du kommer att märka att dess utveckling ser mycket mer ut som hur Intel brukade göra saker:

Vi kommer att få en helt ny mikroarkitektur vartannat år och övergår regelbundet till mindre tillverkningsprocesser.

Bonnell är den nuvarande 45nm-kärnan, Saltwell är 32nm-uppföljningen som kommer ut nästa år.

Flytten till mindre transistorer har i slutändan ett annat fokus i Atom-rymden. Medan mindre tillverkningsprocesser kan användas för att rampa klockhastigheter, kommer fokus i Atom att vara att minska läckströmmen (och därmed förbättra energieffektiviteten/batteriets livslängd). Vi kommer att se större cachar, mer integration, men inte nödvändigtvis högre klockhastigheter från Atom i framtiden. Intels mål här är att få ner Atom-strömförbrukningen till ARM-nivåer.

Arrandale och Sandy Bridge Demos

En IDF keynote skulle inte vara en IDF keynote utan en demo av åtminstone en osläppt CPU.

Först ut var Arrandale, det kommande dual-core 32nm Westmere-derivatet. Vi fick en demo av en Arrandale-anteckningsbok som kör full diskkryptering påskyndad av CPU:ns AES-instruktioner för hårdvara.

Sandy Bridge är nästa stora arkitekturskifte som kommer att ske under andra halvan av 2011. Sandy Bridge, byggd på 32nm, borde vara för Nehalem vad Nehalem var för Conroe. Det blir också arkitekturen som konkurrerar med AMD:s efterlängtade Bulldozer-kärnor. Om allt håller sig på rätt spår bör 2011 vara mycket konkurrenskraftigt i det avancerade CPU-utrymmet.

Sandy Bridge kör Windows 7 och omkodar redan video

Intel Atoms utvecklarprogram

Intel tillkännagav Atom Developer Program och dess tre första partners: ASUS, Acer och Dell.

Programmet är ett sätt att uppmuntra utveckling för Atom-baserade plattformar (och potentiellt testa vattnet för att flytta människor från ARM och till x86 i det ultramobila utrymmet).

ASUS VD, Jonney Shih

ASUS VD Jonney Shih var närvarande via förinspelad video för att lova ASUS stöd för Atom Developer Program. Shih tillkännagav också ASUS Eee App Store, där användare kan utveckla applikationer för Atom-baserade Eee-enheter från ASUS.

Moblin 2.1 Demo

Moblin är en mobiloptimerad Linux-distribution designad för bärbara datorer, men nästa år kommer vi att börja se den på MIDs (igen, ett steg bort från att göra Atom redo för smartphonen).

Intel gjorde en snabb demo av Moblin 2.1 UI på ett MID. Användargränssnittet är inte särskilt fantastiskt med smartphonestandarder, men det börjar närma sig. En generation till och jag tror att vi kanske har något som verkligen skulle kunna användas i en smartphone.

Intels mål här är att föra användarupplevelsen av netbook till MID. Ärligt talat, det har varit den största begränsningen för MID-antagande i mina ögon: att skala ner ett skrivbordsgränssnitt till en 5-tumsskärm fungerar helt enkelt inte bra. Ett helt nytt pekgränssnitt är nödvändigt för att MID ska vara användbart och Moblin levererar just det.

Du kan ge Moblin ett försök på din netbook här.