Hyper-V: Hur man slÄr pÄ och av Windows 10-virtualisering

0 Shares

Vad Àr Hyper-V och vad Àr det till för

Hyper-V Àr Microsofts hypervisor som ingÄr i Pro, Enterprise och Education-utgÄvorna av Windows 10. Detta ansvarar för virtualisering av hÄrdvara, med hjÀlp av funktioner i systemets egen CPU, sÄ att vi kan skapa vÄra virtuella maskiner ovanpÄ dem. Àn att installera andra operativsystem. Denna hypervisor fungerar pÄ samma nivÄ som andra, som VirtualBox eller VMware, men har större integration med operativsystemet. Av denna anledning har de under lÄng tid varit inkompatibla med varandra, Àven om det idag Àr möjligt att anvÀnda dessa program Àven med Hyper-V aktiverat (de anvÀnder Microsofts hypervisor istÀllet för sin egen). Med denna hypervisor Àr det möjligt att installera vilken version av Windows som helst, sÄvÀl som andra system som Linux. Men om vi försöker virtualisera macOS kommer vi att vara för begrÀnsade.

Hyper-V

Denna hypervisor tillÄter oss inte bara att installera andra operativsystem ovanpÄ Windows 10 (en uppgift som Ä andra sidan Àr komplicerad och inte sÀrskilt intuitiv, vilket gör det inte vÀrt det), utan det Àr ocksÄ nödvÀndigt att kunna AnvÀnd Delsystem av Windows för Linux , WSL eller Windows sandlÄda . Det finns till och med applikationer, som t.ex Hamnarbetare , som krÀver att den hÀr funktionen Àr aktiverad i Windows.

Hur man aktiverar Hyper-V

Som standard Àr den hÀr funktionen inaktiverad, eftersom antalet anvÀndare som verkligen behöver det Àr vÀldigt litet. DÀrför, om vi vill anvÀnda det mÄste vi aktivera det manuellt. Naturligtvis mÄste vi först och frÀmst komma ihÄg att vi mÄste har en Windows 10 Pro installerad pÄ datorn (den hÀr funktionen Àr inte tillgÀnglig i Home-utgÄvan) och dessutom mÄste vi ha aktiverat funktionerna i BIOS / UEFI för vÄr dators CPU-virtualisering. Dessa Àr VT-x och VT-d i fallet med Intel, och AMD-V och AMD-Vi nÀr det gÀller AMD.

FrÄn Windows-funktioner

Hypervisorn ingĂ„r i operativsystemets valfria funktioner. DĂ€rför Ă€r ett av de enklaste sĂ€tten att aktivera det frĂ„n det hĂ€r avsnittet. För att göra detta skriver vi i Windows 10-sökmotorn ” Windows-funktioner ” och öppna

Agregar eller quitar karacterĂ­sticas av Windows

Ett nytt fönster kommer att visas dĂ€r vi kommer att kunna vĂ€lja egenskaperna för operativsystemet för att installera eller avinstallera dem. Vi letar efter avsnittet som sĂ€ger ” Hyper-V “, och vi markerar det. I det hĂ€r avsnittet hittar du hypervisorn som sĂ„dan och dess eget administrationsverktyg för virtuella maskiner.

Aktivera egenskaper Hyper-V

Ett fönster visas dÀr de nödvÀndiga komponenterna kommer att laddas ner och kopieras till systemet. Naturligtvis, för att slutföra installationen och för att den hÀr funktionen ska aktiveras, kommer det att vara nödvÀndigt att starta om datorn. NÀr den startar upp igen kan vi börja njuta av den hÀr funktionen.

FrÄn PowerShell

Om vi ​​inte vill utföra de föregĂ„ende stegen Ă€r det ocksĂ„ möjligt att göra detsamma med ett enkelt PowerShell-kommando. För att göra detta, vad vi mĂ„ste göra Ă€r att öppna Microsoft-konsolen, med administratörsbehörighet, och köra följande kommando i den:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-All

Systemet kommer att ansvara för att söka och ladda ner alla bibliotek och beroenden som krÀvs för att aktivera denna funktion, och det kommer att aktivera den pÄ vÄr dator. NÀr vi startar om kommer vi att kunna se hur de nödvÀndiga Àndringarna tillÀmpas (dÀrför kan det ta lite lÀngre tid Àn normalt för omstarten) och nÀr vi ÄtergÄr till skrivbordet kommer vi att ha den hÀr funktionen redan tillgÀnglig för att anvÀnda den.

Om vi ​​redan har Hyper-V installerat pĂ„ datorn, men vi har inaktiverat det manuellt (eller ett annat program har gjort det), Ă€r det inte nödvĂ€ndigt att installera om funktionen, eftersom den redan finns pĂ„ datorn. Vad vi kan göra Ă€r att anvĂ€nda bcedit för att aktivera det. För att göra detta öppnar vi ett PowerShell-fönster igen, med administratörsbehörighet, och vi kommer att utföra följande kommando:

bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto

Detta kommando konfigurerar hypervisorstartaren att starta automatiskt vid systemstart. DÀrför, efter omstart, kommer Hyper-V att aktiveras igen utan problem.

Inaktivera Windows-virtualisering

Om vi ​​inte lĂ€ngre behöver anvĂ€nda virtualiseringsfunktionerna i Windows kan vi avinstallera Hyper-V eller inaktivera tjĂ€nsten. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt slipper vi att tjĂ€nsten körs pĂ„ vĂ„r PC och om vi anvĂ€nder andra virtualiseringsprogram (som VMware eller VirtualBox) kommer vi att tvinga dem att anvĂ€nda sina egna hypervisorer istĂ€llet för Microsofts.

FrÄn Windows-funktioner

PĂ„ samma sĂ€tt som vi har aktiverat Hyper-V frĂ„n de extra funktionerna, om vi redan har det installerat kan vi avinstallera det dĂ€rifrĂ„n. För att göra detta öppnar vi panelen “Windows-funktioner” igen frĂ„n sökmotorn, och i fönstret som visas kommer vi att hitta Hyper-V-posten.

Avaktivera Hyper-V

Vi ser till att “Hyper-V”-posten Ă€r avmarkerad (liksom dess underposter, som kommer att inaktiveras automatiskt) och vi accepterar Ă€ndringarna. Återigen, efter omstart av Windows, kommer den hĂ€r funktionen att inaktiveras.

FrÄn PowerShell

Om vi ​​helt vill inaktivera och avinstallera den hĂ€r Windows-funktionen kan vi enkelt göra det med ett enkelt PowerShell-kommando. För att göra detta öppnar vi helt enkelt ett Windows-avancerat konsolfönster, med administratörsbehörigheter, och kör följande kommando i det:

Disable-WindowsOptionalFeature -Online -Funktionsnamn Microsoft-Hyper-V-All

Efter att ha inaktiverat Windows hypervisor med det hÀr kommandot behöver vi bara starta om systemet och det Àr allt. NÀr du startar om kommer vi att se ett meddelande som talar om för oss att Àndringar görs. NÀr Windows startar om Hyper-V kommer den att inaktiveras och avinstalleras helt.

Om vi ​​inte vill avinstallera det helt, och bara vill inaktivera det tillfĂ€lligt, kan vi anvĂ€nda bcedit för att inaktivera det. Detta kommer att lĂ€mna filerna pĂ„ datorn, men hypervisorn kommer inte att fungera, sĂ„ det kommer inte att orsaka problem med andra program som VMware eller VirtualBox. För att göra detta kan vi öppna ett PowerShell-fönster, Ă€ven med administratörsbehörighet, och vi kommer att köra:

bcdedit /set hypervisorlaunchtype av

NÀr du startar om datorn kommer hypervisorn att inaktiveras. Och vi kan aktivera det igen, om det behövs, utan att behöva ladda ner och installera den valfria funktionen.

Hyper-V Switch: slÄ pÄ och av hypervisorn snabbt

Om vi ​​inte vill aktivera och inaktivera den hĂ€r funktionen genom att utföra kommandona om och om igen, finns det ett enkelt verktyg som gör det möjligt för oss att göra det med ett enda klick: Hyper-V Switch . Detta enkla program Ă€r ansvarig för att analysera det aktuella tillstĂ„ndet för Windows-virtualisering och, om det Ă€r aktiverat, lĂ„ter det oss inaktivera det, medan det om det Ă€r inaktiverat tillĂ„ter oss att aktivera det. SĂ„ enkelt som det.

HyperVSwitch

Programmet kommer att meddela oss om tjÀnsten Àr aktiv, om den Àr aktiv men inte körs (till exempel i avsaknad av omstart), om den Àr inaktiverad och om den Àr inaktiverad men fortfarande körs (i avsaknad av en omstart ). Det kommer till och med att tala om för oss om Hyper-V inte Àr installerat pÄ systemet, men i sÄ fall kommer det inte att tillÄta oss att installera det.

Detta program Àr helt free och öppen kÀllkod, och vi kan ladda ner det frÄn följande lÀnk .

Hur man avgör om Hyper-V Àr pÄ eller av

Om vi ​​inte vet om Hyper-V Ă€r aktiverat eller avaktiverat i vĂ„rt system kan vi kontrollera det pĂ„ flera sĂ€tt. Det snabbaste och enklaste Ă€r att anvĂ€nda en enkel PowerShell kommando. Det hĂ€r kommandot söker efter Windows hypervisor-funktionen och talar om för oss om den Ă€r aktiverad eller inaktiverad. För att göra detta öppnar vi ett PowerShell-fönster med administratörsbehörigheter igen och kör detta kommando:

Get-WindowsOptionalFeature -Online -Funktionsnamn Microsoft-Hyper-V

Om avsnittet “State” indikerar “Aktiverat” har vi det aktiverat. TvĂ€rtom, om den indikerar “Inaktiverad”, Ă€r den inaktiverad.

Ett annat sÀtt att kontrollera om den hÀr funktionen fungerar eller inte Àr med detta andra kommando, som ansvarar för att kontrollera tjÀnstens status för att se om den fungerar eller inte. Detta mÄste köras i ett PowerShell-fönster med administratörsbehörighet, för annars fungerar det inte.

fÄ-service | findstr vmcompute

0 Shares