Hur vet jag IP-adressen till min router? – Steg för steg

0 Shares

betydelsen av IP-adressen, “internetprotokolladress”, som är en serie siffror, ansvarig för att identifiera varje dator eller enhet som är ansluten till nätverket. Tack vare IP-adressen kan du identifiera utrustningen som är ansluten till Wi-Fi-nätverket, så om du vill ansluta någon enhet till ett Wi-Fi-nätverk som är begränsat kommer den att fråga dig om din enhets IP-adress, sedan de kommer att registrera det i systemet så att de kan skicka Internet till enheten som äger denna IP-adress.

Hur IP-adresser fungerar

Det finns flera typer av IP-adresser, i fallet med Public IP eller “IPv4” är det adressen till en specifik enhet på Internet, vanligtvis till varje enhet tilldelas en ny adress varje gång enheten ansluter till Internet. Routerns uppgift är att tilldela en IP-adress till varje enhet som är ansluten till nätverket den sänder, i själva verket tilldelar routern sig själv en IP-adress.

Å andra sidan är varje enhets IP-adress unik, vilket är ansvarigt för att identifiera varje enhet i nätverket, det är inte möjligt för enhetens adress att vara identisk med den för en annan enhet. Den här adressen är består av fyrsiffriga nummerseparerade med punkter, kan vissa numrering ha kombinationer av de tre talen (192.168.10.1).

Förutom att identifiera enheter som är anslutna till ett nätverk, är IP-adresser ansvariga för att kommunicera med varandra i nätverket. Å andra sidan finns det flera typer av IP-adresser:

  1. Offentlig IP-adress: även känd som IPv4, är ansvarig för att identifiera enhetens internetanslutning med internetleverantören, denna adress tilldelas av routern eller enheten som utökar internetanslutningen till de enheter som ansluter direkt till internet. Denna typ av IP-adress kan inte dupliceras.
  2. Privat IP-adress: denna adress är ansvarig för att identifiera enheter på det lokala nätverket eller LAN. I vissa fall kan de upprepas, men de får bara ske i fristående nätverk, annars uppstår konflikter mellan nätverken och nätverken fungerar inte korrekt.
  3. Dynamisk IP-adress: till skillnad från andra adresser ändras den då och då, så denna typ av adress är begränsad i varaktighet och inte slutgiltig. Denna IP-adress undviker problemet med att uttömma adressutbudet, vilket gör nätverket mycket säkrare, undviker attacker och försvårar spårning.
  4. Fast eller statisk IP-adress: denna adress hanteras manuellt så att det är möjligt att ansluta enheten till nätverket alltid med samma IP-adress. Med den här typen av IP-adress kan du ha större kommunikationsräckvidd, men integriteten för den adressen är mindre privat, så det är lätt att hacka.

Vad ska jag göra för att ta reda på min routers IP-adress?

Du kan se routerns IP-adress från vilken enhet som helst som är ansluten till nätverket routern sänder. Observera att procedurerna för att erhålla en IP-adress beror på vilken enhet du använder för att ta reda på den här adressen.

Den angivna routerns IP-adress kallas “Standard gateway”detta namn syftar på det faktum att de är åtkomstdörren genom vilken du behöver kommunicera från ditt hem till resten av världen via webben.

Från en Windows-dator

På en dator med ett Windows-operativsystem måste du först öppna Windows-menyn, i sökfältet måste du testa “exekvera”, kommandotolken visas där, där måste du testa ordet “ipconfig” och ett fönster kommer omedelbart visas, med alla din dators IP-adresser, kommer du att se flera adresser IP-adresser, men en av dina router kommer att kallas “default gateway”.

med din mac

För att ta reda på din routers IP-adress från din Mac är det första du bör göra tryck på äppelikonensom kommer att finnas överst på skärmen, du kommer att se en meny med flera alternativ där, du måste klicka på “systempreferenser”, leta efter “nätverk” där.

Vid denna tidpunkt, på vänster sida av skärmen kommer du att se nätverket din dator är ansluten till, i den nedre högra delen av skärmen kommer du att se ett alternativ som heter “avancerat alternativ” gå in där och klicka på fliken som heter TCP / IP, där kan du se IP-adressen till din router.

Via en Android-mobil

Du kan också se den här adressen på din Android-telefon med bara några få steg. Det första är att gå till inställningsprogrammet, gå sedan in på Wi-Fi-fliken, det kommer att finnas nätverket som skapats av din router, se till att enheten är ansluten till ett Wi-Fi-nätverken pil visas bredvid nätverksnamnet, när du trycker på det kommer du att se en lista med alternativ, inklusive “gateway”, som är din routers IP-adress.

Använda en iOS-enhet

För att extrahera en adress från en iPhone liknar proceduren en Android-telefon. Det första du bör göra är att öppna telefoninställningarna och sedan gå till wifi-fliken, tryck på nätverket som enheten är ansluten till och där ser du IP-adressen under routeralternativet.

på Linux

I det här fallet måste du först gå till meddelandeområdet, medan du är där, tryck på nätverksikonen, leta efter och välj alternativet där “Information om nätverksanslutning eller konfiguration”där kan du se din routers IP-adress och det är allt.

0 Shares