Hur uppgraderar man RAM på en bärbar dator?

Hur uppgraderar man RAM på en bärbar dator?

Oavsett om de körs på Windows, Linux eller macOS, har de flesta bärbara modeller mycket lagringsutrymme och utrymme. Den bärbara datorn blir dock trög i sin prestanda med fler program, tjänster och appar som en användare lägger till. Äldre bärbara datorer sjunker ner snabbare med fler flikar öppna eller frysa.

Du kan ladda ner appar som CCleaner för att optimera systemet, upptäcka appar/tjänster som körs i bakgrunden och ta bort onödiga filer. En annan nödvändig lösning är att Uppgradera RAM-minnet på en bärbar dator. I det här inlägget täcker vi det mer i detalj.

Att tänka på innan du uppgraderar RAM på en bärbar dator

Innan du kan jobba vidare hur man ökar RAM-minnet i en bärbar dator, bör du kontrollera den maximala kapaciteten för RAM i enheten du använder. Mängden tillgängligt RAM-minne i en PC avgör hur många program som kan arbeta på systemet samtidigt. Det påverkar kommandots svarstid för systemet.

Så, för att förstå rätt RAM för att uppgradera, känna till de inställda parametrarna för hårdvaran och operativsystemet av enhetstillverkaren.

Operativ system

Kontrollera först operativsystemet på din bärbara dator, som macOS eller Windows.

  • Mac– För Mac-enheterna har iMac-modellerna 2006-2009 4 GB RAM, 2010-2012 (sena) iMac-modeller har 16 GB RAM och iMac 2013 (sena) modeller har 32 GB RAM. Du kan inte installera RAM-minnet om det passar PC-modellen.
  • Windows– För bärbara Windows-datorer, kontrollera typen av processor först – 32-bitars/64-bitars. Välj RAM med den kapacitet som anges av tillverkaren. Gränserna är 2 TB RAM på Windows Pro-, Education- och Enterprise-modeller med 64-bitars processorer, 128 GB RAM på Windows Home-modeller med 64-bitars processorer och 3 GB RAM i bärbara Windows-datorer med 32-bitars processorer.

Hårdvara

Kontrollera RAM-utrymmet för operativsystemet i din bärbara dator för att veta hur man ökar RAM-minnet i den bärbara datorn med nämnda OS. Om den inte är kompatibel med hårdvaran kan uppgraderingen inte fungera. Det är viktigt att kontrollera följande punkter.

  • Sök efter tillgång till produktdokumentation online
  • Hitta moderkortsdokumentation
  • Använd en systemrengöringsprogramvara, som CCleaner för Windows eller CleanMyMac X för macOS-enheter.

Metoder för att uppgradera RAM på en bärbar dator

Stegen på hur man ökar RAM-minnet i en bärbar dator enheter är inte komplicerade, särskilt tidskrävande, eller extremt dyra. Användare måste dock följa processen noggrant för att undvika systemdefekter, skador eller inkonsekvent prestanda. För din bättre upplevelse presenterar vi de rätta metoderna för att utföra RAM-uppgradering.

Metod 1: Kontrollera det upptagna utrymmet på den bärbara datorn

Innan man kan Uppgradera RAM på en bärbar dator, är det viktigt att kontrollera tillgängligt RAM-minne på enheten. Detta är viktigt för att förstå vilken typ av RAM-minne med den nödvändiga kapaciteten du behöver för att installera i systemet.

Hur gör man detta för bärbara Mac-datorer?

Steg 1: På Mac-startskärmen klickar du på alternativet Finder för att öppna fönstret.

Mac-startskärm

Steg 2: Bland alternativen som kommer upp, välj fliken “Verktyg” och klicka på den.

Verktyg

Steg 3: Dubbelklicka på markören på alternativet “Activity Monitor” för att öppna nästa fönster.

Aktivitetsövervakning

Steg 4: Välj fliken “Systemminne”. Det skulle visa det övergripande utrymmet som används i enheten.

System minne

Hur gör man detta för bärbara Windows-datorer?

Steg 1: Klicka på Start-ikonen i aktivitetsfältet på Windows startskärm längst ner.

Steg 2: Skriv termen “Task Manager” i söktextfältet.

Aktivitetshanteraren

Steg 3: Klicka sedan på toppen av appen Task Manager som kommer upp och öppnas. Det skulle öppna menyn Task Manager.

Task Manager-menyn

Steg 4: Välj alternativet “Fliken Prestanda”.

Steg 5: Klicka på alternativet “Minne”. Detaljerna om den aktuella utrymmesstatusen är synliga.

Minne

Metod 2: Byt ut RAM-hårdvarudelen i enheten

Efter att ha kontrollerat mängden RAM-utrymme som finns kvar och valt RAM-typ, måste du öppna enhetens bakre del för att Uppgradera RAM på en bärbar dator. Du kan vidta åtgärder för att byta ut RAM i den bärbara enheten på ett säkert sätt. Här diskuterar vi rätt sekvens att följa. Gör dessa steg noggrant.

Hur gor man det har?

Steg 1: Använd en skruvmejsel för att ta bort alla skruvar som håller den bärbara datorns bakplatta på plats.

I vissa bärbara datorer täcker en remsa av gummifötter skruvarna. Dra försiktigt av den.

Steg 2: Ta ett litet verktyg och bänd långsamt upp bakplattan på den bärbara datorn för att se enhetens inre del. Börja skjuta upp den från en lösare punkt som du bänder upp med verktyget.

Steg 3: Om det finns en metallplatta som skyddar RAM-minnet, dra försiktigt bort en del av dess tejp eller skruva loss metalldelen.

Bagge

Om metallarmar eller klämmor på sidan håller RAM-minnet på plats, lossa dem eller tryck försiktigt bort dem. RAM-minnet är free att ta av. I vissa enheter hoppar RAM-minnet delvis ut vid denna tidpunkt.

Steg 4: Dra försiktigt detta RAM-minne från kortplatsen. Se till att göra detta steg i en vinkel för att undvika att skada den bärbara datorn eller RAM-minnet.

Steg 5: Tryck sedan försiktigt in det nya RAM-minnet. När du hör ett märkbart klickljud indikerar det att RAM-minnet är perfekt placerat i kortplatsen.

Upprepa dessa steg för den andra tillgängliga RAM-modulen också, om det behövs.

Steg 6: Tejpa tillbaka biten på rätt plats för bärbara datorer med RAM-sköld.

Steg 7: Placera bakplattan på den bärbara datorn på plats och tryck sedan lite för att få den perfekt. Om du hör ett hörbart klickljud betyder det att bakplattan är väl fastsatt.

Steg 8: Använd en skruvmejsel för att sätta alla skruvarna på plats. Om det fanns gummifötter som du tog bort i steg 1, fixera det i rätt område i slutet.

Metod 3: Kontrollera RAM-uppgraderingen

Efter att ha slutfört hårdvaruförändringsstadiet av hur man ökar RAM-minnet i den bärbara datorn process, bör du kontrollera om det fungerade. Slå på enheten efter några minuter för att systemet ska orientera sig ordentligt. Ta cirka 5 minuter.

Hur gor man det har?

Steg 1: Slå på datorn igen.

Steg 2: Klicka på Start-knappen på din enhet, som på bärbara datorer med Windows 10. Du kan sedan klicka på Systemalternativet som kommer upp.

Steg 3: För Windows 11-enheter eller till och med 10-enheter, skriv in termen Aktivitetshanteraren i sökfältet efter att ha klickat på sökikonen på startskärmens aktivitetsfält.

Aktivitetshanteraren

Steg 4: Välj alternativet Aktivitetshanteraren

Steg 5: Markera alternativet Minne i listan. Du kan se tillgängligt RAM-utrymme.

Slutsats

Innan du startar uppgraderingsprocessen för den bärbara datorns RAM måste användarna kontrollera det tillgängliga minnet på enheten. Se också till att du använder kompatibel programvara/hårdvara för din bärbara enhetsmodell. Följ den givna sekvensen av steg och hantera hårdvarukontrolldelen noggrant. Ta professionell hjälp om det behövs.

Fanns det här inlägget användbart? Vänligen kolla in andra inlägg om olika programvarurelaterade frågor och återkomma till oss med dina tankar.

Relaterade Artiklar

Back to top button