Hur teknikföretag hanterar globala problem

0 Shares

I ett TED Talk av MIT Technology Review Chefredaktör Jason Pontin, han erbjöd en ärlig bedömning av banan för tekniska framsteg från Apollo 11 till den digitala tidsåldern. Han sa:

“Blithe -optimism om teknikens krafter har avdunstat eftersom stora problem som vi hade tänkt oss skulle tekniken lösa, som att åka till Mars, skapa ren energi, bota cancer eller mata världen har kommit att verka svårlöst.”

Men i samma tal visade Pontin ett klipp av John F. Kennedy som berättade för amerikanerna om andan bakom det bemannade månlandningsuppdraget. JFK -regeringen valde att göra det eftersom det var svårt. Och denna typ av anda går inte förlorad hos några av världens främsta tekniska innovatörer. Oavsett om det handlar om att finansiera nya företag eller att starta ett konsortium, går de från att diskutera till att lösa vad som drabbar planeten och dess människor.

Här är några exempel på den kollektiva åtgärden som äger rum inom teknik, liksom de stora frågorna de vill ta itu med:

Hjälpa

Tekniska framsteg, såsom elektroniska betalningar, gör det möjligt för både leverantörer och stödmottagare. Kontantlättnad är enligt experter en mer kostnadseffektiv hjälpform. Det når också sina mottagare snabbare, på ett säkrare sätt. GiveDirect, med stöd av Google.org, är ett bra exempel. Den internationella välgörenhetsorganisationen drar nytta av den befintliga digitala betalningsinfrastrukturen för att underlätta pengaröverföringar från givare till extremt fattiga familjer i utvecklingsländerna.

Klimatförändring

Kampen mot den globala uppvärmningen fortsätter att dela många grupper, särskilt beslutsfattare och företagare. Mitt i en atmosfär av skepsis finns det de som har gått från att debattera till att vidta åtgärder. Carbon Engineering, med stöd av Bill Gates, arbetar med att minska koldioxid genom direkt luftavskiljning. Den hävdar att processen kan ta bort “mycket mer CO2 per tunnland markavtryck än träd och växter.”

CBS rapporterade om en annan metod, som innebär att blockera skadliga strålar från solen. Den försöker replikera den kylande effekten av Mt. Pinatubo -utbrott i Filippinerna 1991. Då spydde 20 miljoner ton svavel ut i atmosfären, vilket fick de globala temperaturerna att sjunka med en halv grad Celsius på ett år.

Katastrofhantering

“Beredskapspersonal och katastroföverlevande vänder sig alltmer till mobila enheter för att förbereda sig, reagera på och återhämta sig från katastrofer”, säger tidigare FEMA -administratören Craig Fugate. Världen ser detta scenario utvecklas när delar av USA hanterar efterdyningarna av orkanen Irma.

Miami-Dade Office of Emergency Management är prisvärt för sina förberedelser fem dagar innan katastrofen inträffade. Med en sådan visning av partiskhet mot åtgärder kommer grupper som dem att dra nytta av internetteknologi med beprövad kommersiell användning, till exempel VoIP-tjänster för företag, IoT-innovationer och datahanteringssystem så enkla som Google Person Finder.

Energi

Vissa förnybara energikällor har genererat el men bara för vissa marknadssegment. Utmaningar som kommersiellt värde och krav som ett enormt landområde håller dem borta från allmänheten. Andra teknikdrivna lösningar inom energisektorn måste se dagens ljus. Det är om nuvarande generationer någonsin hoppas kunna driva denna planet under de närmaste hundra åren.

Lyckligtvis tittar ett företag på en källa som har potential att skapa utbud långt bortom den tidslinjen. Kanada-baserade General Fusion, med stöd av Jeff Bezos, vill bygga världens första kärnkraft-fusionsenergikraftverk utan utsläpp av växthusgaser och katastrofala nedbrytningar. Den sa till World Economic Forum att det finns tillräckligt med fusionsbränsle för att upprätthålla jorden i hundratals miljoner år.

Läs mer om socialt medvetna startups på TechCo

0 Shares