Hur stoppar jag appar från att köras vid start på Mac och Windows?

Hur stoppar jag appar från att köras vid start på Mac och Windows?

Efter att ha slagit på PC-systemet eller den bärbara datorn börjar flera program att fungera. Liksom Norton Antivirus-programvaran bör vissa startas automatiskt när systemet slås på för att skyddas utan avbrott. Men ibland är de program som öppnas när användare loggar in inte appar som de använder regelbundet eller avsiktligt.

Detta orsakar prestandaproblem och hastighetsproblem med datorns prestanda på grund av extra belastning. Det skulle hjälpa om du inaktiverade apparnas autostartfunktioner direkt för att undvika automatisk laddning. Stegen för detta är olika för både Windows- och Mac-system. Vi har sammanställt de rätta stegen för båda.

Hur stoppar jag appar från att köras vid start på Mac?

Den smidiga funktionaliteten och prestandahastigheten minskar kraftigt på ett Mac-system efter inloggning på grund av startprogram. Vi testade de enkla och lite komplexa metoderna för att stoppa appfunktioner vid start. Här är de vanliga metoderna.

Metod 1: Stäng av App Launch från Systeminställningar

Du kan använda den systempreferensbaserade rutten för att förhindra att flera appar startas automatiskt. Du kan välja apparna specifikt eller alla appar direkt.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna Apple-menyn; ikonen är tillgänglig längst upp till vänster i menyraden.

Steg 2: Gå till “Systeminställningar” och välj sedan alternativet “Användare och grupper”.

Steg 3: Klicka sedan högst upp på hänglåsikonen som visas längst ner till vänster på skärmen. Lägg till kontolösenordet.

Steg 4: Klicka på Inloggningsobjekt.

inloggningsobjekt

Steg 5: Kontrollera ja till de onödiga apparna i ditt system. Sök efter de specifika appar du inte vill ska börja använda och markera rutorna bredvid varje automatiskt.

dölja appar

Klicka dessutom på plusknappen för att lägga till appar i listan eller minusknappen för att ta bort särskilda appar.

Metod 2: Stoppa automatisk start från appinställningarna

Om det bara finns en app som fortsätter att köras i bakgrunden under systeminloggning kan du stänga av den direkt från appinställningen.

Hur gor man det har?

Steg 1: Starta appen och öppna den sedan. Om den förankras i systemdockan kan du undvika detta steg och hoppa till nästa.

Steg 2: Högerklicka på markören på appen. Alternativt, tryck på [CTRL] + KLICKA med en enknappsmus eller styrplatta. Ett fönster skulle komma upp.

Steg 3: Håll muspekaren på Alternativ.

Steg 4: I nästa menyfönster, kontrollera om en bock är bredvid alternativet “Öppna vid inloggning”. Avmarkera rutan med ett klick.

öppna vid inloggning

Metod 3: Använd en annan programvara som CleanMyMac X

Du kan installera och använda programvaran CleanMyMac X för att optimera systemets prestanda och övervaka appens funktionalitet. Appen är användbar för att effektivt rensa bort systemskräp, skadlig programvara och oönskade appar, förbättra systemsäkerheten och optimera systemhastigheten.

Hur gor man det har?

Steg 1: Installera CleanMyMac X och starta appen.

Steg 2: Öppna alternativet “Optimering”. Klicka sedan på valet “Visa alla objekt” från nästa meny.

CleanMyMac X

Steg 3: Klicka på Ja i rutan bredvid alternativet Inloggningsobjekt och välj de olika appar som du vill stoppa autokörningsfunktionen för.

Steg 4: Välj knappen “Ta bort”.

Steg 5: För att ta bort “LaunchAgents” för de appar som du redan tagit bort, välj Launch Agents från menyn “View All Items”. Upprepa nästa steg som nämns härnäst.

Metod 4: Ta bort Launch Agents och Launch Daemons

Om några av programmen fortfarande aktiveras efter att du har startat upp Mac-systemet kan huvudorsaken vara de befintliga startdemonerna/agenterna. Vissa program har dessa element i biblioteken och är tillgängliga i mappar som inte kan upptäckas. Startdemonerna/agenterna finns potentiellt i olika delar av enheten.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna Finder och få åtkomst till hårddisken. Standardnamnet är vanligtvis Macintosh HD.

Steg 2: Klicka på biblioteket. Sök efter mappar med “LaunchDaemons”- eller “LaunchAgents”-taggar.

Starta agenter

De kan stanna inom sektionen Dolda filer i systemet.

Steg 1: Gå till Finder-funktionen och klicka sedan på alternativet “Go”.

Steg 2: Håll markören på alternativtangenten för att öppna rullgardinsmenyn.

Steg 3: Välj mappen som heter “Bibliotek” bland alternativen. Sök efter mapparna “LaunchDaemons” eller “LaunchAgents”.

Hur stoppar jag appar från att köras vid start på Windows?

Det finns steg som användare kan vidta för att stänga av funktionen för automatisk körning av vissa program på Windows-enheter. Vissa appar registrerar sig i systemet och aktiveras automatiskt under uppstartsperioden. Dessutom fortsätter vissa av deras tjänster att fungera i systembakgrunden, vilket släpar efter systemet.

Du kan ladda ner CCleaner för att öka starthastigheten och prestanda för Windows och använda de andra metoderna för att stoppa automatiserade startprogram.

Metod 1: Växla till automatisk körning för appar via Aktivitetshanteraren

På Windows 10 och Windows 11 kan du förhindra att appar startas automatiskt under inloggningsprocessen via Aktivitetshanteraren.

Hur gor man det har?

Steg 1: Klicka på Start-knappen.

Steg 2: I nästa meny, leta efter alternativet “Task Manager” och klicka sedan på det öppna.

För Windows 11-användare kan man skriva in “Task Manager” efter att ha klickat på sökikonen. Sedan kan du välja alternativet.

För Windows 10 kan användare högerklicka på en del av skärmen nära Aktivitetsfältet. En popup-meny skulle ap

päron; välj Aktivitetshanteraren.

Alternativt kan du högerklicka på markören på Start > Aktivitetshanteraren. Eller så kan du använda genvägen Windows-tangenten + Shift + Esc på tangentbordet.

Steg 3: Klicka på markören på fliken, startup.

Steg 4: Välj den eller de appar som körs automatiskt under uppstartsperioden.

Aktivitetshanteraren

Steg 5: Tryck på knappen Inaktivera.

Inaktivera appen

Steg 6: Upprepa dessa steg flera gånger för varje app du vill inaktivera. Senare kan du klicka på alternativet Aktivera för att aktivera funktionen för automatisk start.

Metod 2: Förhindra appstart vid start genom inställningar

Du kan komma åt Systeminställningar för att förhindra automatiska appstarter under uppstartsperioden. Följande steg gäller både Windows 10 och Windows 11.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna menyn “Inställningar”.

Steg 2: Välj alternativet Apps.

Steg 3: På höger sida, välj Startup.

Start via inställningar

Steg 4: En lista över appar som för närvarande är aktiva på systemet visas. Det finns en vippströmbrytare bredvid varje namn som anger påverkansnivån – Ingen påverkan, Medium Impact, Low Impact eller High Impact. De anger hur mycket inflytande startprogrammen har på hårddisken eller CPU:n i PC-systemet vid start.

Vrid växlingsknappen bredvid appen du vill stänga av i motsatt riktning för att inaktivera den.

Metod 3: Förhindra att program startas under uppstarten genom startmappen

Vissa appar som är tillgängliga på Windows-enheter registreras direkt i PC-systemet under den första installationen. Förutom det lagrar de sina data i systemets startmapp. Windows skannar den här mappen varje gång datorn startar och kör automatiskt alla appar i mappen. Så du bör komma åt mappen och inaktivera dem.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna “Start”-menyn.

Steg 2: På Windows 11-versionen, skriv in “Kör” eller sök direkt efter alternativet från menyn under Windows 10.

Du kan trycka på Windows-tangenten + R-tangenterna från tangentbordet för genvägen.

Steg 3: Skriv det givna kommandot:

skal: uppstart

skalstart

Steg 4: Klicka på Ok.

Steg 5: Välj genvägen för en app eller appmappen.

Steg 6: Välj Ta bort för att ta bort mappen.

Metod 4: Inaktivera startprogrammen på Windows XP, Vista eller 7 Series

Många appar som är tillgängliga i systemet förbättrar systemets prestanda eller ger ytterligare stöd som integritet och dataskydd. De kan fungera vid start, men det är viktigt att inaktivera andra appar. På de äldre Windows-enheterna fanns ett verktyg som heter MSConfig.

Den visar de program som körs vid start och tillåter användare att inaktivera appstart via verktyget direkt.

Hur gor man det har?

Steg 1: Öppna Start.

Steg 2: Skriv in följande term i söksektionen:

msconfig.exe

Flera alternativ skulle dyka upp när du skriver. Välj rätt mapp och tryck sedan på Enter eller klicka med markören på den.

Under Windows XP kan användare komma åt Start-menyn och sedan välja alternativet Kör. De måste skriva termen “msconfig.exe” i det angivna fältet och sedan välja OK.

msconfig.exe

Steg 3: Öppna Systemkonfiguration och välj sedan fliken Startup. Den fullständiga listan över olika aktiva startprogram visas med kryssrutor bredvid dem.

Steg 4: Avmarkera bockmarkeringen bredvid de appar vars automatiska startfunktion är påslagen.

Steg 5: Klicka på OK för att aktivera ändringarna.

Steg 6: Därefter visas en dialogruta med alternativen för att starta om systemet eller alternativet “Avsluta utan omstart”. Välj ditt föredragna alternativ.

Avsluta utan omstart

Slutsats

Vissa appar bör börja fungera direkt under lanseringen. Men för de appar som inte kräver automatisk start och fortsätter att köras i bakgrunden när det inte behövs, använd de nämnda metoderna för att stänga dem effektivt.

Dessutom kan du använda appar som CCleaner eller CleanMyMac X för att optimera systemet, rensa skräpfiler och köra smidigt. Välj den metod som passar ditt system bäst.

Relaterade Artiklar

Back to top button