Hur skyddar du dig mot skadlig programvara och vilka Àr dess typer?

0 Shares

Sen fÄr vi se hur du skyddar dig frÄn skadlig programvara och vilka typer som finns. Listan Àr ganska omfattande och vi kommer att gÄ in pÄ detaljerna lite lÀngre. I sin tur kan du komplettera denna information genom att lÀra dig hur du skyddar din dator med antivirus, brandvÀgg, antispionprogram och antispam-program och andra taktiker för att skydda dig sjÀlv i den digitala vÀrlden.

Vad Àr skadlig programvara?

Det första vi mĂ„ste förstĂ„ Ă€r detta Vad Ă€r skadlig programvara? Ordet betyder “skadlig programvara” vilket med nĂ„gra fĂ„ ord hĂ€nvisar till vilken typ av skadlig kod som helst som Ă€r utformad för att skada ditt system.

Med nĂ„gra fĂ„ ord, skadlig programvara Ă€r en typ av “sjukdom” som försöker störa ett system, en enhet, en dator, etc. Dess syfte kan variera, men det Ă€r alltid skadligt.

Vad vi menar Àr att det kan finnas skadlig programvara spionera pÄ internetaktivitet, stjÀla information, lÄsa dator, stjÀla pengar, styra datorprocesser. Kort sagt, ett försök att skada en person sÄ att skaparen av skadlig programvara kan tjÀna.

Hur kan jag bli smittad?

Generellt skadlig programvara eller virus finns i .exe-filer som vi laddar ner frÄn Internet. MÄnga andra springer med kod via webbplatser, Àven via e-post. Vi kan hitta skadlig kod i komprimerade filer som .rar, olika dokument som PDF, etc.

Dessa typer av filer finns alltid förklÀdd till ofarliga filerdet vill sÀga filer som vi vanligtvis behöver eller letar efter i specifika program som vi litar pÄ, till exempel.

Ofta försöker du ladda ner gratis saker frÄn internet för att hitta den hÀr typen av överraskningar.

Vilken typ av skadlig programvara finns det? Vilka typer av virus finns det?

Sedan dess har det funnits en enorm mÀngd skadlig programvara, var och en med sin egen definition de fyller olika funktioner och syften.

Virus

Ett virus Àr en typ av program som syftar till att förstöra eller Àndra nÄgot pÄ ditt system med nÄgon .exe-fil (körbar).

Spionprogram

Ett av de mest “vĂ€nnerTyvĂ€rr Ă€r detta mjukvara som spĂ„rar vĂ„r aktivitet pĂ„ datorn i ett nötskal. Samlar in allmĂ€n information om vĂ„r verksamhet. Det anvĂ€nds vanligtvis för att samla in data för reklamföretag och dĂ€rmed personliga annonser nĂ€r du surfar pĂ„ Internet.

Ransomware

Vad den gör Àr att försöka blockera Ätkomst till hela vÄr dator eller en del av systemet. I mÄnga fall, nÀr vi försöker ta oss in i en dator, ser vi en webbplats som verkar vÀldigt seriös dÀr vi ombeds om pengar för att kunna frigöra datorn.

Reklamprogram

Det Àr ganska vanligt Àr vilseledande och massreklam. Resultatet Àr att nÀr vi surfar pÄ Internet ser vi för mÄnga irriterande annonser pÄ olika sajter. NÀr sjÀlva webbplatsen inte innehÄller reklam Àr det skadliga programmet ansvarigt för att lÀgga till det i vÄr webblÀsare.

Trojaner

Denna klass av skadlig programvara Ă€r program de visas pĂ„ vĂ„r dator efter att ha installerat ett annat program. I mĂ„nga fall laddar vi ner program frĂ„n officiella webbplatser, vilket ger “NĂ€sta”Hela tiden installerar vi. Utan att inse det gĂ„r vi med pĂ„ installationen av denna klass av skadliga program som lĂ€gger till “bakdörr”Till vĂ„r dator.

SkrÀmselföremÄl

Det Ă€r programvara som Ă€r ansvarig för att skapa rĂ€dsla hos anvĂ€ndaren, fĂ„ honom att tro att hans dator har nĂ„got problem och som erbjuder en lösning pĂ„ det. NĂ€r du springer”den magiska lösningen“Du ger personen bakom denna skadliga programvara tillgĂ„ng till din dator.

Keylogger

Det skulle vara en tangentbordsspelare. Kan du förestÀlla dig vad han gör? Grundligt den fÄngar alla tangenter du trycker pÄ nÀr du surfar pÄ din dator. PÄ sÄ sÀtt kan du stjÀla lösenord, bankkonton osv.

För att undvika detta, kom ihÄg att logga in sÀkert nÀr du anvÀnder offentliga datorer, pÄ sÄ sÀtt undviker du all fara.

Utnyttjar

De finns i applikationer, program, spel etc. De utnyttjar sÀkerhetsbrister i olika applikationer eller spel för att dra fördel av detta. Det kan ocksÄ hÀnda, som du kan förestÀlla dig, pÄ ditt operativsystem. Vilket Àr en stor risk. DÀrför Àr det viktigt att hÄlla allt uppdaterat.

Hur du skyddar dig mot skadlig programvara

Det finns inget magiskt recept för detta. Inget antivirusprogram kan skydda dig till 100%. Helst bör du ha ett pÄlitligt, populÀrt antivirusprogram som alltid Àr uppdaterat. Av denna anledning rekommenderar vi att du bekantar dig med det bÀsta gratis och betalda antivirusprogrammet för Windows.

Men det viktigaste Ă€r att vara konsekvent nĂ€r du surfar pĂ„ Internet. Om vi ​​inte Ă€r konsekventa och medvetna om riskerna. SĂ„ inget antivirusprogram kan hjĂ€lpa oss.

0 Shares