Hur raderar man all data som Google har spårat om dig?

Hur skulle du reagera om hela din sökhistorik exponerades för flera personer? Skulle du vara rädd eller orolig? Det finns vissa saker som är personliga så de bör inte avslöjas. Också beroende på vad det är, kan dina Google-sökningar vara mål för bedrägerier och skadlig programvara. Om du någonsin har varit nyfiken på att veta vad Google redan har samlat in om dig, kommer vi att titta på hur du hittar och tar bort dessa saker i den här artikeln.

Redo att bli chockad?

Innan vi börjar, se till att du är inloggad på ditt Google-konto. Gå till webbläsaren du använder, är det Chrome kan du byta konto i det övre högra hörnet. Gå nu till länken myaccount.google.com och logga in. Från den här länken öppnar du instrumentpanelen för ditt Google-konto.

På bilden ser vi inställningarna för Google-kontot

Efter det går du till länken adssettings.google.com/authenticated på en annan flik. I den här andra länken kommer du att kunna se i en lista allt som Google vet om dig. Dessutom kommer du också att se vad företaget anser är viktigast för dig.

Det kommer förmodligen att ha dussintals sökresultat. En enkel undersökning kan visa mycket om dig. Kanske är sökresultaten korrekta, de kanske skapar en korrekt profil om dig, eller så tror de att du är en person som inte har något med det verkliga du att göra.

Inaktiverar annonsanpassning

Nu när upptäcktsdelen är över är det dags att tillämpa några saker. Alla sökresultat du har sett är sammanställda från sökningar, länkar du klickade på, videor du tittade på, artiklar du läst och mer.

Som vi har pratat om tidigare kanske du har rotat igenom listan en hel del och varit glad att du fick fel om den person du är. Eller så kanske du är rädd att personliga saker har upptäckts om dig. För att lösa det här problemet kan du inaktivera inställningarna för annonsanpassning.

Gå bara till webbplatsen som vi har gått igenom om det och inaktivera funktionen med ett enkelt tryck. Se till att klicka på Avancerad för att inaktivera andra funktioner. De andra funktionerna innebär att inaktivera användningen av webbplats- och applikationsdata som Google samlar in.

På bilden ser vi alternativet som Google erbjuder att inaktivera

Det finns också möjligheten för intressen som du kan inaktivera, den här sektionen är vad Google använder för att kategorisera vad den tycker är mest intressant. Inaktivera den här funktionen för att vara säkrare med dina data. Men förutom att inaktivera alla dessa funktioner kan du radera allt som sparats. Låt oss se hur du gör detta i några steg nedan.

Raderar allt som Google har på dig

Om du redan har stängt av det tidigare alternativet, anta inte att anpassade annonser kommer att sluta. Det betyder inte heller att all information om dig har raderats. För att göra detta måste du gräva lite djupare i ditt konto. Låt oss se steg-för-steg-guiden för att radera alla saker du har samlat in.

  1. Gå till länken myaccount.google.com och logga in.
  2. Scrolla ner lite och klicka vidare Hantera din data och anpassning, i avsnittet Sekretess och anpassning.
  3. I aktivitetskontrollpanelen ser du alternativ som Webb- och appaktiviteter, platshistorik, och YouTube-historik. Klicka på var och en av dem och justera deras inställningar, inaktivera alla alternativ. När du har inaktiverat varje alternativ kan du fortfarande rensa historiken för vart och ett.
  4. Gå till under aktivitetskontrollerna min aktivitet.
  5. På sidofältet på sidan kommer du att omdirigeras till, på denna nya sida finns alternativet Ta bort aktivitet av, Klicka på det.
  6. Välj sedan historiktiden du vill radera.

Efter dessa steg kommer du att ha mer säkerhet. Google kommer inte att lagra din information och kommer inte längre att anpassa dina annonser.

avslutande

Vi hoppas att den här guiden kommer att befria dig från Googles räckvidd. Njut av din frihet och gå inte utom kontroll på internet. Lyckades du följa alla steg vi såg här? Säg i kommentarerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button