Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur mycket vet Facebook om dig? Tre verktyg att ta reda på

I flera år har miljontals av oss ryckt på sig med gnagande integritetsproblem om Facebooks användning av våra data. Nu, med Facebook som kärnan i en kolossal datagruppsprocess som genomförs av det politiska strategiföretaget Cambridge Analytica, ligger dessa dagar plötsligt bakom oss.

Dina gillanden, dina intressen, dina vänner, dina foton, din plats – själva din identitet. Uppgifterna som Facebook har om dig är mer än bara binära 1 och 0 någonstans i molnet. Och den informationen är en het egendom för företag som vill marknadsföra eller utnyttja en global databas.

Här är en titt på den största kontroversen Facebook har mött hittills. Läs vidare för tydliga och kortfattade sätt att lära sig vilka uppgifter Facebook redan har om dig och hur du skyddar den informationen.

Cambridge Analytica Data-Mining

Cambridge Analytica påstås ha utnyttjat Facebooks algoritmer i ett försök att leda valet i USA 2016 mot sin klient, Trump-kampanjen. För att uppnå detta anklagas företaget för att samla in data från 50 miljoner Facebook-profiler.

Historien, som drivs i ett samarbete mellan New York Times och Guardian, har omfattande konsekvenser för ett socialt nätverk som är hem för två miljarder globala användare, särskilt om Cambridge Analytica verkligen kunde spela Facebooks algoritm.

Företagets aktiviteter anses inte ha riktat sig mot specifika användare, en-mot-en. Istället fungerade det för att identifiera delar av innehåll med potential att bli virala och se till att de skulle göra det. I själva verket manipulerade detta Facebooks algoritmer mot ideologier som var i linje med kampanjens mål.

Hur du laddar ner dina Facebook-data

Facebook erbjuder ett enkelt sätt för dig att ta en titt på de uppgifter de samlat in specifikt om dig. Så här hittar du dina data.

  • Hitta knappen “Inställningar” i rullgardinsmenyn längst upp till höger på vilken Facebook-sida som helst.
  • Klicka på “Ladda ner en kopia av din Facebook-information”, nedanför Allmänna kontoinställningar.
  • Klicka på “Starta mitt arkiv.”

Facebook tar en stund att skapa arkivet, men de skickar ett e-postmeddelande för att meddela dig när det är klart. Förvänta dig inte att vänta länge: Jag kunde få mina uppgifter inom en timme. Du kommer att kunna se allt tillgängligt på ditt konto, från år gamla dokument som du skickat meddelanden till någon gång och glömt bort, till varje enskild poke du har skickat eller fått.

Läs mer om hur du laddar ner dina Facebook-data

Facebook-forskningsverktyg

Det finns en mängd gratis onlineverktyg som gör att du kan köra en kriminalteknisk sökning på dig själv – i huvudsak kan du se vilken Facebook-information om dig som är fritt tillgänglig för alla som har en internetanslutning. Här är en snabb genomgång av verktygen som låter dig kamma igenom Facebook.

Facebook-grafsökning

Detta beta-program låter dig köra avancerade sökningar på specifika Facebook-profiler (inklusive dina egna). Det kan ansluta profiler med inlägg från andra personer, platser som besökts av en annan person eller någon väggpost av dem som nämner specifika ord eller fraser. Om du har några pinsamma bilder av ett berusat julfest på kontoret som du tidigare skulle glömma, kommer det att hjälpa dig att spåra dem.

Vem skrev vad?

Detta program fungerar på samma sätt som Graph Search. Det låter dig rikta in dig på specifika användarnamn och söka efter nyckelord och tidsramar.

Så använd den här rika sökfunktionen på dig själv. Orolig att du har några dåligt informerade åsikter att rensa ur allmänheten? Sök efter dem här och bli upptagen med att rensa bort dem.

Facebook sökverktyg

Det här passande namnet hjälper dig att spåra någon på Facebook. Du behöver bara deras namn, e-post, skärmnamn eller telefonnummer till att börja med. Att ha sin arbetsgivare, skola eller hemstad skadar inte heller. Det är en användbar tjänst om du försöker spåra någon du träffade en gång, men inte vill söka igenom 50 sidor med Facebook-sökresultat för “John Doe.” Eller för att föra saker närmare hemmet kan du använda den för att se hur enkelt ditt eget konto är att hitta.

Bästa dataskyddspraxis för Facebook

När du väl har tittat på dessa verktyg kommer du att vara medveten om de inlägg och information som är tillgänglig för alla. Så hur kan du hindra det från att komma ut?

I slutändan är det bästa sättet att skydda dina data att vara snål när du ger ut den. Uppgifterna som Cambridge Analytica erhållit bedrägligt gavs fritt: De använde en undersökningsapp med titeln “ThisIsYourDigitalLife” 2014 för att få användare att komma överens om att göra sin profilinformation tillgänglig för appen.

Här är en snabb lista över bästa metoder som kan hålla dina data privata:

  • Ta bort information från din Facebook-profil
  • Ta bort eller minska din aktivitet i din “aktivitetslogg”
  • Hitta din appbehörighetssida (bilden ovan) och ta bort alla appar – ja, även den här frågesporten från 2015 som berättade för dig hur sarkastisk du var.
  • Ladda ner en kopia av all din Facebook-information – Facebook har ett verktyg som låter dig göra detta, och det kan vara en öga som öppnar ögonen.
  • Avinstallera din Facebook-mobilapp (och glöm inte den separata Messenger-appen) – du kan bara njuta av pausen från den, plus detta minskar en enorm källa till geodata.

Åtminstone bör du överväga att skärpa dina Facebook-sekretessinställningar, så att endast dina närmaste vänner kan se dem. Du kan till och med ta bort profilinformationen helt, även om den redan har gjorts tillgänglig för företag.

Var nästa för Cambridge Analytica?

Nedfallet från Cambridge Analytica-skandalen fortsätter att ta fart. Den här veckan avstängdes företagets VD Alexander Nix med omedelbar verkan.

Facebook avstängde själva Cambridge Analytica omedelbart innan skandalen bröt ut, ett beslut att Times biträdande utredningsredaktör Gabriel Dance kallade ett “helt otrevligt” försök att komma framför historien. Furoren har internationella konsekvenser – en chef för Cambridge Analytica har registrerats och hävdar att Analytica har påverkat över 200 val runt om i världen.

Debatten fortsätter kring den utsträckning som Cambridge Analyticas kampanj svängde valet – med stor sannolikhet hade det en bidragande men långt ifrån avgörande effekt. Ändå är dess datainsamlingsprocess och förmågan att utnyttja Facebooks nätverk fortfarande stora problem.

När vi går framåt i kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen kommer den bästa politiken att vara att se till att massiva dataföretag och de sociala nätverken som tillhandahåller deras information regleras tätare. Under tiden är det smartaste du kan göra att göra steg för att reglera dina data själv.

Läs mer om att vara säker under internet-eran på TechCo