Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur motiverar trådlösa hörlurar sin dyra prislapp?

Trådlösa aktiva brusreducerande hörlurar varierar i pris från $50 till över $500. Vilka fördelar ger det att spendera flera hundra dollar på hörlurar?

Trådlösa brusreducerande hörlurar ger den bästa dagliga upplevelsen för dem som vill blockera buller när de tränar, på kontoret och reser (när det är tillåtet igen).

Högklassiga hörlurar

Förra året uppdaterade Sony sina toppmoderna WH-1000XM4-hörlurar (bilden ovan). Dessa säljs för $350, ett liknande pris som konkurrenter som Bose 700 och Sennheiser Momentum 3 som vanligtvis ligger i prisklassen $300 – $400. Eftersom Apple aldrig missade möjligheten att prissätta produkter högst upp på marknaden, släppte Apple sina 550 $ AirPods Max i december förra året (bilden ovan). Hur klarar sig dessa lyxiga trådlösa hörlurar mot den lägre prissatta konkurrensen?

Även om det finns hörlurar som avsevärt överstiger $550, faller dessa hörlurar vanligtvis inom “studioreferenshörlurar” för att producera ljudinnehåll. Med en platt frekvensrespons är de långt ifrån designade för dagligt bruk, och kräver ofta användning av en trådbunden anslutning till en förförstärkare för att få ut det mesta av ljudfiler med högre bithastighet än vanliga musikstreamingtjänster.

Budget hörlurar

Billiga trådlösa brusreducerande hörlurar blir bra. Ta $130 Skullcandy Hesh ANC (bilden ovan), de siktar på och gör ett fantastiskt jobb i grunderna, men finns det skäl att spendera $100, $200 eller över $300 extra?

De grundläggande funktionerna

Vilka områden måste alla hörlurar för dagligt bruk uppfylla innan övervägande?

 • Ljudkvalitet – Den viktigaste aspekten av alla hörlurar är naturligtvis kvaliteten på ljudet. Prisvärda hörlurar ger tydligt, dynamiskt och detaljerat ljud med lagom mycket kraft i den nedre delen.
 • Aktiv brusreducering – ANC använder anti-brus för att blockera utanför buller. Det gör vanligtvis ett bra jobb med att avbryta stadiga brum och sänka högre frekvenser.
 • Transparensläge – För tillfällen då du behöver släppa in din omgivning för att höra dem runt omkring dig eller gatuljud medan du tränar, använder transparensläget utåtriktade mikrofoner för att passera igenom ljud.
 • Komfort – Hörlurarna måste vara lätta, med öronkuddar och ett pannband som är tillräckligt mjuka för långa lyssningssessioner.
 • Byggkvalitet – Prylar som används till vardags måste kunna motstå fall, sträckningar, stötar etc. för ett föremål som förhoppningsvis kommer att hålla i flera år.
 • Externa mikrofoner – Mikrofoner på utsidan av hörlurarna används både för att övervaka brus för ANC och för att svara på telefonsamtal.
 • Kontroller – Vare sig det är en pekskärm på öronkåpan eller fysisk knapp, hörlurarna måste ha ett sätt att styra uppspelningen utan att behöva dra ut telefonen.
 • Batteritid – Beroende på ditt användningsfall kommer de flesta moderna hörlurar med uppemot 15 timmar med ANC på att kunna hålla dig igång genom en hel arbetsdag, ett längre träningspass eller en långdistansflygning.
 • Stabil anslutning – Bluetooth 4.0, 4.1, 5.0, vad det än må vara, som grundkrav måste hörlurarna kunna ge en stadig anslutning, utan avbrott, till din enhet.

Allt annat utöver ovanstående är en bonus, men många hörlurar under $100 saknas ofta i en eller flera av de väsentliga kategorierna ovan.

Ytterligare egenskaper

De flesta hörlurar uppemot $300, som WH-1000XM4 från Sony, spikar allt ovanstående, plus inkluderar några praktiska funktioner för att sticka ut från mängden och motivera deras rejäla prislapp. Funktioner kan inkludera:

 • Slitagedetektering – för att automatiskt spela upp eller pausa innehåll när du sätter på eller tar bort hörlurarna.
 • Parning av flera enheter – så att du snabbt kan växla från en enhet till en annan, till exempel en telefon och dator.
 • Vikbar – så att de kan förvaras i ett kompakt fodral för resor
 • Brusreducering för samtal – fokusera på enbart din röst vid telefonsamtal, så att bakgrundsljuden inte är för höga för mottagaren.
 • App – en app kan vara användbar för justeringar av brusreducering, EQ-inställning, kontrollanpassning, mjukvaruuppdateringar och mer.

Apples AirPods Max försvarar sin höga kostnad med en förstklassig metallkonstruktion, såväl som sina vanliga ekosystemfördelar med hjälp av H1-chippet. Detta gör att använda hörlurarna med Apple-produkter som iPhone, Mac, Apple Watch och Apple TV till en sömlös upplevelse, med omedelbar koppling till alla dina Apple-enheter, automatisk växling mellan enheterna du använder, ljuddelning med andra AirPods och Beats och “Hey Siri” för att väcka assistenten med din röst.

Inga hörlurar är perfekta

Därmed inte sagt att alla hörlurar av högre ände är felfria. Medan de översta hörlurarna spikar alla grunderna och många av de extra funktionerna ovan, uppfyller de inte allas användningsfall. Till exempel Sonys WH-1000XM4 har krångliga touchkontroller och ingen IP-klassning, medan AirPods Max-fodralet misslyckas med att vara ett fodral på nästan alla sätt, plus att de är tunga, vilket leder till en obekväm passform under långa lyssningssessioner

Konkurrens

Konkurrens är viktigt i alla prislägen. Varje gång Sony, Bose, Sennheiser, Apple eller bara någon annan stor hörlurstillverkare släpper ett par nya hörlurar, noterar alla andra och överväger hur de kan implementera sådana funktioner i sina egna hörlurar. Även om du inte köper några av dessa dyra hörlurar, driver de konkurrensen framåt och du kommer att se “premium”-funktionerna rinna ner till billigare hörlurar med tiden.

I slutet av dagen måste du väga upp hur viktig var och en av funktionerna som erbjuds av dyrare märken är värda för dig och utvärdera hur mycket du bör spendera beroende på ditt specifika användningsfall.