Hur man visar och laddar ner stor konst från Met

0 Shares

Konst är en uttrycksform för den mänskliga själen. Genom stor konst har vi möjlighet att se både världen omkring oss och inom oss har den förändrats genom historien. Och ofta hur mycket det inte har förändrats. Genom historien har konst förvarats i samlingar av individer och museer. För att njuta och se den måste du resa till dess plats. Även om det alltid kommer att vara en magnifik upplevelse att se stora konstverk personligen, har den digitala tidsåldern potential att göra det möjligt att se mer än de flesta kan resa för att se under en livstid. Med de flesta områden av mänsklig strävan gör Internet tillgång till tillgång till information och innehåll mer demokratisk och detsamma kan sägas om konst.

IMG_2036

New York Metropolitan Museum of Art har just lanserat ett initiativ som, om inte annat, visar hur detta kan göras. Programmet kallas Open Access for Scholarly Content (OASC) och tillåter användare att se och ladda ner för icke-kommersiellt bruk mer än 400 000 konstverk från sin samling som Metropolitan tror är offentligt. Metropolitan Museum of Art är inte den första som placerar en så stor samling tillgänglig på Internet. Andra museer gör olika samlingar tillgängliga. Rijksmuseum (Museum of the Netherlands) i Amsterdam har haft nedladdningar tillgängliga i drygt ett år som ett exempel. Och naturligtvis finns det minst en app för det också. Art Authority för iPad skapar ett litet galleri på din iPad med verk från över 1000 av västvärldens största konstnärer.

Initiativet Open Access of Scholarly Content är avsett som en resurs för “studenter, pedagoger, forskare, kuratorer, akademiska utgivare, icke-kommersiella dokumentärfilmare och andra som är inblandade i vetenskapligt eller kulturellt arbete.” Enligt pressmeddelandet, “Innan OASC upprättades, gav Metropolitan Museum bilder på begäran, mot en avgift, och godkännande var föremål för villkor.” För arbetet i denna samling är det inte längre fallet.

Tanken här är att göra konstverken tillgängliga för icke-kommersiellt bruk och sprida njutningen av att se stora konstverk från sådana som storheter som Picasso, Rembrandt, Manet, Copley, Watteau, El Greco och många andra. Samlingen kan bläddras efter konstnär/tillverkare/kultur, datum/era, geografisk plats och metoder/material.

Så här kan du se och ladda ner bra konst från Met.

The_Collection_Online___The_Metropolitan_Museum_of_Art

Du kan välja att bläddra igenom samlingen online via valfri webbläsare genom att gå till den här länken. Surfing fungerar bra på en vanlig dator och rimligen bra på en pekplatta, till exempel en iPad. Om du väljer att ladda ner någon av teknikerna är metoden något annorlunda beroende på om du använder en dator eller en surfplatta eller inte.

På en dator bläddrar du igenom en samling konst från en konstnär (eller en annan kategori). Du kommer att se miniatyrbilder av konstverket tillsammans med information som innehåller datum, medium och vilket galleri konstverket kan visas i fysisk display om det visas. Om inte, får du veta det också.

När du klickar på en miniatyr visas en större bild. I vissa fall kan du klicka på bilden igen så får du se en ännu större bild som du kan zooma in och runt för att se detaljer. På den större bilden i nedre högra hörnet kommer en nedladdningspil. Klicka på pilen och du kommer att få en annan vy som du kan högerklicka på för att ladda ner till din dator. I vissa fall ser du också en kontroll för att expandera konstverket till helskärm i nedre högra hörnet. Alla bilder är inte tillgängliga för att förstora.

Antoine_Watteau___The_French_Comedians___The_Metropolitan_Museum_of_Art

På en surfplatta kommer du fortfarande in i samlingen via din webbläsare och processen som beskrivs ovan kommer att fungera ganska bra. För att ladda ner en bild till din surfplatta, tryck och håll tills en meny som låter dig göra det Spara bild visas. Ibland kan det vara svårt att navigera i zoomningsfunktionerna på en pekplatta, men tanken är densamma.

Processen är trickare på en smartphone eftersom det verkar som om webbplatsen upptäcker användningen av en mobil webbläsare annorlunda än på en surfplatta. Om du begär en stationär version av webbplatsen fungerar inte förstorings- och zoomprocessen särskilt smidigt. Men för att vara ärlig tror jag inte att initiativet var utformat för att fungera med smartphones.

Vissa beklagar det faktum att varje efterföljande generation intresserar sig allt mindre för konst och konsthistoria. En av anledningarna som kan vara fallet är att under mycket av vår historia har stor konst klustats bort på museer med ofta begränsad tillgång. Konstmuseer och gallerier som använder Internet för att öka exponeringen för sina samlingar kommer säkert inte att vända på vad många ser som en nedåtgående trend över en natt, men de kommer åtminstone att erbjuda en möjlighet för yngre generationer att uppleva stor konst via verktyg som är mycket bekanta till dem. Och om vår senaste historia med musik och film är någon indikation, kan det leda till mer intresse för att besöka museer och gallerier för att se några av de konstverk som någon snubblat över online.

Förresten, om du någonsin besöker New York City, bör Metropolitan Museum of Art vara på din resplan. Det är en underbar plats att besöka och ta in stor konst.

0 Shares