Hur man vet om en Windows-process är ett virus eller är den säker

Processer som körs på Windows kan vara ett virus

Många processer är en del av operativsystemet och kommer alltid att köras. De är viktiga för att kunna öppna Windows-menyn, köra applikationer i systemet, ha en nätverksanslutning … Andra kanske också körs eftersom vi har installerat dem och är en del av ett program.

Hur man vet om en Windows-process är ett virus

Nu kan det vara så att någon process som körs i Windows är ett virus. Vi kunde ha blivit offer för någon typ av attack som sätter vår säkerhet i riskzonen. Även att de har modifierat en legitim process genom att ha infekterat någon systemegenskap eller skapat en process som utger sig för att vara säker för att förhindra att antiviruset upptäcker det.

Därför, processer som körs på Windows kan vara ett hot. Det betyder att vi hela tiden måste vara medvetna om vikten av att skydda vår utrustning och inte göra misstag. Annars kan vi bli offer för mycket olika attacker.

Hur man avgör om en Windows-process är skadlig programvara

Först och främst ska vi förklara hur vi kan se processerna som körs i Windows. För att göra detta måste vi högerklicka på Start och klicka på Aktivitetshanteraren. Vi kan också komma åt det med tangentkombinationen Ctrl + Alt + Del.

När vi väl är i Aktivitetshanteraren, alla processer som körs och de som också är i bakgrunden kommer att visas. Vi kan se applikationer, Windows-processer etc. Om vi ​​går till Detaljer kan vi se mer information om varje process.

Behandlas i Windows

Vi kan till och med klicka på någon av dem och ge det till slut. Däremot kan vi utsätta vår utrustning för fara. Denna process kan vara nödvändig för korrekt funktion. Det är dock ett alternativ som vi har där om vi märker att något är fel.

Stäng en process

Är det fel på vår dator? Ett väldigt enkelt sätt att kunna kontrollera om det är skadlig programvara är helt enkelt att avsluta den processen. Var försiktig, detta är inte alltid möjligt. Låt oss ta som ett exempel att vi har en dold kryptovalutagruvarbetare i vårt team. Logiskt sett kommer detta att konsumera resurser och kommer att äventyra den korrekta funktionen.

Om vi ​​ser att det inte går bra och att någon process kan vara orsaken till detta fel och vi har misstankar, är ett enkelt första alternativ att stänga den. För att göra detta måste vi gå till Aktivitetshanteraren som vi har förklarat och där klicka med höger musknapp och klicka på Avsluta uppgift.

Informera oss om en Windows-process är farlig

På Internet kan vi använda oss av flera onlineverktyg att informera oss om något specifikt relaterat till vårt team. Det finns också tjänster som hjälper oss att förbättra säkerheten och undvika problem. Detta är vad vi ska göra i det här fallet.

Det här är File.net , en webbsida där vi kan hitta information om en process. Om vi ​​inte vet om en Windows-process är farlig, vad vi måste göra är att gå in på den här webbplatsen och ange det exakta namnet på processen i sökmotorn.

Om det är något relaterat till Windows, kommer det att berätta för oss exakt vad dess funktion är och vi ska se att det inte är ett hot. Nu, om en process körs som verkligen är en fara och har registrerats som sådan, kommer denna webbsida att indikera det för oss.

Processer på File.net

Utför en systemsökning

Det finns inget bättre sätt att upptäcka hot på din dator än att använda en bra antivirus . Det finns många alternativ tillgängliga för oss och de kan hjälpa oss att hitta skadlig programvara, processer som kan ha infekterat enheten, farliga filer …

Vad vi ska göra är att köra vårt antivirusprogram och göra en fullständig hotskanning. Om vi ​​har det uppdaterat och det är ett bra säkerhetsprogram, skulle det skicka oss en varning om vi upptäcker en process som kan vara farlig.

Sök i Google

Ett mycket enkelt alternativ och också liknande det vi nämnde ovan om File.net, är att helt enkelt göra en sök i Google eller i någon sökmotor på Internet. Där kommer vi att lägga namnet på den process som pågår och som vi är misstänkta mot och vi kommer att hitta mycket relaterad information.

Om det är något farligt, skadlig programvara eller liknande är det mycket troligt att det finns information om det i forum och internetsidor. Andra användare kan redan ha rapporterat detta problem och därför kan vi bekräfta våra misstankar om att det är något farligt.

Hur man undviker farliga processer i Windows

Vi har sett att det kan finnas skadliga processer i Windows . Även hur man vet om en specifik kan vara ett hot mot vår säkerhet och integritet. Nu ska vi ge några tips för att undvika att komma till den grad att bli offer för den här typen av problem. Vi kan ge några intressanta rekommendationer.

Håll alltid utrustningen uppdaterad

Något som inte kan saknas är att alltid ha system korrekt uppdaterade . Det finns många hot på nätverket. Många av dem kommer att dra fördel av sårbarheter i operativsystemet. Detta kan leda till att skadliga processer körs.

Därför måste vi alltid observera mycket väl de versioner som vi har installerat av systemet och även av alla applikationer. När det gäller Windows måste vi gå till Start, ange Inställningar och gå till Uppdatering och säkerhet. Där kommer den automatiskt att visa oss om det finns väntande uppdateringar eller om allt är korrekt.

Ver si Windows har aktualiserats

Ladda bara ned från officiella källor

Naturligtvis något mycket viktigt är att ladda ner program och filer endast från officiella och säkra källor . Vi får inte installera programvara från tredje parts webbplatser som har modifierats med uppsåt för att utföra attacker.

Det är viktigt att allt innehåll på vår dator är säkert, pålitligt och lämnar inget utrymme för tvivel. På detta sätt kommer vi att ha en hel del vinster för vårt mål att undvika skadliga processer i Windows.

Använd säkerhetsverktyg

Det är ingen brist av säkerhetsprogram för att upptäcka hot, undvika att ladda ner filer som är ett problem och i slutändan hålla ordning på allt. Men vi pratar inte bara om antivirus, utan också om andra program som brandväggar eller tillägg för webbläsaren.

Detta är något som vi måste tillämpa oavsett vilket operativsystem vi använder eller vilken typ av enhet. Vi kan när som helst bli offer för ett försök till attack via nätverket och vi måste skyddas.

Sunt förnuft

Ytterligare en fråga, kanske den viktigaste, är sunt förnuft . Vi får inte göra misstag som kan utsätta våra lag för risker. Det skulle till exempel vara ett misstag att ladda ner osäkra filer som kommer till oss via post eller klicka på en tredjepartslänk utan att veta om det verkligen är säkert.

Kort sagt, genom att följa dessa steg kan vi undvika säkerhetsproblem med Windows-processer. Det tydliga målet är att hålla våra datorer säkra, inte göra några misstag och minska den påverkan hackare kan ha.

Relaterade Artiklar

Back to top button