Hur man utesluter inloggningstrafik frÄn Google Analytics

0 Shares

NÀr din SaaS-plattform har en inloggning pÄ hemsidan kan det vara mycket lÀtt att blanda ihop organisk ToFu-webbplatstrafik med anvÀndare som bara besöker din hemsida för att logga in pÄ sina konton.

Med tiden kan den trafiken uppgÄ till ett verkligt missförstÄnd av hur organiska besökare faktiskt interagerar med din webbplats. Men om du filtrerar bort inloggningstrafik frÄn din webbplatsanalys kan du se till att du spÄrar anvÀndarnas beteende korrekt och fÄr bÀttre insyn i vilka webbplatsbesök som Àr anvÀndare jÀmfört med faktisk organisk trafik.

Konfigurera Google Analytics

För att utesluta inloggningstrafik mÄste du anvÀnda Google Analytics tillsammans med Google Tag Manager.

För att börja mÄste du ha minst tvÄ vyer konfigurerade i ditt Google Analytics-konto. Den första kommer att vara helt obearbetad data utan filter. Den andra vyn bör anvÀndas för att filtrera bort dina interna teammedlemmars IP:er. Du kommer att interagera med din webbplats mycket annorlunda Àn nÄgon annan som besöker din webbplats och dÀrför mÄste du filtrera bort den trafiken.

LĂ€gg dessutom till ett tredje filter som utesluter all trafik frĂ„n personer som kommer till webbplatsen bara för att logga in. Återigen antar vi att dessa personer kommer att interagera med din webbplats pĂ„ ett annat sĂ€tt Ă€n vanliga besökare. De letar inte efter ny information, de har redan all information de behöver frĂ„n din webbplats.

NÀr du har skapat en ny vy mÄste du skapa ett filter. Google Analytics har en mÀngd fördefinierade filter som kan anvÀndas för att filtrera bort trafik baserat pÄ kriterier som din IP-adress eller underkataloger. För detta anvÀndningsfall mÄste du skapa ett anpassat filter baserat pÄ en anpassad hÀndelse. Den hÀr hÀndelsen aktiveras av en kombination av tagg/utlösare som du skapar i Google Taggstyrning.

Skapa en tagg och trigger i Google Tag Manager

Det första steget i GTM Àr att skapa en container för din webbplats. NÀr det Àr pÄ plats Àr det dags att skapa trigger/tagg-kombinationen. I huvudsak kommer utlösarens roll att vara att vÀnta pÄ att en definierad ÄtgÀrd ska intrÀffa pÄ din webbplats och sedan omedelbart aktivera en associerad tagg för att markera att ÄtgÀrden intrÀffade. Du kan skapa en utlösare för avfyring baserat pÄ flera kriterier, varav tvÄ Àr sÀrskilt relevanta för den hÀr lösningen.

  • Sidvisning: NĂ€r en anvĂ€ndare loggar in pĂ„ sitt konto kommer de att besöka en specifik sida. Den sidan kommer att ha en specifik frĂ„gestrĂ€ng i URL:en, oftast ser vi detta slut i “/login.” Enligt vĂ„r erfarenhet har det visat sig vara det mest tillförlitliga att aktivera utlösaren att aktiveras pĂ„ en sidvisning.
  • KlickhĂ€ndelse: Den hĂ€r triggertypen aktiveras vid antingen alla klick eller vissa klick. För faktisk synlighet, anvĂ€nd nĂ„gra klick och definiera klicket baserat pĂ„ frĂ„gestrĂ€ngen som Ă€r kopplad till din inloggningslĂ€nk. Detta Ă€r den nĂ€st mest pĂ„litliga utlösaren, men den tar inte hĂ€nsyn till icke-anvĂ€ndare som av misstag kan ha klickat pĂ„ “logga in”, men som inte slutför Ă„tgĂ€rden.

NĂ€r utlösaren Ă€r etablerad Ă€r det dags att lĂ€nka en associerad tagg. Först mĂ„ste du skapa en Google Analytics Google Tag Manager-variabel. Klicka pĂ„ “variabler” i den vertikala menyn till vĂ€nster i Google Tag Manager. Skapa sedan en ny anvĂ€ndardefinierad variabel.

Ge variabeln ett namn och redigera sedan variabelkonfigurationen. VĂ€lj “Google Analytics-instĂ€llningar” frĂ„n alternativen för variabeltyp. Infoga sedan filtreringsvyns spĂ„rnings-ID frĂ„n Google Analytics.

VĂ€lj sedan “Taggar” frĂ„n den vertikala menyn till vĂ€nster och skapa en Universal Analytics-tagg med spĂ„rtypen instĂ€lld pĂ„ “hĂ€ndelse”. Fyll i en etikett pĂ„ taggen, som “Uteslut inloggningstrafik” och vĂ€lj variabeln du just skapade frĂ„n rullgardinsmenyn “Google Analytics-instĂ€llningar”. Denna tagg kommer att kopplas direkt till ditt Google Analytics-konto och konfigureras med en definierad hĂ€ndelsekategori, hĂ€ndelseĂ„tgĂ€rd och hĂ€ndelseetikett.

Det Àr mycket viktigt att fÀlten som ingÄr i den hÀr taggen Àr specifika för hÀndelsen eftersom vi kommer att anvÀnda en av dessa tre för att lÀnka tillbaka taggen till den anpassade hÀndelsen Google Analytics. Slutligen, för att fÄ taggen att aktiveras, vÀlj utlösaren som du just skapade. Den sista taggen bör se ut ungefÀr sÄ hÀr:

Filtrera bort inloggningstrafik

DĂ€refter ska du gĂ„ tillbaka till Google Analytics och faktiskt skapa filtret för att utesluta inloggningstrafik. För att göra det, navigera till “Admin”, “Visa instĂ€llningar”, “Filter” och klicka pĂ„ “LĂ€gg till filter.” Skapa ett nytt filter, med filtertypen instĂ€lld pĂ„ “uteslut” och filterfĂ€ltet instĂ€llt pĂ„ antingen “hĂ€ndelsekategori”, “Ă„tgĂ€rd” eller “etikett”. Det spelar ingen roll vilken av dessa du vĂ€ljer, men se till att namnkonventionen du anger i filtermönstret uttryckligen matchar vad du har definierat den som i Google Tag Manager. Detta kommer att lĂ€nka filtret till taggen och slutligen tillbaka till utlösaren.

NÀr detta har stÀllts in Àr det bra att gÄ till din analysflik i realtid i Google Analytics för att kontrollera att hÀndelsen utlöses korrekt. Det kan ocksÄ vara fördelaktigt att skapa en annan vy som kommer att fÄnga motsatt data (dvs personer som inte loggar in) sÄ att du kan jÀmföra noggrannheten i dina nya Google Analytics-vyer mot den ursprungliga, obearbetade datan. Om varje hÀndelse verkar fungera som du vill, gÄ tillbaka till Google Tag Manager och skicka in Àndringarna i det övre högra hörnet för att officiellt publicera dina Àndringar.

0 Shares