Hur man tystar en bärbar dator som är för hög

Undrar du varför din bärbara fläkt är så hög? Bärbara datorer, som 2-i-1 och andra enheter, har fläktar av en anledning: för att driva ut värmen som genereras av deras interna komponenter genom att cirkulera luft. Oftast när fläktar sätter på är det för att de måste, men det finns tillfällen då de verkar köra för fort utan anledning och generera för mycket brus, så låt oss se vad du kan göra åt det.

Tysta en bärbar dator som är för högljudd

Varför låter den bärbara datorn så mycket?

Låt oss börja med att titta på anledningarna till varför din bärbara dators fläktar kan göra mer ljud än nödvändigt; Vi förstår att ljudet de gör inte är naturligt, det vill säga vi vet alla att när vi belastar utrustningen mycket kommer fläktarna att arbeta snabbare och avge mer ljud för den, men det vi syftar på här är För mycket oväsen , eller ett brus som inte är det naturliga som bör höras när fläktarna snurrar snabbt.

Ventilador de portátil

Den första anledningen till att den bärbara datorn kan göra för mycket ljud är uppenbarligen överhettning . Om komponenterna upplever en hög temperatur kommer fläktarna att försöka avleda värmen genom att gå snabbare. En onormal överhettning kan uppstå av olika anledningar, som att omgivningstemperaturen är mycket hög eller att vi kräver mycket av utrustningen och den fungerar på bästa sätt.

Naturligtvis kan den bärbara datorn också göra för mycket ljud om dess fläkt eller fläktar är smutsiga . Det finns trots allt ingen ren luft, hur mycket vi än väger, den bär alltid partiklar och dessa avsätts successivt både på fläktbladen och i deras omgivande miljö och kan mycket lätt få fläkten att bullra mer. från konto. Du skulle bli förvånad över hur mycket skit en bärbar datorfläkt kan samla på sig på bara ett års användning.

Ventilador de portátil sucio

På samma sätt kan en bärbar dator överhettas mer än nödvändigt och göra onormala ljud om vi har täckt det ventiler , vanligtvis placerad både på sidorna och på baksidan och i botten av utrustningen. Detta problem är ganska vanligt, särskilt hos personer som använder den bärbara datorn genom att placera den i knät, eftersom de bokstavligen täcker de nedre ventilerna och inte låter luften cirkulera inuti.

Uppenbarligen finns det också möjligheten att fläkten är skadad och gör därför onormala ljud. Detta händer ofta i bärbara datorer eftersom deras fläktar alltid är av blåstyp och tillräckligt tunna för att passa in i höljet, så bladen är små och tunna och tenderar att gå sönder med viss lätthet, särskilt om de tvingas “trycka” stora mängder smuts ( som i exemplet ovan).

Hur man tystar en för högljudd bärbar dator

Låt oss börja med grunderna: Tvingar du din bärbara dator till arbeta till det bästa av dess förmåga? I så fall berättar vi från och med nu att det är normalt att fläktarna står på max och att utrustningen därför avger mycket ljud; Det som inte skulle vara normalt är att fläktarna går för fort och avger mycket ljud när du inte gör någonting, bara att vara vid skrivbordet med datorn sover.

Vi rekommenderar därför att du börjar med att granska de aktiva processerna du har genom att gå till Windows Task Manager (högerklicka på Startfältet -> Task Manager) och kontrollera om det finns processer som inte ska finnas där, eller om det finns några processer eller tjänst som sätter den bärbara datorns CPU på 100 %. Om så är fallet, försök att “döda” processen (välj den och tryck på knappen Avsluta uppgift), avinstallera programmet eller, om du inte känner igen processen alls, rekommenderar vi att du skannar datorn efter virus eller skadlig programvara eftersom det är precis ett av dess modus operandi (till exempel finns det skadlig programvara som installerar sig själv på din dator och förvandlar din CPU till 100% eftersom de börjar bryta kryptovalutor).

Administrator de tareas

Om den bärbara datorn fortfarande körs på fläkten för snabbt utan någon uppenbar anledning, även om CPU-användningsnivån är låg, är det ganska troligt att kylflänsen inte gör sitt jobb bra och det är dags att öppna den bärbara datorn och byta ut den. den termiska pastan, med fördel såklart att rengöra fläkten och kylflänsen väl. Detta är en process som skiljer sig åt för varje bärbar dator och att om den bärbara datorn fortfarande är under garantiperioden rekommenderar vi att du inte gör något annat än att hantera det med tillverkaren.

Hur som helst, att byta termisk pasta och göra en bra invändig rengöring av utrustningen kommer utan tvekan att hjälpa den att arbeta vid en bättre temperatur och att fläkten låter mindre, och det är faktiskt en uppgift som varje bärbar datoranvändare bör utföra kl. minst. en gång vartannat eller vartannat år.

Limpiar ventilador portátil ruido

Om den bärbara datorn efter allt detta fortsätter att ljuda för mycket, rekommenderar vi att du installerar ett maskinvaruövervakningsverktyg som OpenHardwareMonitor eller Aida64 och ser om temperaturen på processorn är korrekt, eftersom det också finns en möjlighet att sonden har skadats temperatur och registrerar för höga temperaturer som inte är verkliga.

Om övervakningsmjukvaran visar normala temperaturer kan du prova en mjukvarulösning för att manuellt styra fläktarnas driftshastighet. I vissa bärbara datorer kan du göra det direkt med OpenHardwareMonitor, men för andra måste du leta efter mer specifika applikationer som Speedfan. Vissa moderna bärbara datorer låter dig också konfigurera fläkthastigheten eller profilen från BIOS.

Relaterade Artiklar

Back to top button