Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man tömmer papperskorgen på en Mac

Om du tar bort en fil på din Mac flyttas den till papperskorgen. På så sätt, om du av misstag raderar något, kan du hitta det i papperskorgen och återställa det utan att oroa dig. Men det är också viktigt att tömma papperskorgen då och då för att förhindra att den tar upp för mycket lagringsutrymme på din Mac.

När du tömmer papperskorgen tar din Mac bort alla dessa filer permanent, vilket skapar ledigt utrymme för dig att använda för nya filer.

I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du:

5 sätt att tömma papperskorgen på en Mac

Det finns flera sätt att tömma papperskorgen på din Mac. När du gör detta tar din Mac bort alla filer i papperskorgen permanent, så se till att du inte vill återställa raderade filer från papperskorgen innan du gör det.

Varje alternativ slutar med samma resultat, så den bästa metoden att använda beror på ditt specifika arbetsflöde.

Här är alla sätt att tömma papperskorgen på din Mac:

 • Ctrl-klicka på Skräp i Dock och välj tömma papperskorgen
 • Öppna papperskorgen och klicka Tömma i det övre högra hörnet
 • Håll ned Ctrl-tangenten och klicka var som helst i papperskorgen och välj tömma papperskorgen
 • Från vilket Finder-fönster som helst, gå till Upptäckare > Tömma Menyradens papperskorg
 • När du använder Finder, Skift + Kommando + Delete

tömma papperskorgen

Oavsett vilken av ovanstående metoder du använder kommer du att se ett bekräftelsefönster som frågar om du är säker på att du vill tömma papperskorgen. Du kan vanligtvis kringgå denna bekräftelse popup genom att hålla ned Alternativ medan du tömmer papperskorgen.

tömma papperskorgen

Hur man tar bort enskilda objekt från papperskorgen

Om du inte vill radera allt från papperskorgen på en gång kan du välja att ta bort enskilda filer. Precis som att tömma hela papperskorgen, när du gör detta tar din Mac bort dessa filer permanent, så se till att du inte behöver dem först.

Så här tar du bort enskilda filer från papperskorgen på en Mac:

 1. Öppna papperskorgen
 2. Klicka för att välja filen du vill ta bort; tryck och håll jag skickar för att välja flera filer samtidigt
 3. Ctrl-klicka på den valda filen och välj sedan radera omedelbart

Ta bort objekt omedelbart

Om du redan vet att du vill ta bort en fil eller mapp permanent från din Mac, kan du kringgå papperskorgen helt. För att göra detta, välj filen med Finder och tryck Kommando + Alternativ + Delete. Filen försvinner omedelbart från din Mac, utan att först gå till papperskorgen.

Hur man automatiskt tömmer papperskorgen på en Mac

Du kan få slut på ledigt utrymme på din Mac om du inte tömmer papperskorgen regelbundet. För att förhindra att detta händer, be din Mac att automatiskt tömma papperskorgen.

När du aktiverar det här alternativet lagrar din Mac bara filer i papperskorgen i 30 dagar, varefter den raderar dem automatiskt. Naturligtvis bör du bara använda det här alternativet om du är säker på att du inte behöver återställa något från papperskorgen efter 30 dagar.

För att få din Mac att tömma papperskorgen automatiskt:

 1. Öppna Finder och gå till Upptäckare > preferenser från menyraden
 2. Gå till Avancerad flik
 3. Aktivera alternativet för att Ta bort objekt från papperskorgen efter 30 dagar

Ta bort objekt från papperskorgen efter 30 dagar

Alla filer du flyttar till papperskorgen från iCloud raderas automatiskt efter 30 dagar, oavsett om du aktiverar det här alternativet eller inte. Detta beror på att iCloud bara sparar raderade filer i 30 dagar.

Tecnologar rensar ditt skräp automatiskt

Om du är orolig för att få ont om utrymme på din Mac kan du också använda Technologar för att tömma papperskorgen och rensa andra skräpfiler på din Mac automatiskt.

Med sin automatiska skanningsfunktion kommer Tecnologar att skanna din Mac varje dag efter nya filer att rengöra tillsammans med potentiella virus eller integritetsbrister.

Hur man tvingar tömma papperskorgen på en Mac

Om du av någon anledning inte kan tömma papperskorgen på din Mac kan du behöva följa några felsökningssteg för att tvinga den att tömmas. Den vanligaste anledningen till att papperskorgen inte töms på en Mac är att några av filerna används för närvarande. Men du kan också stöta på problem om du försöker ta bort filer som skyddas av systemet.

Prova något av dessa felsökningstips om du inte kan tömma papperskorgen på din Mac:

 • Använd kortkommandot Kommando + Q för att avsluta alla program utom Finder
 • Starta om din Mac genom att gå till äpple > Återuppta från menyraden
 • Starta din Mac i säkert läge genom att hålla nere Förändra medan den lyser
 • Starta i återställningsläge genom att hålla ned Kommando + R medan din Mac slås på och öppna sedan Diskverktygvälj din lagringsenhet och kör Första hjälpen

Inaktivera systemintegritetsskydd för att radera vissa filer

Du kan behöva inaktivera System Integrity Protection (SIP) för att radera vissa filer från papperskorgen, till exempel Time Machine-säkerhetskopior. SIP är en del av din Macs säkerhetssystem, så du måste aktivera SIP igen efter att du har tömt papperskorgen.

Följ dessa steg för att inaktivera SIP om du fortfarande inte kan tömma papperskorgen:

 1. Starta i återställningsläge genom att hålla ned Kommando + R medan din Mac slås på
 2. På sidan macOS Utilities väljer du Verktyg > Terminal från menyraden
 3. Skriv följande terminalkommando: csrutil inaktivera
 4. Tryck Kom in i och skriv ditt Mac-administratörslösenord för att köra kommandot
 5. Starta om din Mac och töm sedan papperskorgen
 6. För att aktivera SIP igen: Starta om till återställningsläge och öppna Terminal och kör sedan följande kommando: aktivera csrutil

Hur man säkert tömmer papperskorgen på en Mac

När du tömmer papperskorgen på vanligt sätt tar inte din Mac bort alla dina filer. Istället döljer den dem helt enkelt och markerar data så att den är tillgänglig för överskrivning.

Detta innebär att dataåterställningsexperter kan kunna återställa raderade filer även efter att papperskorgen har tömts. Men å andra sidan kan det också utgöra en säkerhetsrisk om du arbetar med mycket känsliga filer.

Apple brukade inkludera ett alternativ till säkra tomma papperskorgen i macOS, som ersatte raderad information med meningslös data, vilket gjorde det nästan omöjligt att återställa dina raderade filer.

Om du fortfarande kör Mac OS X Yosemite eller tidigare kan du fortfarande använda det här alternativet genom att öppna Finder och välja Upptäckare > Säkra töm papperskorgen från menyraden.

Om du fortfarande är orolig för integriteten för dina raderade data kan du kryptera din Mac med FileVault för att lägga till ett extra skyddslager.