Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man tar skärmdumpar på en bärbar dator med Windows 11 och macOS

Ämne: Hur man tar skärmdumpar på en bärbar dator med Windows 11 och macOS

De nämnda metoderna för att ta skärmdumpar är väl beprövade och lätta att komma ihåg.

Det kommer flera tillfällen att ta skärmdumpar när du arbetar eller går i lektioner på bärbara datorer. Oavsett om du använder en Windows-dator eller en Macbook kan du snabbt ta en skärmdump om du kan rätt knep. Inte bara ta skärmdumpar, du kan enkelt spara dem som PNG- eller JPG-filer på ditt datorsystem.

Vi har förberett en detaljerad guide som innehåller sätt och kommandon för att ta skärmdumpar på Apple Mac-enheter och datorer som körs på Windows 7, Windows 10 och Windows 11. De nedan nämnda stegen är enkla att följa och komma ihåg.

Hur man tar skärmdumpar på Windows-datorer

Windows-plattformen erbjuder ett antal metoder för att ta skärmdumpar och vi kommer att diskutera var och en av dem en efter en. De flesta av de metoder som beskrivs här fungerar smidigt på Windows 7, Windows 10 och Windows 11-datorer.

1. Ta en skärmdump på Windows laptop/PC med appen

Windows PC kommer med en inbyggd applikation som heter “Snipping Tool” dedikerad till att ta skärmdumpar med olika anpassningsalternativ.

 1. Gå till Start-menyn och skriv “Snipping Tool” för att söka.
 2. Verktygsfönstret öppnas. Klicka på “Ny” för att ta en skärmdump och dra markören för att välja ett specifikt område på skärmen. Som standard låter det användare välja en friformsregion.
 3. Alternativet “Läge” låter dig välja vilken typ av skärmdump du behöver. Den har fyra alternativ – Free-från, rektangulär, fönster och helskärm.
 4. Alternativet “Delay” erbjuder en timerfunktion för att ta skärmdumpen.
 5. Om du inte vill ta skärmdumpar även efter att du har öppnat klippverktyget klickar du bara på alternativet “Avbryt”.

2. Ta en skärmdump på Windows med en dedikerad nyckel

Bärbara Windows-datorer och PC-datorer med tangentbord har en dedikerad nyckel för att ta skärmdumpar och nyckeln har namnet ‘PrtScn’. Här är metoden att använda den.

 1. PrtScn-tangenten finns i det övre högra hörnet av tangentbordet och i vissa fall på funktionstangenterna.
 2. Allt du behöver göra är att trycka på PrtScn-tangenten för att ta en skärmdump av hela skärmen och gå till program som Paint eller MS Word för att klistra in den. Faktiskt, när du klickar på skärmdumptangenten kopierar systemet automatiskt hela skärmen.
 3. Du kan enkelt spara den inklistrade skärmdumpen från Paint i JPG- eller PNG-format.

3. Genväg för att ta en skärmdump av en specifik region i Windows

Om du vill ta skärmdumpar av någon nödvändig del på skärmen, här är tricket:

 1. Tryck på tre tangenter Windows+Skift+S samtidigt.
 2. Det öppnar ett Snip and Sketch-verktyg genom vilket du kan välja vilken dimension som helst för att ta skärmdumpen.
 3. När du är klar med regionvalet kopieras skärmdumpen till urklippet.
 4. Klistra in objektet i valfritt program som stöds som Paint eller MS Word och spara det efter behov.

4. Skärmdump för spelare på Windows

 1. Spelare kan ta en skärmdump eller spela in en skärmvideo genom att trycka på Windows+G tillsammans under spelandet.
 2. Ett annat sätt att ta skärmdumpar under spelet är att trycka på Windows-tangent + Alt + PrtScn.
 3. Båda metoderna sparar skärmdumpen i en undermapp “Captures” i mappen “Videos”.
 4. Spelare som spelar spel på Steam-plattformen kan ta skärmdumpar av trycker du på F11 nyckel. Skärmgrabben kan komma åt under “Steam”-mappen i systemet.

5. Andra sätt att ta skärmdumpar i Windows

 1. För att ta en skärmdump av ett aktivt fönster, tryck Alt+PrtScn tillsammans och klistra in det i ett program för att spara.
 2. Om du är för lat för att spara skärmdumpen genom att klistra in den i ett annat program, finns det ett annat sätt. Tryck bara på Windows-tangent+PrtScn knappar för att automatiskt fånga och spara skärmdumpen i mappen Bild>Skärmdumpar.

Hur man tar skärmdumpar på Apple Macbooks

Apple är också i frontlinjen och erbjuder flera metoder för att ta skärmdumpar på sina macOS bärbara datorer och PC. Här är de olika sätten och genvägarna för att ta skärmdumpar på Macbooks.

1. Ta en skärmdump på Macbook med appen

Apple Macbook erbjuder ett dedikerat verktyg som heter “Skärmdump” som är snabb att komma åt och ta anpassade skärmbilder. Stegen är:

 1. tryck på Kommando+Mellanslag-knapp för att öppna Spotlight-sökfältet.
 2. Skriv och sök “Skärmdump”.
 3. Skärmen dämpas av sig själv och öppnar ett popup-fönster med skärmdump. Som standard kan du välja vilken del du vill för att ta skärmdumpen.
 4. Appen erbjuder också ett sätt att ta skärmdumpar av hela skärmen eller det valda fönstret. Verktyget låter dig också spela in videor av en vald del eller hela skärmen. Timerfunktionen är också tillgänglig.
 5. När skärmdumpen är tagen, tryck Kommando+S för att spara bilderna som HEIC-, JPEG-, PNG-, PDF- eller TIFF-format och välj målmapp.

2. Kommando+Skift+3 alternativ

Tryck på dessa tre knappar Kommando+Skift+3 helt för att fånga hela skärmen på din Macbook. Att spara bilden krävs med Kommando+S knapp.

3. Kommando+Skift+4 alternativ

 • Genom att trycka på dessa knappar kan användaren snabbt välja önskad del av skärmen för att ta skärmdumpar genom att dra muspekaren.
 • Efter Command+Shift+4, tryck och släpp mellanslagstangenten för att omedelbart ta ett grepp om hela skärmen.

4. Kommando+Skift+5 alternativ

Det här kommandot är i princip ett snabbare sätt att öppna verktyget “Skärmdump” som vi har diskuterat tidigare i den första metoden för att ta skärmdumpar på en Macbook. Allt du behöver göra är att följa de ovannämnda stegen i metod 1.

5. Kommando+Skift+6 alternativ

Denna metod är inte för alla Macbook-datorer men den är begränsad till bärbara Apple-datorer med Touch Bar. Kommandot låter användare ta skärmdumpar av Touch bar. Imponerande, eller hur?

Berätta för oss i kommentarsfältet hur många av ovanstående trick du redan kände till eller om du är ny på dessa trick, glöm inte att dela med vänner.