Hur man tar bort eller tar bort en fil utan att skicka den till papperskorgen

1982 uppfanns papperskorgen för att undvika att en fil raderas av misstag. Men att tömma den kan ibland vara irriterande. Det är därför vi i den här artikeln visar dig hur man tar bort en fil utan att skicka den till papperskorgen.

Hur fungerar korgen?

Om du vill hoppa över introduktionen och snabbt lära dig hur du tar bort filer utan att använda papperskorgen kan du hoppa till nästa avsnitt.

Det finns någon form av papperskorg i Windows och de flesta operativsystem. Det betyder att varje gång vi tar bort något så raderas det faktiskt inte, men du sparar i mappen tills vi bestämmer oss för att ta bort den Permanent.

Det här alternativet minimerar inte bara mänskliga fel, utan tillåter också Spara din tid medan du arbetar med. Din dators hårddisk läser långsamt och det kan ta ett tag att radera en fil från den. Av denna anledning tas filer vanligtvis inte bort från disken, utan markeras för radering senare. Men naturligtvis finns det ett sätt att permanent ta bort en fil från papperskorgen.

Detta kan dock vara farligt eftersom du ibland vill radera en konfidentiell fil utan att flytta den till papperskorgen. Detta gäller särskilt om du delar ditt system med andra personer som kan se filen om den flyttas till papperskorgen.

Vi påminner dig också om att storleken på papperskorgen i Windows inte är oändlig, så det är tillrådligt att radera filer som hamnar i den här mappen då och då så att du kan spara lite diskutrymme.

För detta rekommenderar vi att du programmerar den automatiska soptömningen. På så sätt behöver du inte oroa dig för att utföra processen manuellt, utan systemet kommer att göra det själv.

Hur tar jag bort en fil utan att skicka den till papperskorgen?

Det finns flera sätt att radera en fil utan att skicka den till papperskorgen, du måste välja ett beroende på vad du behöver göra i varje situation.

Det snabba sättet

I Windows, om du bara vill ta bort en fil och vill göra det snabbt och säkert, kan du göra det genom att trycka på “Skift”-tangenten och tangenten “Dämpa” på samma gång.

Detta öppnar en dialogruta som frågar om du är säker på att du vill ta bort filen permanent. Om du väljer “Ja” försvinner filen spårlöst.

På en Mac kan du välja en fil, tryck sedan på “Alternativ”-tangenten och leta efter “Radera omedelbart”.

Stäng av papperskorgen

I Windows kan du avaktivera korgen så att filer alltid raderas permanent. För att göra detta, följ stegen nedan:

  1. Stå på skrivbordet
  2. Högerklicka på papperskorgen
  3. Välj i alternativen “Fastighet”
  4. Välj alternativet “Flytta inte filer till papperskorgen, ta bort filer direkt efter radering”
  5. Om du vill att en dialogruta ska visas för att undvika att oavsiktligt radera filer, lämna rutan “Visa dialogruta för att bekräfta borttagning” markerad, annars avmarkera den.
  6. Välj “Acceptera”

När du har gjort det kommer alla raderade filer att raderas utan att gå igenom papperskorgen först. Men det bör du komma ihåg det är möjligt att återställa filer som du eliminerar om du agerar snabbt.

Återställ permanent raderad fil

Om du av misstag raderade en fil efter att du inaktiverat papperskorgen, oroa dig inte. Om du agerar snabbt kan du fortfarande återställa filen. Det enklaste sättet är att gå till mappen där filen låg och trycka på knapparna «Kontroll» och «Z» samtidigt. Om du inte gjorde något annat efter att du tagit bort filen, detta lämna tillbaka var var det.

Om du redan har gjort något efter att ha tagit bort filen, kommer den här genvägen inte att fungera, men du kan fortfarande göra något. Om du inte har skapat en ny stor fil än kan du använda verktyg återställa filer.

Några populära verktyg av denna typ är “Recuva”, “PhotoRec” och “GetDataBack”. Installera alltid program från dess officiella webbplats och var försiktig med programvara när du installerar. Om du använder en Mac-dator kan du återställa filer med programmet Recoverit.

Ta bort filen från disken

Om du är mycket orolig för säkerheten, läs att det finns sätt att göra det återställa filer Kyla lämnade dig, oroa dig inte, det finns sätt att radera filer på ett sådant sätt att de inte kan återställas.

Det klassiska sättet är att ändra innehållet i filen med slumpmässiga bokstäver och spara den ta bort den. Om det misslyckas kan moderna säkerhetsprogram som AVG radera filer med nästan ogenomträngliga säkerhetsprotokoll.

Relaterade Artiklar

Back to top button