Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man stoppar eller startar och använder tjänster på GNU / Linux-servrar – handledning

detta Linux-baserade operativsystemPrecis som alla andra operativsystem har de processer och tjänster som körs när datorn är påslagen. Hur upptäcker och kontrollerar jag tjänster på Linux-servrar?

Dessa inkluderar olika operativsystemtjänster, kommandorad, olika tjänster/demoner utformade för att underhålla systemet och hålla det igång smidigt. De flesta av tjänsterna är nödvändiga för normal drift process, från helpdesk till specialtjänster utformade för att hantera indata, förbättra effektiviteten och avlasta resurser.

Hur visa en lista över alla tjänster som körs på Linux Det kan dock finnas tillfällen då tjänsten körs utan din vetskap. Använd upp systemresurser och gör till och med ditt system sårbart om säkerhetsåtgärder inte har tagits i beaktande. På grund av möjliga fall som dessa är det bra att veta hur man kontrollerar och behandlar dem, och även kunna övervaka de processer och tjänster som körs på din dator när som helst.

Hur upptäcker och kontrollerar jag tjänster på Linux-servrar?

Det finns två olika metoder för att starta, stoppa och starta om vilken tjänst du vill, men det rekommenderas att du defragmenterar disken först om möjligt så att Linux-servertjänsterna körs med optimal prestanda.

Hur startar man tjänsten?

Första metoden:
/etc/init.d/start tjänstens namn
Andra metoden:
tjänstens namn på tjänstens start

Hur stoppar jag tjänsten?

Första metoden:
/etc/init.d/service-name stopp
Andra metoden:
servicenamn på servicestopp

Hur kontrollerar man tjänstens status?

Första metoden:
/etc/init.d/status för tjänstens namn
Andra metoden:
tjänstens statusnamn på tjänsten

Hur startar man om tjänsten på en dedikerad server?

Första metoden:
/etc/init.d/ starta om tjänstens namn
Andra metoden:
service service-name omstart

Vissa tjänster kan ha ytterligare kommandoinställningar.

Första metoden:
/etc/init.d/rsync [iniciar, detener, recargar, forzar recargar, reiniciar, estado]
Andra metoden:
rsync-tjänst

Kommandot “service” är förinstallerat med nästan alla Linux-distributioner. Huvudsyftet är dock att starta och stoppa skript och skapa processer. “Tjänsten” kan också användas för: se vilka tjänster som körs eller stoppas när som helst. Det finns positiva och negativa samband i systemd.

En specifik tjänst kan kräva att en eller flera tjänster startar (positivt beroende) eller att en eller flera tjänster slutar (negativt beroende) för att starta. När du försöker starta en ny tjänst, systemet löser automatiskt alla beroenden. Observera att detta görs utan uttrycklig meddelande till användaren.

Vilka är kommandona för att hantera Linux-servrar över SSH?

Vi måste börja med att definiera innebörden av protokollet SSH för att säkerställa korrekt användning av kommandon som kan hanteras med Linux. SSH är namnet på ett program vars syfte är att använda fjärråtkomst till vilken server som helst på en säker linje vars data är skyddad eller, med andra ord, är krypterad, vilket gör den säkrare på Internet.

Genom att förstå föregående punkt kan vi nämna att tack vare SSH-protokollet, förmågan att: ansluta via internet med servrar. På så sätt kan vi utföra operationer på distans och komma åt Linux-servrar via SSH-protokoll.

Kom ihåg att a terminal eller serie av kommandon för att kunna göra SSH. I det här fallet är det nödvändigt att använda kommandot och sedan lite data för att upprätta en korrekt anslutning till servern. Det är nödvändigt att ställa in maskinen och användaren som du ska utföra svetsningen med. Ett tydligt exempel skulle vara något i stil med detta: ssh [email protected]

Ett annat alternativ är att använda ett domännamn, om du har ett och det ska riktas mot din dator. Det borde stå så: ssh [email protected] och slutligen gör det med din privata nyckel om servern har det.

Slutligen är det värt att nämna att Linux spelar en viktig roll på företagsnivå men du kanske undrar om det är bättre än en Windows-server och mitt svar är att det inte finns någon vinnare, de har alla sina för- och nackdelar beroende på vad vi vill, även om vi måste erkänna Microsofts popularitet.