Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man ställer in en källkontroll på Windows utan att spendera en krona.

Varje projekt, oavsett om det handlar om att utveckla ett program eller nästan vilken annan datorrelaterad uppgift som helst som genererar filer, behöver en viss nivå av organisation. Hur ofta har du arbetat med ett utvecklingsprojekt och behövt komma fram till en bit kod som skrevs vid en viss tidpunkt en viss dag? Kan du bygga en version av din applikation som är 6 månader gammal? Kan du se skillnaderna mellan versioner av en kod? Om du svarar “nej” på någon av dessa frågor, läs vidare. Vi kommer att visa dig hur du löser dessa problem utan att spendera en krona.

Programvara för versionskontroll har funnits ganska länge. CVS (Concurrent versions system) har funnits sedan 1986 och är programvara med öppen källkod, licensierad under GNU-licensavtalet. CVS baserades ursprungligen på UNIX-skalskript och har under åren utvecklats till en produktionsklar applikation som hanterar ett stort antal programvaruprojekt över hela världen. Även om CVS vanligtvis används för att hantera projekt som innehåller källkod, kan det användas för att hantera nästan vilken fil du vill. CVS accepterar filer i antingen binärt eller textformat, så du kan hantera nästan vilken typ av fil som helst där ute.

Även om CVS övervägande har varit ett verktyg som använts av UNIX-världen, finns det en Windows-port som är ganska mogen. CVSNT började som en port av CVS v1.10 1998 och sedan 1.11 till Windows. Projektet blomstrade därifrån och körs nu på nästan alla större utvecklingsplattformar där ute: Windows NT/2000/XP/2003, Mac OS X v10.2.6-10.3.x, RedHat, Sun Solaris och HPUX. AnandTech har använt CVSNT på Windows 2000 ganska länge för att hantera vår källkod, och det har varit stenhårt sedan dag ett.