Hur man skriver med kinesiska bokstÀver eller tecken i Word med tangentbordet

0 Shares

Det finns ett stort antal lÀnder och kulturer pÄ den asiatiska kontinenten som kan lÀmna oss med öppen mun: teknik, konst, arkitektur och framför allt en ganska solid gren nÀr det kommer till internationell ekonomi och affÀrsverksamhet, och dÀrför pÄ exportnivÄ, skulle vara en allierad av vikt.

För att skapa dessa strategiska allianser mÄste vi kommunicera, och Àven om vi inte alltid kan sprÄket, finns det alltid verktyg som kan göra vÄrt arbete enklare, och mÄnga av dem finns i vÄr dator.

Fil Kinesiska tecken eller sinogramnamnet som generellt ges till de tecken som Àr morfosyllabiska, det vill sÀga att de har varsin stavelse som översÀttning och orden bestÄr av upp till tre sinogram, vilket ger dem en viss flerstavelsekaraktÀr.

I ekonomiskt viktiga lĂ€nder som t.ex Japan och Kina i sjĂ€lva verket kallas sinogrammen “kanji” respektive “hainzi”, medan de i Korea kallas “hanja”. Å andra sidan Ă€r det mest anvĂ€nda systemet “Pinyin” som har runt 3000 symboler och har en enklare standardfonetisk översĂ€ttning, liknande QWERTY tangentbord.

Jag stÀller in datorn pÄ kinesiska

Stegen att följa Ă€r verkligen enkla, det första steget Ă€r att slĂ„ pĂ„ din dator och klicka pĂ„ Start-knappen som finns i det nedre vĂ€nstra hörnet av skĂ€rmen dĂ€r du ska öppna “Kontrollpanelen” och klicka pĂ„ “Klocka, sprĂ„k och region” bland de mĂ„nga alternativen.

Det och det kommer att visa dig en annan serie alternativ för dig att se “Regionala och sprĂ„kinstĂ€llningar” som ger dig tillgĂ„ng till menyn “Tangentbord och sprĂ„k”, och nĂ€r du klickar pĂ„ “Ändra tangentbord” kommer den att visa en rad alternativ och sprĂ„k “som tidigare ingick i operativsystemet, dĂ€r du mĂ„ste vĂ€lja” Förenklad kinesiska “.

PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kommer du att ha din dator pĂ„ kinesiska och du kan göra ditt första test genom att skriva ett Word-dokument eller en fil Internet sökmotor. Du kan ocksĂ„ utföra den hĂ€r processen om du har en Apple Mac, men genom att följa nĂ„gra olika steg. Även om du mĂ„ste komma ihĂ„g att om du har detta sprĂ„k som standard bör du Ă€ndra Words korrektionssprĂ„k.

NĂ€r du har startat din Mac, gĂ„ omedelbart till systeminstĂ€llningar som lĂ„ter dig komma Ă„t knappen “Tangentbord”, efter att ha klickat pĂ„ den mĂ„ste du vĂ€lja “InmatningskĂ€llor” och dĂ€r vĂ€ljer du “Förenklad kinesiska”, och klicka sedan pĂ„ “+” lĂ„ter dig vĂ€lja förenklat “pinyin”. Men om du inte vill Ă€ndra din dators konfiguration kan du skriva kinesiska online.

Man mÄste ta hÀnsyn till att detta Àr ett sprÄk med runt 10 000 symboler som kan översÀttas till otaliga ord, men som vi nÀmnde tidigare sÄ anvÀnds siffran 3 000 oftast för populÀrsprÄk. Detta gör att du kan skriva kinesiska i Word som du skulle göra om du ofta byter frÄn engelska till spanska, eller vice versa.

Jag placerar min mobila enhet pÄ kinesiska

Ett alternativ som ocksÄ Àr tillgÀngligt för personer som i allmÀnhet anvÀnder sin mobiltelefon mer Àn sin dator kan ses som ett speciellt behov: Redigering av dokument eller hÄlla kontakten med en infödd asiatisk, sÀrskilt nÀr vi stödjer sociala nÀtverk eller vill nÄ en större rÀckvidd genom att enkelt Àndra sprÄket till kinesiska pÄ Android.

Om man tĂ€nker pĂ„ dessa möjligheter finns det sedan 2016 ett virtuellt tangentbord frĂ„n Google för mobila enheter “Gboard” med möjlighet att placera sprĂ„ket pĂ„ traditionell kinesiska, förenklad kinesiska, kantonesiska, vietnamesiska och japanska, inklusive endast tolv tangenter eller Qwerty-tangentbord.

För detta kan du till och med göra det frĂ„n vilken som helst mobil-appför i det som visas pĂ„ tangentbordet klickar du pĂ„ den snurrande muttern som symboliserar “konfiguration” och det första alternativet “SprĂ„k” dyker upp direkt.

NĂ€r du har valt det kommer du att ge dig möjlighet att vĂ€lja “lĂ€gg till tangentbord” och bland de mĂ„nga sprĂ„ken kommer du att leta efter det du behöver, i det hĂ€r fallet, vi vĂ€ljer “förenklad kinesiska” – “Pinyin” och vi trycker pĂ„ lĂ€gg till igen, och voila, nu mĂ„ste du hĂ„lla ned mellanslagstangenten och vĂ€lja sprĂ„ket du vill skriva pĂ„.

0 Shares