Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man skriver ett bra musikpressmeddelande

10 tips för att skriva ett pressmeddelande som artist, med exempel på musikpressmeddelanden för att komma igång.

Har du fått spännande nyheter om din musik som du inte kan vänta med att dela med världen? Då behöver du få ut informationen, och det innebär att skicka ett musikpressmeddelande till journalister, musikbloggare och programföretag för att övertala dem att skriva om dig.

Om du är en gör-det-själv-artist som marknadsför din musik för freegör en karriär i musikbranschen utan ett PR-team, du kommer att behöva arbeta med systemet.

Är du osäker på var du ska börja? Här är en snabbguide för att skriva ett musikpressmeddelande.

Kom till saken

Se först till att ditt pressmeddelande faktiskt innehåller helt ny information. Tänk för dig själv: “Är det nyhetsvärde?”

Hela poängen med ett pressmeddelande är att göra det otroligt enkelt för journalisten att omedelbart förstå nyckelpunkten i det du tillkännager. De kommer att använda det som en startpunkt för att skriva runt, så du måste göra det enkelt för dem att skriva fina saker om din musik.

Säg det i tre eller fyra korta stycken, inklusive en mycket kort biografi om artisten. Sikta på max 800 ord och aldrig mer än två sidor av A4.

Gör det tydligt vad berättelsen handlar om

Journalisten kommer inte att höra av sig igen för att fråga vad du egentligen vill att de ska skriva om, så du måste göra det bländande uppenbart. Formatera den på rätt sätt, leta efter exempel på pressmeddelanden på nätet och använd rubriker som beskriver historien om releasen.

Försök inte att vara för smart – om du har tänkt på en kvick replik, använd standfirst (den andra raden som sammanfattar historien). Om du tillkännager ny musik, begrav den inte längst ner i texten, lägg länken överst. Om spåret inte är ute än, kanske skicka en privat SoundCloud eller olistad YouTube-länk.

Sätt det viktiga först

Använd Inverterad pyramid skrivmall. Tanken är att pressmeddelandet skulle kunna skäras från botten utan att tappa huvudberättelsen. Sätt den viktigaste informationen överst – din krok.

Pressmeddelande mall:

  • Första stycket: “W”-frågor om nyheterna i ditt musikpressmeddelande – vem, vad, när, var, varför?
  • Efterföljande stycken: Information i fallande viktordning.
    Varför nyheterna förtjänar att marknadsföras – detaljer om din nya turné, till exempel.
    Tredje eller fjärde styckena är ofta citat eller konstnärsbiografi.
  • Inkludera extra information längst ner – kontaktinformation, länk till sociala profiler, presspaket.

Var professionell

Pressmeddelanden är en plats där du tydligt kan sända dina nyheter, inte din kärlek till Comic Sans. Gör pressmeddelandet så bra det kan bli från början, med tanke på att vissa musikbloggare bara kopierar och klistrar in från pressmeddelanden om de inte orkar skriva om dem. (Tips till musikbloggare – gör inte det här.)

Överdriv inte – journalister kan inte ses som “säljer” det de rapporterar så försök att undvika säljprat och ludd. Vad du kan göra är dock att slänga in den typen av saker i citattecken…

“Behöver den citat då?”

Citat ser professionella ut och kan ge berättelsen en personlig känsla. Om du till exempel tillkännager ett skivkontrakt, kan du inkludera ett från en senior person från organisationen, med fullständigt namn och befattning.

Eller så kan du citera dig själv, som i: “Sångaren Geoffrey sa: ‘Jag är väldigt exalterad över att äntligen spela Ally Pally’.”

Var och när ska pressmeddelandet dyka upp?

Fundera på vilken målgrupp du siktar på – är det musikbloggare du är ute efter, eller riktar du dig mot tryckt journalistik? Titta upp vem som täcker vilka nyheter och om de accepterar pressmeddelanden i första hand.

Arbeta sedan baklänges från den månad du vill att den ska synas. Det är ingen idé att berätta för folk om ett album som är ett år bort eller en julsingel i juni. Tänk på ledtider för publiceringar eller sändningar – det är så lång tid från det att journalisten får bandets pressmeddelande tills informationen kommer att publiceras.

Skriv i mejlets ämnesrad om informationen är till omedelbar frigivningom det är en exklusiv bara för den journalisten, eller om det är det embargo och inte publiceras förrän ett visst datum.

Är det bäst att skicka det via e-post?

Ja. Skriv först ett kort följebrevs-e-postmeddelande, presentera dig själv och kopiera och klistra sedan in texten i musikpressmeddelandet under det rakt in i e-postmeddelandet, eftersom folk med rätta är försiktiga med att öppna bilagor från okända e-postadresser.

Tryck inte bara på Skicka alla, vilket alltid är väldigt uppenbart, så kommer du att skicka ett R&B-spår till ett gäng klassiska musikjournalister. Gör lite efterforskningar – ta reda på den bästa personen att kontakta, och sedan…

Skräddarsy efter ditt mål

Smickra din mottagare i ditt omslagsmeddelande – gör det personligt, tydligt att du har valt dem att skicka releasen till. Varför skulle de vara tillräckligt intresserade för att skriva om det? Tala till deras ego. Om du siktar på bloggare, håll den kortare, mer pratsam.

Journalisten kommer också att ha bombarderats med mejl hela dagen. Så… gör omslagsmailet snällt och skriv en uppmärksammad e-postämnesrad som låter journalisten veta exakt vad du pitchar.

Svara snabbt på svar

Om journalisten vill ha mer information – ge dem det snabbt. Ha all information redo för eventuella förfrågningar, ett presspaket med spelningsinformation, intervjutider, nya releaser. Låt dig inte skrämmas och vänta tills de har tappat intresset.

Likaså misströsta inte om det inte finns något svar! Journalister och bloggare har ofta helt enkelt inte den fysiska kapaciteten att svara på varje enskild förfrågan. De kanske bara inte hade tid. De hatar dig förmodligen inte. Du kan följa upp det efter en vecka eller så… var bara försiktig så att du inte är för påträngande.

Om allt annat misslyckas… betala någon för att göra det åt dig

Ibland är det bara ingenting för det. Musikfrämjande handlar ofta om vem man känner i media, och kontakterna är ovärderliga. Att betala för PR är inte billigt, men om du har råd är det värt att överväga. Vi har också redan undersökt några PR-verktyg tillgängliga online till en överkomlig budget:

Oavsett om du har släppt en ny låt, fått ihop bandet igen, fått ett skivkontrakt eller sparkat ut den gamla gitarristen, måste folk veta om det. Se bara till att göra ditt pressmeddelande tydligt och koncist, och så länge nyheterna är tillräckligt intressanta kommer tiden och ansträngningen att vara värt det.