Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man skriver en musikbiografi – 5 bästa tips

Är du osäker på hur man skriver en artistbiografi för din musikprofil på streamingplattformar? Kom igång med vår guide till att skriva en fantastisk artistbiografi.

Oavsett vilken streamingplattform eller nedladdningsbutik din musik finns på, från Spotify och Tidal till YouTube Music och mer, är bion på din artistprofil en avgörande chans att berätta din historia.

Det är den första extra informationen om dig som en lyssnare stöter på efter att ha upptäckt din musik, en free reklamverktyg innan fansen ger sig iväg för att hitta dig på sociala medier.

Den bästa artistbiosen kombinerar användbara fakta med en engagerande röst som snabbt når fram till karaktären och känslan av din musik. Formen din musikbiografi tar beror på vilken typ av artist du ser dig själv som – din bio kan vara så kreativ som du vill.

Känner du dig fortfarande inte sugen? Läs vidare för lite inspiration, med våra fem tips om hur du skriver den perfekta artistbiografin.

Varför så allvarlig?

När det gäller att skriva en musikerbiografi finns det två alternativ. Antingen tar du den traditionella vägen, med en enkel men effektiv introduktion till din musik och din egen historia, eller så kan du gå en mer konstnärlig väg och bygga en mytologi kring din musik.

En konventionell bio på en streamingtjänst behöver i allmänhet svara på vem du är och var, varför och hur du kom till att göra musik, utan att tråka ihjäl läsaren.

En mer kreativ artistbio måste locka läsaren att lära sig mer om dig och ditt sound, inte driva bort dem med pretentiös jargong.

Oavsett vilket så bör artistbiografin skrivas i tredje person (han/hon/de) snarare än först (jag/vi), och den viktigaste informationen bör stå högst upp i avsnittet.

Håll din bio pigg

Som en framväxande artist kan det vara en idé att hålla din musikerbio enkel till en början, eftersom du får draghjälp och släpper fler låtar. En mycket kort artistbiografi med en krok kommer att locka lyssnarna att gräva vidare och söka upp dig på sociala medier, angelägna om att ta reda på mer om denna hemlighetsfulla artist.

En annan bra idé är att hålla konsistensen på alla plattformar – med ReverbNation kan du få din musik på alla större streamingsidor för freeoch det är viktigt att se till att din varumärkeshistoria är densamma oavsett var lyssnarna hittar dig.

Du kan också bli orolig vid tanken på att skriva om dig själv, men bli smickrad över att lyssnarna är tillräckligt nyfikna på dig för att utforska bortom dina spår.

Var inte så blygsam

Artistbiografin handlar om dig och dina skapelser – så att skriva en musikerbiografi är din möjlighet att visa upp dig lite. Vad anser du vara dina största prestationer? Släpptes din första EP till strålande recensioner? Får dina liveshower alltid beröm?

Lägg in ett par exempel – oavsett om det är tillagda spellistor eller sprängningar på TikTok. Det visar vad som skiljer dig från dina kamrater och är fantastiskt free reklam.

Vilken typ av artist vill du bli?

Det kallas en biografi av en anledning, så se till att du lägger in var du kommer ifrån – var bandet bildades eller var du växte upp. Även om du försöker måla en mystisk bild är det bra att inkludera åtminstone lite information för att legitimera dig själv som musiker eller producent, även om det bara är ditt namn och att du kommer från New York City.

Lyssnare gillar att skapa en förbindelse med artisten. I din musikbiografi kan du referera till dina musikaliska inspirationer, för att ge fansen en uppfattning om vad de kan förvänta sig av din diskografi.

Sammanfatta ditt musikljud

Konstnärens bio handlar om att lyfta gardinen bortom de statiska bilderna på streamingplattformar. Vad vill du egentligen förmedla till lyssnarna som de kanske inte hör i dina spår, och hur har dina livserfarenheter påverkat din musik?

Kanske har ditt band hållit ihop sedan skolan och fulländat ditt sound, eller så har du rest världen runt på egen hand för att upptäcka nya kulturella inspirationer.

Testa att summera ditt ljud. Var är den idealiska platsen du tror att folk kommer att lyssna på – dansa på en klubb eller luta sig tillbaka i en soffa? Använd ett beskrivande språk som drar lyssnaren till en plats och tid.

Om du hellre vill låta musiken tala, kommer en enkel biografisk introduktion att göra susen.

De enda misstagen du kan göra med din musikbio är att vilseleda lyssnare, eller att inte bry sig om ett alls och inte skriva in ett enda ord. Lägg lite tid på att undersöka andra artistbiografier på streamingtjänster tills du har fått en känsla för struktur och innehåll.

Och glöm inte att uppdatera din artistbiografi regelbundet – det finns inget värre än en musikartists biografi som är fem år inaktuell, missar massor av prestationer, vilket gör att det verkar som om de inte längre turnerar eller gör musik.