Hur man skapar webbinnehÄllskonturer som gör dig redo för framgÄng

0 Shares

Skriver ivÀg pÄ en dator.

Oavsett om du designar om din webbplats eller lanserar en ny frÄn grunden mÄste du planera och förbereda dig innan du gÄr in i design och utveckling.

Den hÀr processen börjar med din informationsarkitektur, som inkluderar utarbetande av din webbplatskarta, idealiska konverteringsvÀgar och viktiga tips pÄ webbsidan. Efter det bygger du wireframes, som dikterar hur innehÄllsstrukturen kommer att se ut för att stödja din informationsarkitektur.

Med de grundlÀggande delarna pÄ plats kan du börja skapa innehÄllet som faktiskt kommer att finnas pÄ din webbplats, som du kommer att skriva i form av webbinnehÄllskonturer.

Vad Àr en webbinnehÄllsöversikt?

“En innehĂ„llsöversikt Ă€r den rĂ„a versionen av en webbsida”, sĂ€ger Inbound Journalist Daryn Forgeron. “Det borde Ă„terspegla strukturen och det övergripande flödet pĂ„ den webbsidan, men den Ă€r inte designad alls. Om trĂ„dramarna och den designade versionen Ă€r huden och vĂ€vnaden, [content outlines] Ă€r benen.”

NÀr du planerar din webbplats bör du skapa en innehÄllsöversikt för varje sida du vill skapa, oavsett hur mycket text som kommer att finnas pÄ den sidan.

“Innan du börjar skapa en webbinnehĂ„llsöversikt bör du redan ha en kĂ€nsla för webbplatsens arkitektur, de moduler du ska anvĂ€nda, vilket innehĂ„ll som i allmĂ€nhet kommer att finnas pĂ„ vilken sida, vilka lĂ€sare eller personas som kommer att vara prioriteras pĂ„ varje sida och den resa du vill att folk ska ta pĂ„ din webbplats”, sĂ€ger Daryn. “DĂ€rifrĂ„n bestĂ€mmer du genom att fylla i dina innehĂ„llskonturer informationshierarkin pĂ„ varje sida och hur du vill uttrycka det budskapet.”

Varje innehÄllskontur bör innehÄlla sidnamnet, dÀr sidan finns inom webbplatsens arkitektur och SEO-metadata, tillsammans med kopian och innehÄllsbeskrivningen för varje avsnitt av sidan.

För varje innehÄllsavsnitt eller modul, inkludera vilken typ av text kopian Àr (brödtext, rubrik, underrubrik, etc.), begrÀnsningar för antalet ord och tecken, beskrivningar av eventuella bilder som behöver inkluderas och hyperlÀnkdestinationer dÀr det Àr relevant. Om skribenterna eller redaktörerna Àr mindre bekanta med wireframes kan du ocksÄ inkludera en skÀrmdump av modulen sÄ att de förstÄr hur innehÄllet i slutÀndan kommer att presenteras.

Till exempel kan en kontur av en produktsidas hjÀlteavsnitt se ut sÄ hÀr:

Infographic visar webbinnehÄllskonturer kommer efter wireframes och före fÀrdig design

“Att fylla i innehĂ„llskonturerna Ă€r egentligen bara att ange informationen som följer var och en av dessa uppmaningar med den informationshierarki som du redan har etablerat i din webbplats upptĂ€ckt och informationsarkitektur faser,” sĂ€ger Daryn.

SÄ hÀr börjar du skriva din webbsida

Den svÄraste delen av att fylla i dina webbinnehÄllskonturer kan vara att bestÀmma var du vill börja med att fylla i kopian.

PÄ New Breed börjar vÄr process med viktiga takeaways. Innan vi börjar bygga ut webbinnehÄllsöversikten arbetar vi med beslutsfattare för att förstÄ begrepp som:

  • Vad Ă€r mĂ„let med den hĂ€r sidan?
  • Om nĂ„gon bara var pĂ„ den hĂ€r sidan i fem sekunder, vad ska de lĂ„ta bli att veta?
  • Vilka nyckeltermer ska fĂ„ngas upp?
  • Vilka kĂ€rnidĂ©er behöver förklaras?

“Jag skapar vanligtvis en kontur pĂ„ en kontur,” sĂ€ger Daryn. “Jag tar den listan med begrepp och tar persondokumentationen, sedan tittar jag pĂ„ trĂ„dramen och innehĂ„llskonturen och sĂ€ger “Hur kan jag fĂ„ allt att fungera tillsammans?” “Vilken av dessa Ă€r den viktigaste?” Jag lĂ€gger en kopia-och-klistrad sammanfattning av det under hjĂ€ltemodulen i innehĂ„llsöversikten.”

DÀrifrÄn distribuerar Daryn de olika informationsbitarna över modulerna sÄ att hon förstÄr vad varje modul kommer att handla om innan hon börjar skriva.

Men det Àr inte det enda sÀttet att nÀrma sig att skriva en innehÄllsöversikt. Andra medlemmar i innehÄllsteamet börjar med mÄlsökordet och anvÀnder det som vÀgledande idé. Vissa författare kommer att spara hjÀltemodulen till sist sÄ att den kan Äterspegla sidans slutliga iteration. Vissa mÀnniskor kommer till och med free skriv och arbeta sedan med att redigera ner kopian nÀr alla idéer finns pÄ sidan.

Nycklar för att skapa webbinnehÄllskonturer som gör dig redo för framgÄng

Var konsekvent med ditt ord- och teckenantal

“Jag tror att det största Ă€r att titta pĂ„ antalet ord och teckengrĂ€nsen, men mer Ă€n det, konsekvens,” sĂ€ger Daryn.

Även om det kan vara trevligt att ha variation inom dina innehĂ„llslĂ€ngder, nĂ€r du skriver för liknande moduler som visas sida vid sida, mĂ„ste du hĂ„lla dina avsnitt ungefĂ€r lika lĂ„nga för att de ska se ut rĂ€tt pĂ„ den utvecklade sidan. SĂ€g till exempel att du har tre kort som Ă€r i en horisontell rad och att ditt antal ord Ă€r 100–200 ord: Om du gör ett kort till 100 ord, det andra 125 ord och det tredje 195 ord, kommer det att lĂ€mna luckor pĂ„ sida som kan försĂ€mra anvĂ€ndarupplevelsen.

“Ta ordet rĂ€kna som taket och golvet, men se till att det Ă€r relativt konsekvent inom det sĂ„ att modulerna Ă€r ungefĂ€r lika stora”, sĂ€ger Daryn.

FörstÄ hur mycket flexibilitet dina innehÄllskonturer har

“Prata med din webbutvecklare och se om flexibiliteten i innehĂ„llsöversikten nĂ€r det gĂ€ller om du har möjlighet att lĂ€gga till eller ta bort moduler eller inte,” sĂ€ger Daryn.

Till exempel kanske trÄdramen för en sida inte innehÄller ett vittnesmÄlsblock, men du vet att en modul för det finns pÄ andra sidor; frÄga om det kan lÀggas till. Eller om du har en modul med flera flikar och bara tre visas i trÄdramen, men du har innehÄll för fem, frÄga hur mÄnga flikar den modulen kan ha.

“Var mer bemyndigad Ă€n du tror att du Ă€r och ta de chanserna,” sĂ€ger Daryn. “I slutet av dagen kĂ€nner du till historien, du vet vilken resa den hĂ€r anvĂ€ndaren gör och du vet hur innehĂ„llet mĂ„ste passa webbplatsen.”

Gör Àndringar innan kopian flödar

“Du vill se till att du fĂ„r sĂ„ mycket av dina revisioner som möjligt gjorda inom sjĂ€lva innehĂ„llskonturen eller inom den fasen snarare Ă€n nĂ€r kopian har flödat eftersom mycket utveckling sker kring kopian du skapar,” sĂ€ger Daryn.

Du har mer flexibilitet inom en innehÄllsöversikt för att bestÀmma hur lÄnga avsnitt ska vara och vilka moduler som ska anvÀndas. Men nÀr kopian vÀl Àr flytande Àr det mycket svÄrare att göra stora förÀndringar.

För att förhindra att revisioner blir en vÀgspÀrr nÀr du försöker avsluta webbplatsutveckling, skapa en revideringsprocess.

Fundera pÄ vilket system som fungerar bÀst för ditt team: Identifiera alla som behöver vara involverade. BestÀm om de alla ska titta pÄ innehÄllet samtidigt eller om de ska delas upp i flera omgÄngar. Ta reda pÄ om en programvara som Google Docs dÀr de kan se varandras kommentarer och föreslÄ Àndringar skulle vara att föredra eller om det Àr bÀttre att de bara kommenterar PDF-filer.

Takeaway

InnehÄll Àr den viktigaste delen av alla webbplatser, sÄ det Àr viktigt att skapande av innehÄll och webbplatsutveckling gÄr hand i hand.

WebbinnehÄllskonturer gör att du kan utveckla kopior med det format som slutanvÀndaren kommer att se i Ätanke och strukturera det pÄ ett sÀtt som Àr lÀtt för dina utvecklare att arbeta med.

Med webbinnehÄllskonturer kan ditt team sÀtta ihop webbplatsklara kopior och bilder medan din webbplats fortfarande designas och utvecklas. PÄ sÄ sÀtt nÀr det tekniska arbetet Àr klart Àr det bara att flöda frÄn ett dokument till ditt CMS.

0 Shares