Hur man skapar och tar bort hårddisk eller SSD-partition i Windows 10 11

0 Shares

I allmänhet gör vi en dela att installera operativ system av vår dator, och en annan till lagra data . Det är dock möjligt att det finns fler partitioner och några av de tidigare har blivit för små.

Skapa och ta bort hårddisk eller SSD-partition i Windows 10 11

Det är också möjligt att vi har i händerna en disk från en annan gammal dator och vi vill använda den. Denna lagringsenhet kan också ha vissa partitioner. I denna mening är det mycket användbart att lära sig att eliminera någon av partitionerna på våra diskar.

Vad är en partition på hårddisken

Du kanske har hört talas om partitioner, men vet inte riktigt vad det är. En partition är inget annat än dela upp skivan i flera delar. Det är som om det inom denna lagringsenhet fanns flera mindre diskar som tjänar till att lagra information oberoende.

I en partition kan du installera operativsystemet och i den andra olika data och filer. Detta är användbart om till exempel systemet kraschar och datorn behöver formateras. På så sätt kommer vi inte att förlora data som sparats i resten av diskdivisionerna. En annan bra anledning att göra dessa partitioner är att installera flera operativsystem på vår dator.

Skapa en partition i oallokerat utrymme

Väl inne i administratören måste du hitta den disk där du vill lägga till en partition i det oallokerade utrymmet. För att göra detta måste du titta på den nedre halvan av fönstret. I den kommer du att se en lista med alla enheter som är anslutna till PC:n och de tilldelade partitionerna. Leta efter det otilldelade utrymmet , hittar du det snabbt, eftersom det visas med en svart stapel precis ovanför den.

När du har hittat den klickar du med höger musknapp på den och väljer alternativet Ny enkel volym. Klicka på knappen Nästa i guiden som visas. På den nya skärmen, ställ in storleken i MB som du vill tilldela den nya volymen (om du lämnar det belopp som visas som standard kommer det att uppta det totala oallokerade utrymmet) och klicka på Nästa. Tilldela nu en bokstav till den nya partitionen och klicka på Nästa igen.

Formatear la nueva partición

I detta steg måste du välja vilket filsystem du vill använda för enheten. Om det är en intern disk, det rekommenderas att du använder NTFS . Å andra sidan, om det är en extern disk som du använder på andra datorer kan det rekommenderas att du väljer exFAT så att den även enkelt kan användas på Mac eller Linux PC. Du kan också tilldela ett namn för att lättare identifiera partitionen och välja om du vill ha snabb formatering (mycket snabb, men rekommenderas bara om du ska fortsätta använda din hårddisk, eftersom det är möjligt att återställa tidigare data) och komprimering eller inte (rekommenderas endast om du har allvarliga utrymmesproblem och inte har något emot att förlora lite prestanda). När alla alternativ har valts, klicka på Nästa och sedan på Slutför för att slutföra operationen.

Expandera en befintlig partition

Om istället för att skapa en ny partition i free utrymme du föredrar utöka en befintlig, det är också möjligt att göra det. För att göra detta behöver du bara följa stegen i föregående punkt för att öppna Diskhanteraren och hitta enheten med oallokerat utrymme.

När du har hittat det, klicka med höger musknapp på partitionen på samma disk som du vill expandera och välj alternativet Utöka volym från rullgardinsmenyn. Klicka på Nästa i det nya fönstret och i avsnittet Välj mängd utrymme (MB) välj antalet MB som du vill utöka den befintliga partitionen i . Om du lämnar beloppet som visas som standard kommer det att uppta allt otilldelat utrymme.

När du har fastställt hur mycket MB du vill utöka till partitionen, klicka på Nästa och slutligen på Slutför. När detta är gjort kommer Windows att börja fungera och inom några sekunder kommer partitionen att “växa” med den tilldelade MB och det oallokerade utrymmet försvinner. På så sätt kan du få ut det mesta av hårddiskens kapacitet.

Ta bort en diskpartition i Windows

Innan vi går om att beskriva stegen till göra en partition , bör du veta att allt du har lagrat här kommer att gå förlorat. Därför, om du inte vill att denna data ska flyga, är det bekvämt att du gör en säkerhetskopia först. Sedan är det bara att återställa den informationen.

Vi kan göra det från alternativen som erbjuds av Windows 10 eller Windows 11 på vår dator, utan att behöva installera program. Även om vi också kan installera programvara och gör det därifrån, den här gången fokuserar vi på handlingen från vår dator.

Det första är att komma åt diskhanterare av vårt system. Vi kommer att använda Windows-tangent + X för detta . Vi kan också komma åt detta gränssnitt från Windows startikon som finns längst ner till vänster på skrivbordet. Vi trycker på höger knapp på vår mus och väljer Diskhantering .

När vi har kommit åt det här alternativet kommer ett fönster att dyka upp. Överst ser vi i en lista diskarna eller volymerna på vår dator, de partitioner som gjorts, CD-ROM- och DVD-läsarna, virtuella hårddiskar om de har skapats, såväl som alla andra flyttbara enheter som är anslutna. Som helhet bör alla de element som har kapacitet att lagra information och filer återspeglas här.

eliminar partición disco

Efter att ha tagit en titt på denna informationspanel kommer vi att gå till botten av fönstret, vilket är det som verkligen intresserar oss mest. Här är en grafisk representation av de olika partitionerna som har gjorts på vår hårddisk. I det här fallet, förutom den partition som är dedikerad till operativsystemet, finns det en annan där data lagras, vilket representeras som NTFS .

Tänk på att i det här fallet kan vi inte ta bort partitionen dedikerad till operativsystemet, alternativet kommer inte att öppnas. Vi går därför till Data partition, klicka på den och sedan, med höger knapp på vår mus, väljer vi Ta bort volym .

eliminar partición disco

Därefter visas ett popup-fönster på skärmen som varnar dig för riskerna om du tar bort den här partitionen. Som nämnts ovan kommer alla data och filer som är lagrade på den här enheten att förloras. Så nu är det dags att säkerhetskopiera all information du vill behålla.

Om du har gjort det och du vill fortsätta med processen, klicka på Ja. Nu har du tagit bort denna partition. Du kan upprepa denna process med alla partitioner på dina diskar.

Tilldela ett diskutrymme

En ny enhet kommer då att visas, representerad av en svart stapel. Det här är partitionen som vi har tagit bort. Men detta otilldelade utrymme är nu värdelöst. För att göra detta måste du konfigurera dess format och kunna använda det.

Ovanför utrymmet med stapeln i svart markerar vi alternativet Ny enkel volym . En assistent kommer att dyka upp där vi måste formatera den nya enheten. Vi agerar härnäst och väljer vilken kapacitet vi vill att det här albumet ska ha. Vi går tillbaka till nästa och tilldelar den ett brev. I nästa meny väljer vi Formatera denna volym med följande inställningar, i filsystemet aktiverar vi NTFS och tilldelar enheten standardstorlek.

Nu har vi tagit bort alla partitioner och enheten är i drift för att lagra data och filer.

Ta bort diskpartition med Diskpart

Förutom att göra partitioner från diskhanteraren på vår dator har vi ett annat alternativ. Det är genom Diskpart verktyget och utförs med hjälp av kommandon på tangentbordet. Även om det kan tyckas komplicerat är det också ganska enkelt.

För att göra detta går vi till sökmotorn i vårt Windows aktivitetsfält och skriver diskdel . Vi kan också komma åt samma som vi gjorde för att komma till diskhanteraren. Det vill säga genom Windows + X kommandot eller med höger musknapp på den nedre Windows startikonen. Om vi ​​gör det så här går vi till Springa alternativet och skriv diskpart.

När kommandokonsolen öppnas skriver vi lista disk och skivorna som är anslutna till datorn visas. För att välja den disk som vi vill partitionera på måste vi till exempel skriva kommandot välj disk 0 . Numret bör vara numret på den disk vi vill arbeta på.

eliminar partición disco

Därefter skriver vi listpartition . Därefter visas alla aktiverade partitioner. Så vi skriver välj partition 1 , om vi vill ta bort den specifika partitionen. Om det är ett annat sätter vi ett annat nummer. Nu skriver vi ta bort partition och partitionen kommer att ha raderats automatiskt.

Program för att skapa och hantera partitioner

Det finns flera program för Windows 10 (som ska fungera i Windows 11) som vi kan lita på för att göra de partitioner på vår hårddisk som vi behöver, förutom att vi kan hantera dem på bästa sätt, när vi väl har gjort dem.

AOMEI partitionsassistent

AOMEI partitionsassistent

Detta program är free och kommer med ett mycket lättanvänt gränssnitt som är lätt att lära sig. De två stora fördelarna med denna programvara är att den kan migrera operativsystemet till en SSD eller hårddisk utan att behöva installera om den och att vi kan gå med i partitioner utan att förlora data. Vi kan ladda ner testversionen från deras hemsida om vi är intresserade.

Paragon Partition Manager

Paragon Partition Manager

Detta program stöder olika versioner av Windows och olika typer av filer som FAT, FAT32 och NTFS. Det är mycket lätt att hantera och gör att vi kan hantera vilken partition som helst på ett mycket enkelt sätt, eftersom vi kan ändra deras format och storlek. Vi kan ladda ner det från dess officiella webbplats.

IM-Magic Partition Resizer

IM-Magic Partition Resizer

Den har ett lättförståeligt gränssnitt, men med en design som inte är lika noggrann som de två föregående. Det är en free program och med vilket vi kan hantera våra partitioner samt kunna konvertera från NTFS till FAT32. Den kan laddas ner från deras hemsida, för att testa och se om det är vad du letade efter.

0 Shares