Hur man skapar mervärde på sociala medier

0 Shares

människor_på_sociala_media

Sociala medier är en upplevelse, inte ett ställe att sanslöst trycka ut innehåll.

“Du vill skapa möjligheter för dig att fortsätta tillföra värde i en persons resa”, säger den interna marknadsföringsteamet Montserrat Guerra-Solano.

Genom att fokusera på hur du kan engagera dig med följare på sociala medier och centrera din strategi kring att lägga till värde för andra istället för att marknadsföra dig själv, bygger du trovärdighet.

“Det handlar egentligen om att möta en prospekt där de är, ge värde för att fortsätta engagera sig med dem och sakta men säkert guida dem in på en specifik väg”, säger Montserrat.

Men vilket innehåll som anses vara “värdefullt” är inte lika snävt på sociala medier som det är på andra kanaler du använder för marknadsföring Eftersom målet med sociala medier är upplevelsen du skapar, ger allt du lägger upp som bidrar till den upplevelsen ett mervärde .

Ett inlägg om kontorsliv som visar upp din företagskultur kanske inte ger tankeledarskap eller handlingskraftig information, men det visar hur ditt företag behandlar sina anställda, vilket kan utökas för att indikera hur ditt företag behandlar sina kunder. Ett underhållande meme som ger tittaren ett leende kanske inte lär något, men det gör människor glada att de följer ditt varumärke.

1. Känn din målgrupp och dina köparpersonas

Dina personas kanske inte alla är aktiva på samma plattformar, och hur de använder dessa plattformar kan skilja sig åt.

“Du måste rama in ditt innehåll på ett sätt som är tillämpligt på alla dina köparpersoner, och det kommer från att ta en titt på dina mätvärden, förstå vilka dina följare är, vad de interagerar med, vilket innehåll som presterar bra på specifika plattformar och använd det för att vidareutveckla ditt innehållserbjudande”, säger Montserrat.

Förutom att ha i åtanke vem din publik är plattform till plattform, måste du också förstå syftet med den plattformen som helhet. Ett textinlägg på Twitter kommer att ha en mycket kortare livslängd än ett textinlägg på LinkedIn eller Facebook. En infografik kan prestera starkt på LinkedIn men kommer att skummas över på Instagram där människor förväntar sig att uppleva visuellt – inte skrivet – innehåll.

Det är också viktigt att basera dina sociala mediemål på specifikationerna för varje plattform och hur din avsedda publik använder den. Det kan finnas vissa plattformar som dina personas inte använder alls.

Om du har låga engagemang i specifika nätverk och din forskning indikerar att dina personas inte använder den plattformen för professionella ändamål, är det OK att bara investera det absoluta minimum som krävs för att uppfylla bästa praxis i den plattformen.

Alla moderna företag bör ha en närvaro över sociala medieplattformar, men var den plattformen spelar in i köparens resa kommer att vara unikt för ditt företag. Om dina personas inte är aktiva på en plattform kanske det inte är en del av din attraktionstaktik, men din profil där kommer fortfarande att hjälpa till med sökbarhet och trovärdighet eftersom potentiella kunder jämför ditt företag med dina konkurrenter under beslutsstadiet.

Ditt innehåll i sociala medier bör skräddarsys efter var det hamnar i köparens resa precis som du skräddarsyr det pedagogiska innehållet som erbjuds på din webbplats.

2. Förstå varje plattforms algoritmer

En algoritm är en uppsättning regler som dikterar hur en process ska exekveras. När det gäller sociala medier hänvisar algoritmer till den process som plattformarna använder för att avgöra vilket innehåll som ses av vilka användare. Antalet visningar ditt innehåll får på varje social medieplattform kommer att bero på själva plattformens algoritm.

Mängden kontroll användare har över vad de ser varierar beroende på plattform, och olika plattformar har olika nivåer av transparens och publicitet om ändringar som gjorts i algoritmerna.

När detta inlägg skrevs väljer Twitter vad användare ser “baserat på konton du interagerar mest med, tweets du interagerar med och mycket mer” om deras tidslinje sorteras efter “Top tweets.” Användare har dock också möjlighet att se inlägg i omvänd kronologisk ordning om de sorterar sin tidslinje efter “Senaste tweets” istället.

LinkedIns algoritm prioriterar personliga användare framför företag. Enligt en release om deras rankningsmetoder, “Ju mer värdefull konversationen är, desto högre i ditt flöde kommer inlägget att vara. Hur vet vi om det är ett värdefullt samtal? Vi använder ramverket People You Know, Talking About Things You Care.”

Facebook försöker också gissa vad användarna kommer att bry sig mest om med sin nyhetsflödesalgoritm. Enligt företaget, “Nyhetsflödesalgoritmerna prioriterar inlägg som förutspås väcka konversationer mellan människor, oavsett om det beror på formatet – till exempel, livevideor tenderar att leda till fler diskussioner än vanliga videor – eller för att inläggen delades av människor, grupper eller sidor som du interagerar med ofta.”

Enligt en tweet från Instagram, “Vad som dyker upp först i ditt flöde bestäms av vilka inlägg och konton du interagerar mest med, såväl som andra bidragande faktorer som inläggens aktualitet, hur ofta du använder Instagram, hur många personer du följer osv.” På grund av det utvecklas Instagram-flödesanpassning över tiden baserat på användarbeteende.

För att nå din tilltänkta målgrupp på varje plattform måste du ta hänsyn till algoritmernas preferenser när du skapar socialt innehåll.

3. Prova olika former av innehåll

Om ditt innehåll på sociala medier känns monotont skapar du inte en fantastisk upplevelse för dina följare. Om du bara lägger upp en enda typ av innehåll, oavsett om det är videor, bilder, textinlägg eller länkdelning, kommer din publik att bli uttråkad.

“Du kommer vanligtvis att ha mätvärden som stöder hur en bloggpostandel presterar i motsats till en video, men du kan inte bara producera samma form av innehåll om och om igen och förvänta dig att det ska fortsätta att ge värde”, säger Montserrat.

social_media_feed

Gör din närvaro på sociala medier mer multimedia genom att dela en mängd olika textinlägg, infografik, gifs, videor, bilder och interaktivt innehåll.

“Interaktiva omröstningar är ett bra sätt att träna dina skrivmuskler på ett sätt som skiljer sig från säg ett blogginlägg”, säger Montserrat. “Utnyttja dessa som ett sätt att engagera sig med din publik, för att ge er båda en upplevelse. Om du lägger upp en omröstning får du feedback från publiken och de får något roligt, så det är en motprestation.”

Att hitta luckorna i upplevelsen du erbjuder är det första steget för att diversifiera ditt innehåll. Identifiera vilka format du främst använder och vilka format du inte använder alls. Försök sedan att göra den kombinationen mer balanserad.

4. Dra fördel av tankeledarna i ditt företag

Även om ditt företag behöver en närvaro på sociala medier, finns det begränsningar för vad ditt företag kan säga och hur långt dess innehåll kan nå organiskt.

Innehåll som publiceras från ett företagskonto måste överensstämma med rösten och tonen för det varumärket, medan personliga profiler har mer spelrum. Dessutom är ditt företag inte en person, så det finns ett visst perspektiv som du inte kan erbjuda från varumärkeskontot.

För att kompensera för detta kan du låta dina teammedlemmar lägga upp tankeledarskapsinnehåll eller insikter från sina personliga konton och sedan engagera och dela sina inlägg från ditt företags profil. Ett annat alternativ är att låta dina anställda ta över ditt företags konto för att dela vardagsinnehåll med sin egen röst, som vad General Electric gör:

allmän_elektrisk_anställd_övertagande_post

Dina medarbetare är en viktig del av ditt företags identitet, så att visa upp dem hjälper potentiella kunder att förstå vem de kommer att arbeta med.

5. Engagera dig med andra människor

Lägg tillbaka det “sociala” i sociala medier.

Din närvaro på sociala medier bör inte bestå av att bara skrika in i ett tomrum. Sociala medieplattformar är runda bord för öppna samtal, inte tvålådor att föreläsa från.

Ha konversationer med andra användare av sociala medier. Svara på deras kommentarer och inlägg. Gilla innehåll från företag och personer i din bransch och dela inlägg som är relevanta för din publik.

hootsuite_linkedin_post

Ju fler människor du interagerar med, desto mer sannolikt är det att människor kommer att engagera dig med dig.

6. Hoppa inte på varje trend och modefluga

När det kommer till trender och modeflugor spelar siffror inte så stor roll som innehållskvalitet. Även om du kan bli viral genom att skapa en variant av det senaste meme, om det meme inte matchar ditt varumärke, kommer det att störa upplevelsen du skapar.

“Hoppa inte på den bara för att hoppa på den. Du måste förstå hur dina köpare kommer att reagera på det och vad det kommer att göra för dig som varumärke, säger Montserrat.

Vissa trender, som Ice Bucket Challenge, kan vara till nytta för företag eftersom målet med utmaningen var att skapa medvetenhet om ett välgörande ändamål. Så länge företaget följer med med donationer och inte gör ett socialt inlägg enbart för ryktbarhet, kan deltagande i trenden stärka dess relation till en publik. En lämpligt utnyttjad trend kan visa att ett företag bryr sig om frågor utöver de som direkt påverkar dess vinster.

Å andra sidan skulle det vara konstigt och olämpligt för ett företag att delta i en internet våg som kanelutmaningen, som inte indikerar något om ett företags värderingar.

Takeaway

Att upprätthålla en robust närvaro på sociala medier som positivt bidrar till dina potentiella kunders köpares resa och förkroppsligar ditt företags varumärke kräver tid och skicklighet. Utöver det, om du inte införlivar sociala medier i din övergripande marknadsföringsstrategi, kommer det att vara svårt att se konkreta resultat.

Men medan sociala medier kan vara en omvandlingspunkt, är det primära målet med sociala plattformar att umgås. Du kan inte mäta framgången för dessa kanaler genom länkklick och omvandlingsfrekvens.

Istället måste du fokusera på engagemang och att bidra till de samtal som dina potentiella kunder redan har. Sociala medier kan hjälpa dig att etablera auktoritet, bygga upp trovärdighet och skapa en gemenskap av varumärkesevangelister – men för att göra det måste du tillhandahålla värde där din publik spenderar sin tid och inte tvinga dem att ständigt följa länkar till din webbplats.

0 Shares