Hur man planerar för en migration

0 Shares

Innan du startar ett migreringsprojekt mĂ„ste du veta varför du gör förĂ€ndringen. Vissa mĂ€nniskor kĂ€nner att nĂ€r de nĂ„r ett visst tillvĂ€xtstadium mĂ„ste de byta upp sin tekniska stack. Även om det kan vara en bra anledning om din programvara inte kan stödja din skalning, Ă€r en migrering en resurskrĂ€vande teknisk process som kan skapa problem för ditt företag eftersom du kommer att behöva lĂ€ra dig en ny programvara. SĂ„ det finns lite av en “Om det inte Ă€r trasigt, fixa det inte”-mentalitet.

Om du behöver en plattform som bÀttre kan stödja ett större team av anvÀndare, ditt nuvarande system Àr förÄldrat och kan inte Ästadkomma allt som ditt företag behöver det till eller om du vill ha specialiserad avancerad funktionalitet, det Àr alla goda skÀl att migrera till en ny programvara. Att kÀnna till dessa skÀl i förvÀg kan ocksÄ hjÀlpa dig att sÀkerstÀlla att migreringsprocessen gör dig redo för framgÄng.

Hur man planerar för en migration

BestÀm vilka kÀrnprocesser i ditt företag som Àr avgörande för din migrering

TĂ€nk igenom dina “nice to have” och “need to have”-förmĂ„gor.

Vad Àr en del av livekampanjer? Vad har historiska data? Vad behöver du för att ditt team ska kunna anvÀnda det nya systemet fullt ut frÄn dag ett? Vad kan byggas senare? Vilka integrationer mÄste beaktas?

Tid Àr pengar, sÄ du vill egentligen bara överföra viktiga tillgÄngar. Du kan ha tillgÄngar till ett vÀrde av flera Är inom din plattform, men om dessa tillgÄngar inte har viktig information bifogad och inte anvÀnds lÀngre, kanske det inte Àr vÀrt att överföra eller Äterskapa i din nya programvara.

Migrationer kan vara ett utmÀrkt tillfÀlle att göra datarensning och lÀmna efter sig en del av överflödig information och tillgÄngar som har samlats pÄ din gamla plattform.

​​Oavsett om du ber en byrĂ„ om hjĂ€lp eller hanterar processen sjĂ€lv, mĂ„ste du vara vĂ€ldigt bokstavlig med vad som ingĂ„r eller inte ingĂ„r i migreringen.

Det Àr bÀst att börja tÀnka pÄ processen genom att dra ihop ett kalkylblad dÀr du kan lÀnka till tillgÄngar och bekrÀfta vilka objekt som kommer att flyttas över och hur.

FörstÄ hur automation och system i din nuvarande plattform översÀtts

Vissa saker system till system kommer att vara nÄgot annorlunda och vissa funktioner kan vara unika för bara en plattform. Du mÄste förstÄ vilken funktionalitet som kan replikeras i den nya plattformen och vad som inte kan.

Pardot har till exempel tvÄ system för ledarkvalificering, ett för betygsÀttning och ett för poÀngsÀttning. HubSpot har bara en standardegenskap för leadscore. För att fÄ en liknande funktion som Pardot, mÄste du skapa en anpassad egenskap som representerar den andra poÀngen. SÄ det Àr möjligt, men krÀver extra arbete och kommer inte att vara exakt detsamma.

Å andra sidan, om du migrerade frĂ„n HubSpot till Pardot, skulle du förlora en del av insynen i hela köparens resa som du fĂ„r genom att ha din marknadsföringsautomatiseringsplattform, CRM, webbplats och sĂ€ljaktiveringsverktyget samma plattform. Du kan replikera en del av datautbytet genom integrationer, men det blir inte lika sömlöst.

Identifiera vad du specifikt vill överföra till det nya systemet

Beroende pÄ vilken typ av system du migrerar kommer de specifika tillgÄngar och data som mÄste överföras att variera. För ett CRM kan det innehÄlla kontakter, företag och affÀrer. För en marketing automation-plattform kan det vara automation, e-postmallar, annonskampanjer m.m.

Inom dessa bredare kategorier kanske du fortfarande inte vill överföra allt till det nya systemet. Om du har 100 tusen kontakter men bara har engagerat dig med 30 tusen under det senaste Äret, kanske du inte vill importera alla hundra tusen.

PÄ samma sÀtt med tillgÄngar, om du har 12 e-postmallar men bara anvÀnder tre, kanske det inte Àr vÀrt att försöka överföra eller Äterskapa dem alla i den nya plattformen.

KĂ€nn din tidslinje

NÀr Àr slutdatumet för ditt nuvarande programvarukontrakt? Du kommer att vilja ha en viss överlappning mellan de tvÄ plattformarna sÄ att du har tid att överföra tillgÄngar och information frÄn din gamla programvara till din nya och QA.

Vi rekommenderar att ge dig sjÀlv minst en mÄnads buffertperiod mellan det berÀknade slutdatumet för din migrering och nÀr ditt gamla kontrakt faktiskt upphör, pÄ sÄ sÀtt kan du identifiera fel eller information du behöver och glömt att redogöra för medan du fortfarande har tillgÄng till bÄda systemen.

SjÀlva migreringsprocessen tar i genomsnitt en till tvÄ mÄnader, Àven om detaljerna för plattformarna och omfattningen av vad som överförs kan pÄverka det, sÄ om du anlitar en partner för att hjÀlpa dig med projektet, bör du börja cirka fyra mÄnader innan ditt nuvarande kontrakt gÄr ut sÄ du ocksÄ hinner gÄ igenom sÀljprocessen.

Takeaway

För att göra din migreringsprocess sÄ smidig som möjligt mÄste du förstÄ varför du migrerar, förstÄ vad de viktigaste automatiseringarna Àr och hur de Àr kapabla i andra system och identifiera vad som specifikt behöver flyttas till din nya plattform .

Det Àr ocksÄ viktigt att se till att du har en tydlig förstÄelse för vad som inte kan flyttas. Om du till exempel migrerar mellan HubSpot och Salesforce, kanske kontaktbilagor (som spÄrade e-postmeddelanden) inte alltid kan överföras. SÄ det Àr nÄgot du mÄste vara medveten om i början av projektet.

Slutligen, kom ihÄg att ditt nya system inte kommer att vara identiskt med ditt gamla. SÄ se till att du kan tala om vad skillnaderna Àr sÄ att du kan göra det möjligt för ditt team att fÄ allt de behöver frÄn din nya plattform.

0 Shares