Hur man överklocka grafikkortet

Idag ska vi berätta allt du behöver veta om GPU överklockning, och viktigast av allt: hur man gör. Se även en kort förklaring av vad det är och hur det fungerar. Alla frågor du har om GPU-överklockning kommer att besvaras i den här artikeln, men kommentera gärna nedan om du har några frågor.

I den här artikeln hittar du:

Vad är överklockning egentligen?

Låt oss först definiera “överklockning” för den oinitierade.

Hårdvarans hastighet kan mätas på ett antal sätt. Med processorer, särskilt CPU:er och GPU:er (ja, GPU:er är en typ av processorer), mäts detta i “megahertz” och definieras som en “klockhastighet”.

Tidiga processorer kunde bara få några hundra megahertz, men under de senaste åren har vi sett processorer leverera upp till 4Ghz och GPU:er som börjar leverera 2Ghz också, åtminstone de avancerade. Även om dessa tekniker är olika på många sätt, mäts båda i megahertz (MHz), och att öka detta antal utöver standarden kallas överklockning.

Tanken med överklockning är att du ökar prestandan på din komponent genom att öka dess klockhastighet. Med detta uppstår dock problem från högre temperaturer, mer energiförbrukning, systeminstabilitet och i allvarliga fall systemskador. Rätt gjort, överklockning är ofarligt, speciellt för din GPU, gjort fel, och du kan permanent skada ditt system. (Det är värt att komma ihåg att GPU-tillverkaren begränsar överklockningen av ditt grafikkort, för att överskrida gränserna krävs mer hårdvarukunskap)

När du är säker på att du vill fortsätta, fortsätt så kommer vi att lära dig om GPU-överklockningsmetoder.

Förutsättningar för GPU-överklockning

Innan vi oroar oss för överklockning måste vi först se till att du vet vad du har att göra med (dvs. din PC:s specifikationer) och att allt är korrekt uppdaterat.

Identifiera dina specifikationer

Ladda ner och installera Speccy. Speccy kommer att lista dina specifikationer, inklusive det som är viktigast här: din GPU. Du kan inte börja överklocka din GPU om du inte ens vet vilket kort du använder!

bild som visar grafikkortsinformation i Speccy för att börja överklocka

Lyckligtvis rapporterar Speccy vilken GPU som är installerad på maskinen – en Nvidia GTX 760. Om du har mindre tur kan du få ett resultat som “AMD RX 500 Series”. Det kan vara tekniskt rätt., men det berättar inte exakt vilken grafikprocessor du använder. Lyckligtvis får du fortfarande namnet på din GPU-tillverkare, vilket betyder att du kan ta reda på vad din GPU-version är i nästa avsnitt.

Uppdatera dina drivrutiner

Nu är det dags att uppdatera dina drivrutiner! Om du såg “AMD”, “Radeon” eller “RX / R9 / R7 / R3” under Graphics in Speccy, hoppa till Radeon-programvaran. Om du har sett “Nvidia”, “GeForce”, “GTX” eller “RTX” i Graphics, gå till fliken GeForce Experience.

GeForce erfarenhet (Nvidia)

Använd länken ovan för att ladda ner och installera GeForce Experience. När du öppnar den kommer den automatiskt att uppdatera dina drivrutiner med några få klick.

Om du försökte överklocka en Nvidia GPU och inte fick ett exakt resultat innan, kommer detta också att visa, liksom det tidigare programmet, det riktiga namnet på grafikkortet du använder. Inuti GeForce Experience-fönstret, till exempel, visar det följande:

bild som visar grafikkortsinformation i Gerforce Experience för att börja överklocka

Det här skulle vara precis vad jag behövde om jag hade fått ett mindre än tydligt resultat som “GTX 700-serien”. Om GeForce Experience-appen kan identifiera din GPU kan du fortsätta till avsnittet “Installera överklockningsmjukvaran”.

Radeon programvara (HERREGUD)

Om du använder en AMD GPU, gå vidare och klicka på länken ovan för att ladda ner Radeon-programvara för ditt system. När du öppnar den kommer den automatiskt att uppdatera dina drivrutiner (om de är inaktuella).

Liksom GeForce Experience kommer du också att ha möjlighet att se specifikationerna som anges och den GPU som är installerad på din PC (bland annat). För en mer exakt förklaring av var du hittar din GPU, kolla in AMD-guiden om detta ämne.

När du vet vilken GPU du använder, fortsätt till nästa avsnitt.

Installera programvara för GPU-överklockning

Nu är det bästa: att välja ett överklockningsprogram!

Av enkelhets- och kompatibilitetsskäl kommer vi att använda MSI Afterburner. Du bör dock kunna följa guiden om du använder någon av de andra apparna. Oroa dig inte; ingen av mjukvaran nedan borde göra någon skillnad för din överklockningskvalitet. De förändras i små saker som visuella skillnader.

MSI Afterburner (Allt)

Vi kommer att använda MSI Afterburner eftersom det är industristandarden och det är kompatibelt med alla grafikprocessorer – AMD eller Nvidia – även om MSI inte är tillverkaren. Den erbjuder extra funktioner för MSI GPU:er, så om du vill få ut det mesta av en MSI GPU, välj den här. Vi kommer att titta på exakt hur man använder MSI Afterburner i de kommande avsnitten.

EVGA PrecisionX (Nvidia)

EVGA PrecisionX är endast kompatibel med Nvidia GPU:er och har, precis som Afterburner, några extra funktioner reserverade specifikt för GPU:er tillverkade av EVGA. Såvida du inte använder en EVGA GPU, finns det ingen riktig anledning att välja denna framför Afterburner.

göra en undersökning

Nu, innan du skyndar dig vidare, bör du göra lite research. Du vet redan vilken grafikprocessor du använder, och (förhoppningsvis) tillverkaren bör börja söka efter ditt korts överklockningsresultat på webben.

Till exempel, från resultatet som erhållits i Speccy-applikationen, “Jag vet att jag använder en Nvidia GeForce GTX 760 tillverkad av MSI”. Så jag skulle googla på “MSI GTX 760-överklockning” för att hitta personer med liknande GPU:er så att jag kunde se deras överklockningsresultat. I så fall förde en snabb undersökning mig till den här artikeln, som visade en GPU-överklockning av en tekniker! Observera att detta är en bra referens, men ofta måste du använda forum, Reddit, etc.

Dessutom, om du undrar, “Kan jag överklocka min GPU?” Det är här du kommer att upptäcka hur användbart, eller troligt, detta kan vara.

Detta bidrog till att fastställa en baslinje för förväntad prestation. En förväntad baslinje ger en utgångspunkt, som du justerar upp och ner baserat på resultatet av ditt eget test.

Naturligtvis behöver du fortfarande finjustera saker, eftersom olika komponenter kommer att ge varierande resultat. Hur din GPU överklockar beror inte bara på ditt kort och dess ålder, utan också på andra faktorer som är helt utom din kontroll. Tack vare det som kallas “kisellotteriet” kommer vissa marker att ha imponerande överklockningsförmåga och andra kommer att ha väldigt, väldigt lite.

Hoppa inte över detta steg; Det är viktigt att få en uppfattning om var man ska börja!

Hur man överklocka din GPU

bild som visar msi-efterbrännarens överklockningsapplikation

kommandon

  • Kärnspänning – Detta mäter spänningen som kommer in i din GPU. Du kommer att vilja öka detta innan du överklockar. Att maximera detta borde inte vara ett problem, så länge din PSU har plats för det. Om ditt system redan är mycket nära sin PSU:s maximala effekt, kanske du vill köpa en ny innan du försöker.
  • Core / Shader Clock – Vanligtvis kommer de att vara länkade och kommer utan tvekan ha störst inverkan på din prestation. Vi rekommenderar att gå upp +25 åt gången eftersom det sannolikt kommer att orsaka en krasch. Börja inte justera detta efter minnesklockan.
  • minnes klocka – Normalt kan du göra större justeringar i den här kategorin, gå upp till +50 åt gången tills du börjar få krascher. Vi rekommenderar att du gör detta före kärnklockan – även om du inte kommer att se mycket vad gäller prestandaökningen enbart från detta, kommer du att få minnesstabilitet innan du ökar kärnhastigheten.
  • fläkthastighet – Den sista är den svalare hastigheten, vilket är ganska självförklarande. Du kan använda Afterburner för att ställa in en anpassad fläkthastighet, men om du vill få den att köra 100 % på heltid, fortsätt och klicka på “Auto”.

Innan du gör någon överklockning, klicka på “Spara” och spara den i Profil 1. Du kan snabbt återgå till standardinställningarna om något går fel.

Gör dina första överklockningstestinställningar, klicka på Spara och spara till profil 2. Håll Afterburner öppen och fortsätt med testet.

Testa din GPU-överklockning

Det finns två sätt att testa GPU-överklockning. Det finns “hands on” sättet, som är att köra ett GPU-stresstest eller två och se vad som händer.

Det finns också det “dumma” sättet, som är att gå direkt till ditt favoritspel och riskera att ramla eller koppla av mitt i ett spel. Detta leder till förlorade räddningsframsteg, förbud och så vidare.

Du förstår idén. Du kommer att vilja läsa vår GPU-stresstestguide och följa stegen vi har satt för att testa dina överklockningar. När du misslyckas på ett test, kom tillbaka hit och sänk en eller två av inställningen. Gör detta tills stabilitet uppnås, testa sedan genom att göra mindre steg och köra tester med var och en tills du når den perfekta överklockningen.

Du kan se den perfekta GPU-konfigurationen som används i artikeln nedan:

bild som visar inställningar som används för överklockning

Ja, det är bara bilden du såg förut. Inte illa för en så gammal GPU, eller hur?

Om du letade efter en snabb och enkel lösning, förlåt, det är inte så det fungerar; överklockning kan vara lite irriterande och kräver lite ansträngning för att hitta rätt balans.

Testa en konfiguration. Om det fungerar, öka det lite mer. Om det misslyckas, sakta ner lite och försök igen. Gör detta om och om igen och du kommer att hitta den perfekta överklockningen för ditt system, du behöver bara vara villig att arbeta. Nu när du vet hur du överklocka ditt grafikkort vill vi gärna höra om resultaten du fick.

Om du letade efter en snabb och enkel lösning, förlåt, det är inte så det fungerar; Överklockning kan vara mycket knepigt för nybörjare av hårdvara och kräver forskning och testning för att hitta ditt grafikkorts balans.

Testa en konfiguration. Om det fungerar, öka det lite mer. Om det misslyckas, minska det och försök igen. Gör detta om och om igen och du kommer att hitta den perfekta överklockningen för ditt system, du behöver bara vara villig att göra en hel del tester. Nu när du vet hur du överklocka ditt grafikkort vill vi gärna höra resultaten du fick i kommentarerna.

Relaterade Artiklar

Back to top button