Hur man optimerar CPU-hastighet i Windows 10 PC? – 10 tips

Hur man optimerar CPU-hastighet i Windows 10 PC? – 10 tips

Utan tvekan är Windows 10 ett av de snabbaste och robustaste operativsystemen. Men med tiden börjar Windows 10-datorer att sakta ner på grund av skadliga attacker, mindre diskutrymme, tunga temporära filer och så vidare.

Det finns inget att oroa sig för om din Windows 10-dator också körs med en bulkvagnshastighet. Du kan enkelt optimera din CPU-hastighet för att fästa din Windows 10-dator. Nedan har vi avslöjat de bästa tipsen för att påskynda ditt datorsystem. Så, låt oss börja.

Tips för att optimera CPU-hastigheten i Windows 10 PC

Tips 1. Inaktivera startprogram

När du har konfigurerat för många program för att starta automatiskt under PC-starten, kan det slösa bort värdefulla systemresurser som dramatiskt kan sakta ner din PC. Så den bästa lösningen är att inaktivera onödiga applikationer under uppstarten. Att göra så:

Steg 1. Gå till Inställningar > Appar > Start.

Steg 2. Klicka på menyn Sortera efter och välj alternativet Starteffekt.

Steg 3. Stäng helt enkelt av reglaget bredvid de oönskade apparna.

Inaktivera startprogram

Tips 2. Inaktivera program omstart vid start

Windows 10 har en funktion som kan återuppta apparna från din senaste session efter en omstart. Den här funktionen är användbar för att snabbt återuppta ditt arbete där du slutade. Men det kan också påverka CPU:ns prestanda.

I så fall kan du inaktivera omstarten av appen vid start genom att gå till Inställningar > Konton > Inloggningsalternativ. Under Starta om appar, vrid reglaget för att stänga av. Efter det kommer inte oönskade appar att starta om vid start och sakta ner din dators prestanda.

Starta om appar

Tips 3. Ändra energiinställningar

Använder du energisparinställningar på din Windows 10? Då kan det förbruka din dators prestanda för att spara energi. Därför bör du ändra dina effektinställningar till Hög prestanda eller Balanserad för att hålla en bra hastighet.

Öppna Kontrollpanelen > Maskinvara och ljud > Energialternativ för att ändra ströminställningarna. Du kommer att se två alternativ på skärmen – Balanserat och Energisparläge. För att avslöja hög prestanda, klicka på nedåtpilen bredvid Visa ytterligare planer.

Tips 4. Stäng av Windows Tips och tricks

Som du kanske har märkt delar Windows 10 ofta tips och tricks för att förbättra din användarupplevelse. Den här funktionen är extremt användbar för nybörjare. Men det kan också ta del av din dators prestanda.

Så om du känner dig runt Windows 10-gränssnittet kan du stänga av tips och tricks för att få tillbaka en del av din dators prestanda. För detta, gå till Inställningar > System > Meddelanden och åtgärder. Efter det, rulla ner till avsnittet Meddelanden och avmarkera rutan som säger “Få tips, tricks och förslag när du använder Windows.”

Tips 5. Avinstallera oanvändbara appar

Ofta installerar vi olika applikationer på våra enheter, men vi använder bara ett par av dem dagligen. Nu tar alla dessa icke-nödvändiga appar ett enormt utrymme på din hårddisk och tar med sig bloatware.

Så vi föreslår att du gör lite vårstädning och avinstallerar alla appar som du inte har använt på en månad. Gå bara till Inställningar > Appar > Appar och funktioner > Välj oönskade appar > Klicka på knappen Avinstallera.

Avinstallera oanvändbara appar

En sak till, ha bara välskötta och kodade appar på datorn. Då det är allmänt känt att dåligt utvecklade och gamla appar kan påverka prestandan negativt.

Tips 6. Rensa upp din hårddisk

Om det har gått väldigt långsamt att köra appar, hantera filer och utföra andra uppgifter på din dator, beror det troligen på att din hårddisk håller på att ta slut. Detta problem blir mer uppenbart när du har använt 70 % av ditt hårddisk- eller SSD-utrymme.

Det enklaste sättet att lösa detta problem är att använda Storage Sense för att ta bort tillfälliga och oönskade filer till free upp lite utrymme. För detta:

Steg 1. Starta Inställningar > System > Lagring.

Steg 2. Under avsnittet Lokal disk klickar du på alternativet Temporary files. Välj de filer du vill ta bort för att återta systemet.

Rensa upp din hårddisk

Steg 3. Starta om din dator så kommer den att fungera bättre än tidigare.

Tips 7. Använd enhetsdefragmentering

Om du använder äldre hårdvara med traditionella roterande plattor på Windows 10 kan det ta upp din maskins prestanda för att organisera data. Därför bör du köra defragmenteringsverktyget för att göra filer mer tillgängliga nästa gång.

Så här använder du verktyget för enhetsdefragmentering i Windows 10:

Steg 1. Gå till Inställningar > System > Lagring.

Steg 2. Under avsnittet Fler lagringsinställningar klickar du på alternativet Optimera enheter.

Steg 3. Välj den enhet som behöver defragmenteras och klicka på knappen Optimera.

Tips 8. Inaktivera OneDrive-synkronisering

OneDrive är Microsofts molnlagringstjänst som fortsätter att synkronisera filer på din PC. Det är ett användbart verktyg för säkerhetskopiering som hjälper till att återställa din dator.

Men den ständiga molnsynkroniseringen kan sakta ner din CPU:s prestanda. Här kan du göra en sak – pausa OneDrive-synkronisering en tid för att säkerställa att det är ett problem bakom din långsamma dator. För att göra det högerklickar du på OneDrive-ikonen i aktivitetsfältet, klickar på knappen Mer och väljer hur länge synkroniseringen ska pausas.

Om det finns en märkbar hastighetsökning kan du permanent stänga av OneDrive-synkroniseringen på din PC. För detta högerklickar du på OneDrive-ikonen > Inställningar > Konton > Ta bort länken till den här datorn > Ta bort länk till konto.

OneDrive-synkronisering

Efter detta kan du fortfarande spara filer på OneDrive, men det kommer inte att säkerhetskopieras till molnet.

Tips 9. Stäng av sökindexering

Windows 10 fortsätter att indexera din hårddisk i bakgrunden så att du kan söka snabbare på din dator. Men den kan ta ner en del av din dators prestanda med den. Så du kan stänga av den för att öka hastigheten på din dator.

Så här inaktiverar du sökindexering helt:

Steg 1. I sökrutan i Windows 10 skriver du services.msc och trycker på Retur.

Steg 2. Rulla ned till Indexeringstjänsten från listan över tjänster.

Steg 3. Dubbelklicka på den och klicka på Stopp.

Steg 4. Starta nu om din dator, dina sökningar kan ta lite tid, men datorns prestanda blir bättre.

Tips 10. Konfigurera ReadyBoost

ReadyBoost är inte en ny funktion i Windows 10. Det har funnits i evigheter som använder en flash-enhet eller SD-kort för att cache-filer och förbättra systemets övergripande prestanda.

För att aktivera ReadyBoost på en Windows-dator, anslut en USB-enhet till enheten och följ dessa steg:

Steg 1. Starta File Explorer och klicka på This PC.

Steg 2. Högerklicka på USB-enheten i avsnittet Enheter och enheter och välj alternativet Egenskaper.

Steg 3. Klicka på ReadyBoost och välj alternativet Dedikera denna enhet till ReadyBoost.

Redo uppsving

Steg 4. Klicka på Verkställ och sedan på OK för att slutföra processen.

Varsågod! Du har lärt dig 10 fantastiska tips för att optimera din CPU-hastighet på Windows 10.

Men det finns många andra sätt att förbättra datorns hastighet, som att köra skadlig programvara, uppdatera Windows, uppgradera drivrutiner och så mycket mer. Så, för att veta fler sätt att öka CPU:s prestanda, håll kontakten med oss.

Relaterade Artiklar

Back to top button