Hur man öppnar eller extraherar RAR-filer på Windows och Mac

Hur man öppnar eller extraherar RAR-filer på Windows och Mac

Vill du öppna RAR-filer? Du kanske tänker på RAR-filen som en problembildare på grund av dess oförmåga att öppna som vanliga filer. Det kräver ett speciellt förfarande. Men RAR-filer hjälper till att lagra flera datafiler i en enda fil. Det hjälper till att minska lagringsutrymmet och är lätt att bära. Innan vi kontrollerar procedurerna för att öppna RAR-filer kommer vi att se vad en RAR-fil är och dess användningsområden.

Vad är RAR-filer?

Tillägget RAR står för Roshals arkiv. Den ryske mjukvaruingenjören Eugene Roshal utvecklade RAR-filer 1993. RAR-filen är ett proprietärt arkivfilformat. Med enkla ord är RAR-filen sammansatt av en eller flera filer och kräver en viss mjukvara eller hårdvara för att avkoda den. Dessutom stöder den datakomprimering och felåterställning.

RAR-filer används på grund av deras förmåga att komprimera en mycket stor fil till en mycket mindre storlek. På samma sätt, när du måste dela flera enskilda filer som foton, blir RAR användbart. Det finns ingen anledning för din mottagare att ladda ner varje fil separat när den delas i RAR-filformat. Hela filerna laddas ner som en enda fil, och de kan extraheras till enskilda filer för användning senare. Som ett resultat är RAR-filer lätta att lagra, dela och ladda ner.

Hur man öppnar eller extraherar RAR-filer på Windows

Tyvärr kan RAR-filer inte öppnas på Windows-datorn, precis som andra filer. WinRAR är programvaran som rekommenderas av RAR-filutvecklarna. Men det är det inte free. Om du är någon som skapar RAR-fil är det värt att investera i WinRAR. Om du bara behöver extrahera RAR-filerna finns det free programvara tillgänglig för detta ändamål, som 7-Zip och PeaZip.

7-Zip är den mest använda free programvara eftersom den är öppen källkod och pålitlig. Låt oss kontrollera proceduren för att öppna en RAR-fil med 7-Zip.

Steg för att installera 7-Zip

[1] Gå till 7-Zip-hemsidan och välj den version du behöver.

[2] Klicka på Ladda ner.

[3] Klicka på i det nya fönstret Spara fil.

[4] I det kommande fönstret anger du Destination Mapp och klicka Installera.

[5] Efter installationen, klicka Avsluta.

Efter installation av 7-Zip kan du extrahera RAR-filerna automatiskt utan att öppna 7-Zip varje gång. Högerklicka först på valfri RAR-fil och klicka på 7-Zip. Välj sedan Extrahera valfritt alternativ.

Om RAR-filerna inte öppnas automatiskt, följ dessa steg.

[1] Gå till Start menyn och Öppna 7-Zip.

[2] Gå till Verktyg och klicka på alternativ.

[3] Klicka på RAR från listan över filtyper.

[4] Tryck på + att välja mellan nuvarande användare och för alla användare, enligt dina önskemål.

[5] Klicka på Ok för att spara de gjorda ändringarna.

[6] Slutligen öppnar 7-Zip RAR-filerna automatiskt.

Hur man öppnar eller extraherar RAR-filer på Mac med Unarchiver

[1] Ladda ner Unarchiver-appen.

[2] Gå till mappen Nedladdningar. Öppna .DMG fil och flytta appen till applikationer.

[3] Högerklicka på RAR-filen och välj Öppna med.

[4] Välj De Unarchiver.

[5] Dubbelklicka på RAR-filen och välj eller skapa Fildestination.

[6] Klicka slutligen Extrahera.

Förutom denna programvara finns det onlinelösningar för att öppna en RAR-fil som Unzip-online, Unrar, och ezyZip. De låter dig extrahera filerna direkt från webbläsaren.

Genom att använda RAR-filer kommer du att kunna komprimera många små filer till en enda stor fil. Och detta lilla arkiv sker på en försumbar tid. Dessutom är komprimeringsalgoritmen för RAR mycket större än andra populära kompressorer som ZIP.

Relaterad – Hur man packar upp filer på Android

Vanliga frågor

Hur man öppnar RAR. fil?

På Windows måste du ladda ner och installera 7 Zip, WinRAReller PeaZip programvara. På Macskulle du behöva ladda ner och installeraUnarchiveren‘ applikation för att se innehållet i RAR filer.

Hur öppnar man RAR-filen med Mac?

Du skulle kräva ‘Unarchiveren‘ på Mac för att extrahera innehållet i RAR-filen. När applikationen är installerad högerklickar du på RAR-filen och nu hittar du snabba åtgärder som ‘Extrahera till och många andra alternativ. Gå till det här avsnittet för att ta reda på steg-för-steg-instruktioner.

Kan RAR-filer konverteras?

RAR-filer kan konverteras till andra arkivformat som 7Z, ZIP, LGH, TGZ. Du kan dock inte konvertera den till PDF- eller JPEG-format. Och den mest rekommenderade metoden att konvertera är att använda free onlinekonverterare som Zamzar, Convertio och FileZigZag.

Varför öppnas inte RAR-filer i Windows?

Det finns två möjligheter för detta. För det första kanske ditt Windows-system inte har någon programvara för att öppna RAR-filerna. För det andra är din RAR-fil ogiltig.

Relaterade Artiklar

Back to top button