Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man länkar din Aadhaar med ditt mobilnummer hemifrån

Enligt regeringens bestämmelser är det obligatoriskt för alla medborgare att länka sitt mobilnummer med Aadhaar-kortet före den 31 mars 2018. Fram till nu kan verifieringen göras genom att besöka respektive nätleverantörs officiella butik.

Men UIDAI har nu rullat ut ett annat alternativ med vilket du kan göra verifieringsprocessen hemifrån med hjälp av Interactive Voice Response (IVR). Metoden trädde i kraft den 1 januari 2018. Det är en mycket enkel process där användare som fortfarande inte har länkat sin Aadhaar med mobilnumret (det är fortfarande cirka 50 crores) kan ringa IVR som skulle slutföra processen genom en en- tidslösenord (OTP) på numret som är länkat till ditt Adhaar-kort.

Läs också: Så här verifierar du uppdaterat Aadhaar-länkat mobilnummer och e-post-ID

*Notera: I våra tester fann vi att för vissa nätverk måste du vara i din egen nätverkscirkel för att slutföra Aadhaar-verifieringsprocessen.

Steg för att länka ditt Aadhaar-nummer till ditt mobilnummer

Steg 1: Slå IVR-numret 14546 (avgiftsfritt) från din telefon.

Steg 2: Följ kommandona och ange din samtycke till att länka ditt UIDAI Aadhaar-nummer med ditt mobilnummer.

Steg 3: Nästa, ange din 12-siffrigt Aadhaar-nummer.

Steg 4: Acceptera ditt samtycke för att låta programmet hämta ditt namn, DOB och adress länkad till ditt mobilnummer.

Steg 5: An OTP skickas till ditt nummer.

Steg 6: Du får en SMS bekräftar Återverifiering, som också säger att processen kommer att ta upp till 48 timmar att slutföra.

Läs också: mAadhaar-appen lanserades – Nu får du tillgång till din Aadhaar via mobil

Länka Aadhaar med mobilnummer utan att besöka butiken

IVR-länkningsprocessen stöder engelska, hindi och flera regionala språk. Färdplanen för e-verifiering lades av Indiens regering redan i december, och det är först nu som den har trätt i kraft eftersom telekommunikation begärde lite tid att göra lämpliga ändringar när TRAI godkände den. Regeringen förväntas införa fler sätt att länka ditt Aadhaar-kort med ditt mobilnummer utan att besöka operatörsbutikerna.

20 bästa telefoner med 18: 9-skärmar som du kan köpa i Indien