Hur man konverterar en XML-fil till ett Word-, Excel- eller TXT-textdokument

0 Shares

Med sÄ mÄnga program för att förenkla och förbÀttra vÄra digitala liv digitalt kan vi ibland kÀnna oss lite överbelastade. Det finns mÄnga format som verkar göra samma sak, men du mÄste anvÀnda ett för en specifik uppgift. SÄ idag ska vi visa dig hur man konverterar en XML-fil till ett Word-, Excel- eller TXT-textdokument lÀtt.

Vad Àr XML?

XML Ă€r en akronym för Extensive Markup Language. Det översĂ€tts vanligtvis som “Extensible Markup Language”. Markup language, eller markup language, Ă€r ett mycket viktigt programmeringssprĂ„k som anvĂ€nds mycket flitigt.

Markup-sprĂ„ket ska vara lĂ€sbart för mĂ€nniskan och för datorn pĂ„ samma gĂ„ng. Detta uppnĂ„s genom taggarna markerade med symbolerna “<" och ">“.

Till skillnad frÄn andra sprÄk stöder XML databaser; detta Àr anvÀndbart nÀr flera applikationer behöver kommunicera med varandra. Observera att XML i sig inte Àr sÀrskilt kraftfullt. Den har designats för att anvÀndas med andra tekniker som förstorar den.

För nÀrvarande Àr dess huvudsakliga tillÀmpning att sÀkerstÀlla kompatibilitet mellan olika system. Att vara ett sprÄk utformat för att vara lÀtt att lÀsa, alltför lÀtt lÀr dig anvÀnda denoch vi rekommenderar att du tar en av de mÄnga onlinekurser och handledningar som visar hur du programmerar pÄ detta sprÄk.

I den hÀr artikeln kommer vi bara att lÀra dig hur du öppnar och redigerar dessa filer som ett exempel pÄ hur du anvÀnder XML dagligen, men du kan ocksÄ konvertera XML-fil till Word.

Hur anvÀnder man XML-filen?

webblÀsare stöder XML. Vissa tillÄter visualisering av koden, medan andra tillÄter att den exekveras; Men de flesta moderna webblÀsare lÄter dig göra bÄda beroende pÄ sammanhanget.

Om du nÄgonsin har gÄtt in pÄ ett onlineforum och anvÀnt formateringsfunktionen Àr du troligen bekant med BBCode, ett XML-baserat sprÄk men Ànnu enklare, anvÀnds endast för formatering av textomrÄde. En ganska vanlig XML-baserad filtyp Àr RTF, som anvÀnds av Microsoft Wordpad, som kan installeras pÄ Windows 10 utan problem.

Hur öppnar man en XML-fil?

Ämnet för denna artikel Ă€r hur man konverterar en XML-fil till ett Word-, Excel- eller TXT-textdokument. Men i de flesta fall Ă€r det inte nödvĂ€ndigt. Om du bara vill veta hur man konverterar dokument, hoppa till det sista avsnittet.

Anteckningsbok

Windows Notepad kan Öppna XML-filer utan att konvertera dem. För att göra detta, dubbelklicka helt enkelt pĂ„ filen, vĂ€lj alternativet för att vĂ€lja det installerade programmet och vĂ€lj Anteckningar.

Notepad ++ kan ocksÄ öppna XML-filer och anvÀnds mest av utvecklare för att redigera textfiler och mÀrkningssprÄk. Du kan ladda ner Notepad ++ frÄn Microsoft Store, det Àr vÀldigt enkelt och börja anvÀnda det direkt.

Webbnavigator

Google Chrome, Mozilla Firefox och de flesta webblÀsare kan öppna XML-filer. För att göra detta, dubbelklicka helt enkelt pÄ filen, vÀlj alternativet för att vÀlja det installerade programmet och vÀlj din webblÀsare.

Microsoft excel

Beroende pĂ„ XML-innehĂ„llet kan Excel öppna det som vilken tabell som helst. För att göra detta, dubbelklicka bara pĂ„ filen, vĂ€lj alternativet för att vĂ€lja ett installerat program och vĂ€lj Microsoft Office Excel. Alternativt kan du öppna Excel, trycka pĂ„ “Control” och “O” samtidigt och vĂ€lja XML-filen.

Hur konverterar jag en XML-fil till ett textdokument?

Som vi nÀmnde Àr XML ett vÀldigt enkelt sprÄk, vilket gör det vÀldigt mÄngsidigt, varför mÄnga applikationer stöder det. Om du fortfarande behöver konvertera den Àr den sÄ mÄngsidig att den ibland en enkel operation rÀcker:

Ändra XML-filtillĂ€gget

Ändra bara tillĂ€gget “.XML” till “.TXT” eller “.XLSX” för att kunna öppna det med ditt favoritprogram.

AnvÀnd en onlinekonverterare

Du kan ocksÄ anvÀnda en av de mÄnga onlinekonverterarna för att konvertera XML till nÀstan vilken annan filtyp som helst. Anyconv online-omvandlare lÄter dig gÄ frÄn XML till DOCX.

Ta reda pÄ hur du anvÀnder den

Det enklaste sÀttet att öppna en fil Àr alltid att kÀnna till den vÀl. Av denna anledning betonar vi vikten av att fortsÀtta lÀra sig hur man anvÀnder alla dina filer. Du vet aldrig nÀr du behöver det!

0 Shares