Hur man kontrollerar statusen för RAM-minnet i Windows 10

0 Shares

Därför, om vi någon gång märker att vår utrustning inte längre fungerar som den ska och utför konstiga beteenden och blir instabil, kan det bero på ett mjukvaru- eller hårdvaruproblem och mer specifikt RAM-minnet. På så sätt är det viktigt att veta vilka möjligheter vi har för att kontrollera vårt minnes goda tillstånd, något som vi kan göra med verktyg inbyggda i själva operativsystemet, såväl som med tredjepartsapplikationer.

Kontrollera statusen för RAM-minnet i Windows 10

Problem som kan orsaka RAM-fel

I händelse av att RAM-minnet på vår dator går sönder är det något som vi kommer att märka på många sätt. Börja med mildare beteenden som överdriven långsamhet när du kör ett program eller utför uppgifter, eller besvär vid dekomprimering av filer. Men det kan också orsaka problem som får oss att uppfatta att det är något med en viss svårighetsgrad, såsom oväntade omstarter, systemkrascher eller uppkomsten av den fruktade blå skärmar , så karakteristiskt för Windows.

När det gäller blå skärmar åtföljs det vanligtvis av ett “Memory Management”-felmeddelande, vilket inte indikerar att RAM-minnet inte är i gott skick eller har ett problem som bör lösas. Detta kan bero på felaktig hårdvara eller dålig minnestid eller frekvens.

I händelse av att vi lider av några av problemen som nämns ovan, måste vi veta att det kommer att vara nödvändigt för oss att utföra relevanta tester för att verifiera vad som orsakar problemet och avgöra med resultaten, om det kommer att vara nödvändigt att fortsätta att ändra det eller inte.

Använd Windows minnesdiagnostik

För att hjälpa oss veta om RAM-minnet på vår dator är skadat och för att kunna lösa alla problem som det kan ha orsakat på vår dator, har Windows 10 sitt eget specialiserade verktyg som heter Windows Memory Diagnosis. För att kunna köra det, tryck bara på kortkommandot “Windows + R”, vilket öppnar kommandot “Execute”, där vi måste skriva mdsched.exe. Senare trycker vi på “Enter” eller “Acceptera”-knappen för att utföra det.

Ejecutar Diagnóstico de memoria de Windows

Sedan öppnas ett fönster med två tillgängliga alternativ för att leta efter datorproblem. Vi kan välja mellan “Kontrollera om det finns problem nästa gång vi startar om datorn” eller om vi vill “Starta om nu och kontrollera om det finns problem”. Det här alternativet rekommenderas och innan vi klickar på det måste vi spara allt vårt arbete och stänga alla öppna program. Det är viktigt att starta om datorn för att kontrollera RAM-minnets tillstånd , eftersom det måste laddas ner eller mer som möjligt. För att uppnå detta, inget bättre än att köra detta diagnostiska verktyg innan operativsystemet och programmen laddas in i minnet.

Användardiagnostiskt minne för Windows

När datorn startar om kommer Windows-minnesdiagnostikverktyget att köras och en skärm kommer att visas där den kommer att påbörja verifieringsprocessen. Under denna process kommer vi att se en stapel med dina framsteg och alla meddelanden visas om ett problem upptäcks. När den är klar kommer den att starta om datorn igen och vi kommer tillbaka till Windows-skrivbordet där resultaten av testerna kommer att visas.

Herramienta de diagnóstico de memoria

I händelse av att resultaten inte visas automatiskt måste vi öppna “Windows Event Viewer”. För att göra detta trycker vi på genvägen “Windows + R”, vi skriver “eventvwr.msc” och vi trycker på “Enter”. Senare klickar vi på “Windows-registret” och “System”, som finns i den centrala delen. Därefter letar vi i kolumnen “Ursprung” efter alla resultat som motsvarar “MemoryDiagnostics-Results” och vi kommer att kontrollera de hittade felen.

Visor för händelser för Windows 10

Gör en RAM-diagnos med dessa program

Tillsammans med Windows System Diagnostic-verktyget kan vi också använda applikationer utvecklade av tredje part för att hjälpa oss att upptäcka eventuella problem eller fel i vårt RAM-minne, och det gör det också möjligt för oss att utföra denna uppgift utan att behöva starta om systemet.

TechPowerUp Memtest64, utför RAM-diagnostik

Detta ljus och free programmet gör det möjligt för oss kontrollera statusen för vårt minne på jakt efter problem på hårdvarunivå. Den är kompatibel med alla versioner av Windows från XP till Windows 10, men endast på 64-bitars system. Stöder alla moderna processorer från både Intel och AMD. Minnet testas med olika detektionsalgoritmer och fel upptäcks automatiskt. Dess användning kräver inte omstart eller DOS-läge, samt administratörsbehörigheter eller installation eller registerändring. Vi kan ladda ner det för free härifrån .

När dess huvudmeny visas kan vi skriva in texten från minnet, som som standard är inställt på maximalt. Vi kan också ställa in testet så att det pågår på obestämd tid eller ställa in det att stoppa när ett antal slingor har utförts, efter ett angivet antal timmar eller vid upptäckt av ett fel.

TechPowerUp Memtest64 Börja testet

Som standard testar programmet minnet ett obestämt antal gånger, men vi kan också begränsa användningen. Ju längre den körs, desto mer exakt blir feldetekteringen. När du är klar klickar du på “Benin”-testknappen för att starta testerna.

TechPowerUp Memtest64 komprobando RAM

Aida64, med RAM-prestanda och stresstester

Detta program har utvecklats för att kunna testa hela vår PC . Bland testerna som den innehåller för alla komponenter i vår utrustning hittar vi både stress- och prestandatester för RAM. Dessutom har den en komplett uppsättning benchmars som hjälper oss att känna till prestandan hos vår utrustning med vissa applikationer. Dess största problem är att vi talar om ett betalningsverktyg, som åtminstone tillåter nedladdning och användning av en free version i 30 dagar. Vi kan ladda ner den från denna länk.

Programmet är portabelt och kräver ingen installation, så när det väl har laddats ner behöver vi bara köra det. När dess huvudmeny visas, helt på spanska, visualiserar vi en kolumn till vänster med alla komponenter i utrustningen som den kan analysera. Här går vi till fliken “Prestanda”, som är den som intresserar oss. Härifrån kan vi testa läs-, skriv-, kopierings- och minneslatens , för att kontrollera dess status.

Aida64

Minnestestet som utförs av denna programvara är ansvarigt för att ge ytterligare en belastning av RAM-minnet, vilket är ett utmärkt alternativ för att utvärdera stabiliteten hos en minnesöverklocka eller för att utföra andra tester i kombination med andra arbetsbelastningar

0 Shares