Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man installerar OneDrive i Windows och ställer in synkronisering av filer och mappar

  • Lär dig hur du installerar OneDrive, om det saknas på ditt system, och hur du ställer in och börjar synkronisera dina filer.
  • OneDrive är en övertygande molntjänst, särskilt om du får fördelarna med Microsoft 365 Personal.
  • Nyare Windows-versioner kommer med OneDrive förinstallerat som standard.

Jag använder normalt Google Drive som min huvudsakliga molnlagringstjänst av några anledningar, men jag har använt OneDrive tidigare ganska flitigt. Det som fick mig att byta är det faktum att människor jag arbetar med använder Google Drive. Det är som iMessage-sakerna.

Jag gillar inte Google Drive speciellt, speciellt lagrings-, synkroniserings- och delningsdelen som utgör den viktigaste funktionaliteten, men jag valde det som sagt inte för funktionerna.

Hur som helst, om du arbetar med människor som använder Microsoft 365-tjänster, måste du definitivt prova OneDrive.

Om du fortfarande är här fortsätt läsa eftersom du kommer att lära dig hur du installerar OneDrive och hur du konfigurerar och börjar säkerhetskopiera och synkronisera dina dokument.

För andra How To-artiklar, kolla vårt dedikerade avsnitt.

Så här installerar du OneDrive-appen på din Windows-maskin

Med tanke på det faktum att OneDrive kommer förinstallerat med den senaste versionen av Windows, kanske du undrar varför du skulle behöva installera det i första hand. Tja, den här guiden antar att du, precis som många andra, har avinstallerat OneDrive eftersom du inte använde den.

Så låt oss göra en ren installation.

1. Ladda ner korrekt version av OneDriveden från Microsoft 365 webbplats, inte den från Microsoft Store. Se, det är redan knepigt.

Windows onedrive webbplatsWindows onedrive webbplats

Windows Store-appen fungerar ungefär som Android- och iOS-versionerna, som en webbläsare för dina onlinegrejer. Det synkroniserar faktiskt inte filer och mappar.

2. Kör installationsprogrammet för OneDrive. Du kommer inte att få några uppmaningar, så det finns inget sätt att anpassa installationsmappen, till exempel.

installera onedrive desktop appinstallera onedrive desktop app

3. OneDrive-ikonen bör visas i systemfältet omedelbart. Om inte, klicka på pilen som pekar uppåt så hittar du den där.

onedrive ikon i systemfältetonedrive ikon i systemfältet

Konfigurera OneDrive steg-för-steg i Windows

Låt oss nu se hur du faktiskt ställer in OneDrive korrekt.

1. Dubbelklicka på ikonen i systemfältet eller öppna Start-menyn (tryck på Win-tangenten) och skriv OneDrive.

2. Följande överlägg öppnas. Du måste logga in med ditt Microsoft-konto i det här steget. Klicka på Logga in knappen för att fortsätta.

logga in på onedrive för att komma igånglogga in på onedrive för att komma igång

3. I följande fönster anger du e-postadressen för ditt Microsoft-konto och sedan lösenordet. Om du inte har ett Microsoft-konto kan du skapa ett istället i det här steget.

Windows ställer in onedriveWindows ställer in onedrive

4. I det här steget kan du bara klicka på Nästa om du är OK med standardlokalen lagringsplats för OneDrive-mappensom finns i din nuvarande användare Mina dokument-mapp.

Jag flyttar normalt alla molnmappar på en separat partition. För att göra det klicka på länken Ändra plats och välj en ny plats, fortsätt sedan till nästa steg.

windows din onedrive-mappwindows din onedrive-mapp

5. Nu kommer du att se en lista över lokala användarmappar som du kan välja att säkerhetskopiera med ditt OneDrive onlinelagringskonto. Markera eller avmarkera varje mapp och klicka på Fortsätt.

microsoft onedrive säkerhetskopiera dina mapparmicrosoft onedrive säkerhetskopiera dina mappar

Om du har andra mappar i ditt befintliga OneDrive-konto kommer de inte att dyka upp i det här steget. Gå till inställningar kapitel för att se hur du väljer vad du vill synkronisera till din lokala dator.

OneDrive är nu integrerat ännu djupare i Windows säkerhetskopieringsfunktionalitet och används för säkerhetskopiering av användarmappar i den nya Windows backup-appen.

6. Nu kommer Microsoft att försöka sälja dig en Microsoft 365 personlig prenumeration. För $6,99/månad är det en ganska bra affär, med tanke på att du också får Microsoft Word, Excel, Powerpoint, OneNote och Outlook. Jag räknar inte OneDrive eftersom det redan är det free.

De Familjeplan är förmodligen den bästa affären, eftersom du kan använda samma konto för upp till 6 enheter/personer. Det är med Office-appar som ingår.

Microsoft 365 planer familjMicrosoft 365 planer familj

7. Nu får du en kort förklaring om hur du kan lägga till saker i din OneDrive-mapp. Inget att se här. Låt oss gå vidare.

lär känna din onedrivelär känna din onedrive

8. En annan förklaring säger att du kan dela filer och mappar med andra människor, så att du kan arbeta tillsammans med dem. Det är väldigt likt vad Google Drive erbjuder.

onedrive dela filer och mapparonedrive dela filer och mappar

9. Detta är den viktigaste förklaringen: varje fil och mapp i din OneDrive-mapp från File Explorer kommer att ha en av dessa ikoner. Den låter dig snabbt veta vilket objekt som endast är tillgängligt online, oavsett om det är synkroniserat med den här enheten eller alltid är tillgängligt offline.

onedrive-filstatusikoneronedrive-filstatusikoner

10. Ytterligare en självkampanj, som uppmanar dig att ladda ner mobilappen. Gör det om du behöver.

onedrive skaffa mobilappenonedrive skaffa mobilappen

11. Och du är klar. OneDrive är redo för dig.

din onedrive är redo för digdin onedrive är redo för dig

Om du klickar på Öppna min OneDrive-mapp knappen kommer du att se vad som är lagrat i din lokala mapp och vad som lagras online.

onedrive pc-mapponedrive pc-mappOneDrive-mappen i File Explorer

Notera statusikonerna för varje mapp. Om du vill öppna OneDrive-mappen senare kan du öppna Filutforskaren (tryck på Win + E) och sedan i menyn till vänster hittar du OneDrive – Personlig genväg.

OneDrive-inställningar för synkronisering och säkerhetskopiering

Om du klickar på ikonen i systemfältet öppnas nu något i stil med detta, en lista över de senaste ändrade/tillagda/synkroniserade filerna, alternativfältet och inställningsmenyn.

onedrive personlig synkroniseringsstatusonedrive personlig synkroniseringsstatus

Notera Sekretessvarning högst upp i popup-fönstret. Du borde se över det. Som en integritetsåtgärd för Windows valde jag att inte dela valfri data. Viss data kommer fortfarande att delas, märk väl (läs om hur du kontrollerar de data som Windows skickar “hem”).

Nu, för att komma åt de andra inställningarna, låt oss öppna systemfältsmenyn igen. Längst ner har du länkar för att öppna (1) OneDrive lokala mapp, (2) OneDrive onlinelagring (går till onedrive.live.com), (3) papperskorgen online där du kan återställa tidigare raderade filer och (4) en länk till popup-fönstret för premiumprenumeration.

Klicka på det övre högra kugghjulet för att öppna en andra meny. Här finns en länk till appinställningarna och några andra alternativ, där det anmärkningsvärda är möjligheten att pausa synkroniseringen för den aktuella datorn i 2, 8 respektive 24 timmar.

Vi kommer att diskutera det personliga valvet senare i artikeln. Det är ganska coolt.

onedrive systemfältsmenyonedrive systemfältsmeny

Låt oss se inställningarna nu. Jag ska bara lyfta fram de viktigaste:

OneDrive Allmänna inställningar

Här kan du välja att starta OneDrive med din dator, vilket rekommenderas. Du kan också hantera vilka aviseringar som visas i ditt meddelandecenter i Windows.

Det viktigaste alternativet är det som är märkt Filer på begäran. Detta kommer i princip bara att ladda ner filer när du använder dem. Filerna kommer fortfarande att visas i den lokala OneDrive-mappen men med ikonen för endast online. När du försöker öppna dem kommer OneDrive att ladda ner dem till den lokala maskinen. Om du har en snabb internetanslutning är det inga problem.

Inställningsfliken för microsoft onedriveInställningsfliken för microsoft onedrive

Lägga till ett andra företagskonto till OneDrive

I den andra fliken, märkt konto, kan du lägga till ett annat konto till OneDrive. Det finns en hake: du kan bara ha två konton totalt, ett personligt, ett företag. Du kan inte lägga till två personliga konton.

Om du klickar på Lägg till ett kontokommer du att se samma uppmaningar som de i installationsavsnittet ovan.

Även här kan du ta bort länken till ett konto från OneDrive.

Microsoft onedrive inställningar kontoflikenMicrosoft onedrive inställningar kontofliken

Det finns ett intressant alternativ på den här sidan: alternativet att välj vilka onlinemappar som ska visas i den lokala OneDrive-mappen. Klicka på Knappen Välj mappar för att visa en lista över alla mappar i ditt OneDrive-konto med växlar för var och en.

onedrive välj tillgängliga mapparonedrive välj tillgängliga mappar

Om du inte har tillräckligt med utrymme på din nuvarande enhet kan det vara en bra idé att bara välja några få mappar, eller bara aktivera Files On-Demand från fliken Inställningar. Det andra alternativet är det mer tilltalande för mig.

På samma flik för inställningar finns det möjlighet att konfigurera hur länge det personliga valvet ska vara olåst när du öppnar det: 20 minuter (standard), 1, 2 eller 4 timmar. Låt oss först ställa in det här.

Om du öppnar systemfältet > kugghjulsikonen > Lås upp personligt valv för första gången, kommer den här åtgärden att utlösa installationsguiden.

Vad är det personliga valvet? En speciell mapp som kräver Microsofts tvåstegsautentisering för att låsa upp. Det händer varje gång. Mappen kommer automatiskt låsa tillbaka efter en given tidsperiod. Filer i den personliga mappen kan inte delas.

Om du låser upp det personliga valvet när du öppnar menyn i systemfältet får du denna varning, med möjlighet att låsa tillbaka mappen omedelbart.

onedrive personliga valv är upplåstonedrive personliga valv är upplåst

Säkerhetskopiera användarmappar med OneDrive

På den tredje fliken kan du ställa in vilka lokala användarmappar som säkerhetskopieras från den lokala datorn med ditt OneDrive-konto och med de andra maskiner du har länkat. Detta är en del av synkroniseringsfunktionen för Windows-inställningar. Om du klickar på Hantera säkerhetskopieringkan du återigen välja vilka mappar som ska hållas synkroniserade.

fliken för inställningar för säkerhetskopiering av onedrivefliken för inställningar för säkerhetskopiering av onedrive

Det finns två andra viktiga alternativ på den här sidan. Du kan välja att behåll varje skärmdump du tar in OneDrive, och du kan också aktivera kamerabilder och säkerhetskopiering av video. Så varje gång du ansluter en kamera, oavsett om det är en DSLR eller en mobiltelefon, kommer alla klipp och bilder att sparas automatiskt på OneDrive. Jag skulle hålla borta det här.

Denna popup kommer att dyka upp om du trycker på PrintSceen-tangenten var som helst i Windows.

onedrive spara skärmdumpar promptonedrive spara skärmdumpar prompt

Aktivera samarbete: Arbeta med OneDrive Office-filer som delas med andra personer direkt från Microsoft Office

På fliken Office-inställningar finns en viktig kryssruta. När det är markerat kommer det att möjliggöra samarbete för alla Microsoft Office-dokument som sparats i OneDrive-mappen. Det fungerar från Office-webbläsarapparna och de inbyggda Microsoft Office-premiumapparna.

Det fungerar precis som samarbete i Google Sheets.

onedrive office-inställningar möjliggör samarbeteonedrive office-inställningar möjliggör samarbete

Du kan till och med välja hur du ska hantera konflikter: Behåll båda kopiorna eller fråga varje gång (slå ihop eller behåll båda).

Letar du efter ett sätt att stänga av OneDrive Memories? Lär dig hur du stoppar OneDrive-aviseringar på denna dag.

Och detta täcker allt som finns att veta om OneDrive Windows-appen. Om du fortfarande har frågor eller behöver hjälp, var inte blyg och be om hjälp i kommentarerna nedan.