Hur man inaktiverar JavaScript i Safari, Chrome och Firefox (exempel)

0 Shares

Förutom HTML och CSS Àr JavaScript ett av tre programmeringssprÄk som webblÀsare kan lÀsa inbyggt. PÄ det villkoret Àr dessa sprÄk grunden för nÀstan alla aktuella webbplatser. Men av nÄgon anledning kanske du vill inaktivera det senare. DÀrför kommer vi i den hÀr artikeln att visa dig hur du inaktiverar JavaScript i Safari, Chrome och Firefox. Först kommer vi dock att analysera riskerna.

TÀnk pÄ detta innan du inaktiverar JavaScript

JavaScript Àr ett programmeringssprÄk som sÄg dagens ljus 1995 och som har utvecklats och förbÀttrats sedan dess. PÄ grund av dess stora mÄngsidighet anvÀnds sprÄket i webbutveckling frÄn Google Sites, WordPress, Draftium och mÄnga andra plattformar, varför det har blivit ett av de mest anvÀnda sprÄken i dagens nÀtverk.

I sjÀlva verket, enligt analys av w3techs.com 95 % av de nuvarande webbplatserna anvÀnder detta sprÄk och mÄnga av dem har inte en alternativ version som skulle fungera utan dessa skript.

DÀrför Àr exekvering av innehÄll pÄ detta sprÄk aktiverat som standard i alla webblÀsare. Om du vill inaktivera det, vare sig det Àr av sÀkerhetsskÀl eller av andra skÀl, kom ihÄg att de allra flesta av sidorna du besöker inte kommer att innehÄlla mycket av sitt innehÄll. Det finns mer, förmodligen du kommer inte ens att kunna navigera pÄ webben ordentligt.

Hur man inaktiverar JavaScript i din webblÀsare

Med ovanstÄende i Ätanke ska vi nu lÀra dig hur du gör Inaktivera JavaScript i de tre mest anvÀnda webblÀsarna idag. Om du inte vill ta sÄ extrema beslut kan du ocksÄ installera ett Chrome-tillÀgg som hjÀlper dig att bÀttre kontrollera skripten som körs pÄ webbplatser. Vi rekommenderar ScriptSafe. I alla fall, om du vill inaktivera JavaScript, visar vi dig nedan.

Google Chrome

 1. Öppna Google Chrome.
 2. Klicka pĂ„ de tre prickarna (plus) i det övre högra hörnet. VĂ€lj sedan “InstĂ€llningar”.
 3. Rulla ned till avsnittet “Sekretess och sĂ€kerhet” och vĂ€lj “WebbplatsinstĂ€llningar”.
 4. Slutligen, i avsnittet “InnehĂ„ll”, klicka pĂ„ “JavaScript” och tryck pĂ„ den blĂ„ knappen för att avaktivera det.

Ett annat alternativ Àr att blockera webbplatser i Google Chrome som du inte vill att nÄgon familjemedlem ska fÄ tillgÄng till.

Mozilla Firefox

 1. NÀr du har öppnat webblÀsaren vÀljer du ikonen med tre parallella staplar (Meny) i det övre högra hörnet.
 2. Klicka pĂ„ “Alternativ”. Klicka sedan pĂ„ “InnehĂ„ll”.
 3. Avmarkera rutan “Aktivera Javascript”. Om du vill kan du ocksĂ„ komma Ă„t menyn “Avancerat” för att manipulera vissa aspekter av denna typ av innehĂ„ll.
 4. Slutligen, stÀng konfigurationssidan för att spara dina Àndringar.

OvanstÄende metod kommer att vara det enklaste sÀttet att inaktivera JavaScript. Nu, om du av nÄgon anledning inte kan komma Ät den hÀr panelen, visar vi dig en lite mer förvirrande rutt nedan.

 1. I Firefox, gĂ„ till följande sida: “about: config”. Om du anvĂ€nder den för första gĂ„ngen fĂ„r du en varning. Avmarkera rutan sĂ„ att meddelandet inte dyker upp igen och bekrĂ€fta att du accepterar risken.
 2. I sökfĂ€ltet som visas skriver du “JavaScript.enabled” och trycker pĂ„ “Retur”.
 3. Högerklicka pĂ„ resultatet med samma namn och vĂ€lj “Ändra” eller “VĂ€xla”. Nu kommer JavaScript att inaktiveras, vilket du kan bekrĂ€fta genom att titta pĂ„ ordet “Ändrad” i kolumnen “Status”.
 4. Om du vill Ă„teraktivera den, upprepa samma process och klicka pĂ„ “Ändra”.

Det hÀr Àr de tvÄ befintliga metoderna för att inaktivera JavaScript i Firefox. NÀr det gÀller det senare alternativet rekommenderar vi att du inte manipulerar med nÄgot annat alternativ om du inte vet exakt vad du gör.

Apple Safari

 1. GĂ„ in i din webblĂ€sare och klicka pĂ„ “InstĂ€llningar”.
 2. VĂ€lj “SĂ€kerhet”.
 3. Avmarkera «TillÄt JavaScript».
 4. StÀng konfigurationsfliken för att spara dina Àndringar.

Och det Àr sÄ enkelt att inaktivera allt innehÄll pÄ webbsidor som Àr programmerade pÄ det sprÄket, och om du nÄgonsin behöver det Àr det bara att Äteraktivera JavaScript i vilken webblÀsare som helst. Vi hoppas att denna handledning har hjÀlpt dig inte bara att inaktivera JavaScript i din webblÀsare, utan ocksÄ lÀs mer om hur webbplatser fungerar.

0 Shares