Hur man inaktiverar automatisk start från USB på PC

Som en allmän regel, även om du lämnar en USB-lagringsenhet ansluten till datorn när du slår på den (som en pennenhet eller en extern hårddisk), ska datorn inte upptäcka den som en startenhet och bör därför inte ge ett fel vid start. systemet. Det finns dock tillfällen när du har enheten du har ansluten, om det är en lagringsenhet kommer datorn att tro att det är en startenhet och kommer att ge ett felmeddelande när den inte har ett operativsystem installerat på den.

Inaktivera automatisk start från USB på PC

Varför uppstår dessa problem?

Det finns vissa villkor som måste uppfyllas för att systemet ska upptäcka en USB-lagringsenhet som en startbar enhet, och detta är just så för att förhindra att datorn försöker starta från den när du slår på datorn med en USB ansluten. Faktum är att trots det faktum att du i startkonfigurationen har satt USB-enheterna först före den systemenhet som du har operativsystemet installerat på, bör datorn upptäcka att det inte finns något operativsystem installerat på dessa enheter och den kommer att gå till nästa … men det finns tillfällen då detta inte fungerar som det ska och det är då problemen kommer.

Icke-operativsystemfel

Felet du får när detta händer bör likna det i bilden ovan, som talar om för oss att ett operativsystem inte har hittats och bokstavligen talar om för oss att koppla bort enheten och trycka på Ctrl + Alt + Del för att starta om datorn ( och försök igen ).

Detta händer för att trots att det inte har ett operativsystem installerat på USB-enheten så upptäcker systemet det som en startenhet, och detta beror på en dålig konfiguration i datorns BIOS, så låt oss se vad vi kan göra åt det för att fixa det . Du bör också komma ihåg att detta vanligtvis bara händer när ditt BIOS är inställt på äldre läge, så ställ in datorn i UEFI-läge kommer också lösa problemet.

Vi har en komplett handledning för att ändra BIOS från Legacy till UEFI om du föredrar detta alternativ, som även om det rekommenderas mer än vad vi kommer att berätta nedan, kräver lite mer arbete och till och med innebär vissa risker (denna lösning som vi föreslår nu har det ingen risk).

Inaktivera USB-start

Som vi har sagt orsakas detta problem av en dålig konfiguration i startsekvensen i BIOS, så det är naturligtvis i BIOS där vi måste tillämpa lösningen. För att göra detta, starta om datorn och titta på den första skärmen som visas, där du bör se ett meddelande som liknar “Tryck på DEL för att gå in i installationsprogrammet” eller något liknande. Beroende på tillverkaren och generationen av ditt moderkort kan det vara DEL-tangenten, F2, F10 eller F12, så kolla bara vilken tangent du måste trycka på för att komma in i BIOS, starta om datorn igen och tryck på den flera gånger för att komma åt.

BIOS

Väl i BIOS, återigen beror saken på tillverkare, modell och generation av ditt moderkort, men som en allmän regel bör du gå till Avancerade inställningar, Avancerat eller något liknande. På mer moderna moderkort kommer du att se alternativet “Boot” direkt uppe till höger, och det är dit du ska gå för att ändra konfigurationen som intresserar oss för att lösa detta problem med uppstart från USB.

Oavsett vilket bör du hitta en inställning som heter Boot Sequence, boot order, boot device eller något liknande – välj det alternativet och en meny kommer att visas som låter dig välja de startenheter som ditt moderkort stöder. Beroende på BIOS finns det två alternativ här: olika rader som kallas “Första startenhet”, “Andra startenhet” etc. visas. eller alternativen visas direkt.

Startsekvens

Det bästa du kan göra här är att modifiera startsekvensen så att det första alternativet är lagringsenheten (hårddisk eller SSD) där du har operativsystemet installerat, och glömmer bort alla andra alternativ. Detta, tänk på, kommer inaktivera möjligheten av datorn startar direkt från en USB-enhet när du behöver det och kommer att begränsa sig till att bara starta från din vanliga lagringsenhet, men det kommer utan tvekan att lösa problemet med att datorn inte startar när du har en. USB-enhet ansluten.

Och vad händer om du behöver starta systemet från en USB?

Om du redan hade datorn med operativsystemet aktivt och igång, behöver du normalt aldrig starta från en USB-enhet om du inte tänker formatera datorn, installera om Windows eller om du tvingas använda en Live CD för att lösa problem; I vilket fall som helst, om du tidigare har inaktiverat alternativet för datorn att starta från USB, oroa dig inte eftersom det uppenbarligen är reversibelt.

Allt du behöver göra är att komma åt BIOS igen och följa stegen i motsats till hur vi förklarade i föregående steg, sätta USB-enheterna som det första alternativet i startsekvensen men utan att glömma att sätta din vanliga lagringsenhet som andra alternativ, eftersom Annars kommer systemet inte att hitta din enhet för att starta normalt i det ögonblick du tar ut den startbara USB-enheten.

Startsekvens

Som du kan se är det något enkelt att ändra startsekvensen för din dator och det kommer inte ta dig mer än en minut när du väl vet var motsvarande meny är för att göra ändringen, så du behöver inte vara rädd när du gör dessa ändringar varje gång du behöver det.

Relaterade Artiklar

Back to top button