Hur man helt raderar och återställer Android -telefoner

Hur man helt raderar och återställer Android -telefoner

Bli av med en Android -smartphone? Kanske har du en ny och vill sälja eller ge bort den gamla. Eller så köpte du en telefon bara för att upptäcka att det inte är precis vad du vill ha och du tänker lämna tillbaka den till butiken eller operatören.

Oavsett anledning bör du alltid radera och återställa enheten. De flesta tror att bara en fabriksåterställning kommer att radera allt och återställa smarttelefonen till ett nytt tillstånd. Inte riktigt. Det kan fortfarande finnas personuppgifter som lurar på enheten eller SD -kortet, om det finns en.

Du kan inte räkna med att butiken, operatören eller återförsäljaren raderar data åt dig, som vi har sett nyligen. Bäst att rensa data själv. Den här guiden leder dig genom att säkerhetskopiera dina data och appar, radera internminnet och SD -kortet och sedan återställa telefonen.

Säkerhetskopiera dina data

Om du redan har Android: s inbyggda säkerhetskopiering och återställning aktiverad (det är ett alternativ under Inställningar> Sekretess) bör dina appar säkerhetskopieras på Googles servrar och återställas när du aktiverar din nya telefon.

Jag säger borde eftersom denna process inte alltid fungerar helt. Och det fungerar bara med appar, inte SMS, MMS, kontakter som inte sparats på ditt Google -konto och några andra inställningar.

Gör en egen säkerhetskopia om Google inte återställer allt du vill ha det och om du vill behålla dina befintliga textmeddelanden och annan data.

Steg 1: Ladda ner och installera MyBackup från Android Market.

MyBackup Main Screen

Steg 2: Tryck på knappen Backup och sedan på Applications & Media. Appen ger dig ett val av lokal (intern lagring/SD -kort) eller online. Välj Lokalt.

MyBackup -alternativ

Steg 3: På nästa skärm trycker du på kryssrutan bredvid “Markera allt” för både appar och foton. Tryck på Ok.

Steg 4: Välj ett säkerhetskopieringsnamn eller välj det som skapades automatiskt av appen. Var uppmärksam på var appen säger att den ska placera filen. Det är vanligtvis en mapp på SD -kortet.

Säkerhetskopieringen kan ta flera minuter att slutföra, särskilt om du har många appar och bilder.

Steg 5: Tryck på Säkerhetskopiering igen på MyBackups huvudskärm och välj Data. Återigen, välj Lokalt.

Steg 6: Du kommer att se en lista med data som är tillgänglig för säkerhetskopiering, inklusive Samtalslogg, SMS och MMS, Inställningar, Startskärmar, Larm, Spellistor och mer. Markera vad du vill behålla och klicka sedan på Ok.

MyBackup Data Backup Options

Steg 7: Välj ett säkerhetskopieringsnamn eller välj det som skapades automatiskt av appen. Var uppmärksam på var appen säger att den ska placera filen. Det är vanligtvis en mapp på SD -kortet.

Steg 8: När säkerhetskopieringen är klar ansluter du telefonen till din dator med en USB -kabel och öppnar den i en filutforskare. Detta ger dig tillgång till det interna minnet med mediefiler och appdata och/eller micro SD -kortet installerat.

Steg 9: Skapa en mapp på din dator för säkerhetskopiering och kopiera alla filer och mappar till den. Var noga med att få mappen där du lagrade säkerhetskopian.

Steg 10: Dra ur USB -kabeln.

Radera SD -kortet och intern lagring

En fabriksåterställning raderar appar och några av dina data, men du måste ta några steg i förväg för att se till att alla dina personliga filer är borta och ingen annan kan komma åt dem.

Notera: Olika Android -enheter och versioner använder lite olika formuleringar. Om du inte ser exakt villkoren i stegen eller skärmdumparna bör du åtminstone se något nära.

Steg 1: Radera micro SD -kortet genom att gå till Inställningar> Lagring och leta efter SD -kortets rubrik. Tryck på Formatera SD -kort och igen på bekräftelsessidan.

Inställningarna - Skärm för lagring i Android

Skärmen för lagringsinställningar på Droid RAZR (vänster) och Galaxy Note (höger)

Steg 2: I Inställningar> Lagring leta efter rubriken Intern lagring eller USB -lagring och tryck på Formatera intern lagring eller Formatera USB -lagring. Bekräfta på nästa skärm.

Obs! Vissa telefoner erbjuder inte detta andra alternativ. I dessa fall bör Factory Data Reset radera och formatera den interna lagringen.

Känner du dig särskilt paranoid om data på SD -kortet? Ta sedan några extra steg för att se till att data där är borta och ingen kan hämta den. (om du inte är paranoid kan du hoppa till nästa avsnitt.)

Steg 3: Windows -användare, ladda ner Roadkil’s Disk Wipe (gratis) och installera. Mac -användare, öppna Diskverktyget (under Program> Verktyg).

Steg 4: Ta bort micro SD -kortet från telefonen och sätt i det med en SD -kortadapter i datorns kortläsare.

Steg 5: För Windows: Använd Disk Torka för att skriva slumpmässig data på disken; 7 pass borde vara bra.

Roadkil Disk Torka verktyg för Windows

För Mac: Klicka på SD -kortet till vänster och sedan på Radera högst upp på huvudskärmen. Klicka på Säkerhetsalternativ längst ned för alternativ för säker radering. 7-Pass Erase är bra för detta ändamål.

Skärm för radering av diskverktyg för Mac OS X

Alternativ för säker radering av Mac OS X -verktyg

Var noga med att välja rätt disk innan du raderar.

Lägg inte tillbaka kortet i telefonen ännu.

Återställ fabriksdata

Slutligen det sista steget. Efter detta är du redo att packa ihop Android -smarttelefonen och skicka tillbaka den till butiken eller vidare till den nya ägaren.

Steg 1: Gå till Inställningar> Sekretess. Avmarkera Säkerhetskopiera mina data och Automatisk återställning (om tillämpligt).

Skärm för sekretessinställningar

Steg 2: Tryck på Återställ fabriksdata.

Steg 3: På bekräftelseskärmen kan du bli ombedd att formatera eller radera intern/USB -lagring och/eller SD -kort. Det är ingen skada att göra detta igen, så fortsätt och kolla dem. Tryck sedan på Återställ telefon.

Skärmen för återställning av fabriksdata på Galaxy Note

Fabriksåterställningsskärm på Galaxy Note (pepparkakor)

Skärmen för återställning av fabriksdata på Droid RAZR

Skärmen för återställning av fabriksdata på Droid RAZR (Gingrerbread) – Notera de olika tillgängliga alternativen

Steg 4: Enheten stängs av och startas om. När den har startat om kan du stänga av telefonen.

Steg 5: Om du tog bort SD -kortet för att radera det, sätt i det igen nu.

Om du skaffar en ny telefon eller Android -enhet och har automatisk säkerhetskopiering påslagen, kommer dina appar och vissa media att dyka upp på den nya enheten när du har angett din Google -kontoinformation. Allt som inte kommer tillbaka kan du återställa med MyBackup.

Relaterade Artiklar

Back to top button