Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man helt återställer Windows från en systembild: Komplett guide

  • Lär dig hur du använder en systemavbildning i Windows Recovery Environment (RE) för att helt återställa Windows till ett fungerande tillstånd.
  • Windows kan gå sönder, det är sanningen och kan göra din dator värdelös.
  • Om du har skapat en systembild med hjälp av det medföljande verktyget Säkerhetskopiering och återställning kan du återställa Windows exakt till det som det var vid tidpunkten för den senaste säkerhetskopieringen.
återställning av programvara

Jag är ett fan av att säkerhetskopiera mina saker eftersom jag är lat och jag gillar inte att göra samma arbete två gånger om jag kan undvika det. Jag hade problem med att tappa data tidigare, men inget var allvarligt. Det räckte för att alltid säkerställa att allt säkerhetskopieras, innan man började arbeta med någonting.

Det är också anledningen till att jag har startat en serie artiklar om säkerhetskopieringsalternativen som ingår i Windows. Jag uppmuntrar dig starkt att ta en titt på artiklarna som länkas till på den här sidan. De kan hjälpa dig en dag när du minst anar det.

Den här artikeln kommer att tala om vad man ska göra när en katastrof inträffar, vilket betyder hur du återställer din Windows-maskin från en systembild när den inte startar och inga andra alternativ från Windows Recovery Environment, fungerar den blå “saken” för dig.

Återställ Windows PC från återställningsmiljö med en befintlig systembild

Det spelar ingen roll var du har sparat systemdiskavbildningen med Backup and Restore. Den här guiden fungerar från alla lokala diskar som är installerade på din maskin, från en extern enhet eller från en lokal nätverksplats.

Jag går igenom den längsta möjliga vägen, alternativet att välja en nätverksplats för säkerhetskopieringen och lägga till inloggningsuppgifterna. Om du återställer systembilden från en lokal skiva eller extern enhet (som måste anslutas i förväg) är det lite enklare, eftersom du bara bläddrar till rätt plats.

Notera: om du har fler säkerhetskopior är det bästa alternativet att använda den senaste versionen. Se upp att alla filer och mappar som lagts till i systempartitionen sedan säkerhetskopieringen kommer att gå förlorade! Använd Säkerhetskopiera och återställ enligt ett schema för att återställa andra viktiga filer och mappar. Den här guiden återställer i princip bara Windows-partitionen (C:\).

Starta Windows RE (återställningsmiljö)

Detta kan vara den knepiga delen för vissa användare. För det mesta startar Windows RE automatisktom systemet inte startar, av någon anledning.

Om det inte startar för dig är de enklaste alternativen att sätt in återställningsenheten i en free USB-port, tryck på F8 när din PC startarvälj sedan USB-minnet från startmenyn.

dator boot manager usb-enhetdator boot manager usb-enhet

Om Windows fortfarande inte kan starta, men av någon anledning vill du fortfarande återställa till ett tidigare tillstånd, håll ned SKIFT medan du klickar på Starta om alternativ. På så sätt startar Windows RE vid nästa startcykel, istället för att gå direkt till Windows.

Använda verktyget System Image Recovery i RE

När du väl är i Windows RE, så här måste du göra:

0,5. Om du startade från återställningsenheten kommer den första skärmen att be dig göra det välj tangentbordslayout.

återställningsenhet välj tangentbordåterställningsenhet välj tangentbord

1. Välj Felsökning från RE-huvudmenyn.

Windows återställningsfelsökningWindows återställningsfelsökning

2. Du måste nu välja Avancerade alternativ.

Windows återställning felsök avancerade alternativWindows återställning felsök avancerade alternativ

3. Notera en annan länk längst ned. Se fler återställningsalternativ. Klicka på det:

Windows återställning fler alternativWindows återställning fler alternativ

4. Klicka på det enda alternativet: System Image Recovery.

Windows återställningssystemavbildningWindows återställningssystemavbildning

Notera: om du använder Windows RE från återställningsenheten finns alternativet System Image Recovery direkt under menyn Felsökning.

5. Om du har din System Image Backup sparad på en nätverksplats kommer du att se ett desorienterande meddelande som låter dig veta att ingen bild upptäcktes på den här datorn. Oroa dig inte och klicka vidare Annullera för att få fler alternativ.

Windows kan inte hitta en systemavbildning på den här datornWindows kan inte hitta en systemavbildning på den här datorn

6. Klicka i detta steg Nästaeftersom alternativet Välj en systembild redan är valt.

Om giltiga säkerhetskopieringsversioner upptäcks på någon av de bifogade lokala diskarna kommer den senaste versionen att vara förvald. I vårt fall är det grått.

Windows återställning välj en systembildWindows återställning välj en systembild

7. Ett nytt fönster kommer att laddas med ytterligare en tom lista över tillgängliga säkerhetskopieringsplatser. Klicka på Avancerad… för att starta valet av en nätverksplats.

Windows återställning välj avancerad platsWindows återställning välj avancerad plats

8. Bekräfta nu att du vill söka efter en lokal nätverksplats. Även här, om du anslutit en extern disk som inte känns igen av återställningsverktyget har du möjlighet att lägga till de nödvändiga drivrutinerna (de måste lagras på en lokal disk eller en annan USB-minne).

Windows återställningssökning efter en systemavbildning i nätverketWindows återställningssökning efter en systemavbildning i nätverket

9. Eftersom återställningsmiljön saknar serverfunktionalitet, jämfört med den fullfjädrade Windows-installationen, måste du mata in den fullständiga platssökvägen manuellt.

Det finns inget alternativ att söka efter en plats, tyvärr.

Windows återställning manuell inmatning nätverksplatsWindows återställning manuell inmatning nätverksplats

10. Ett kommandotolksfönster kommer att dyka upp som ber om autentiseringsuppgifter om säkerhetskopieringsplatsen är lösenordsskyddad. De flesta nätverksandelar är så förbered dig.

Windows-återställningsuppgifter för nätverksplatsWindows-återställningsuppgifter för nätverksplats

Antydan: Navigera mellan användarnamn, lösenord och OK, Avbryt alternativ med TAB (Skift + TAB om du behöver gå tillbaka ett steg).

Viktig: du måste lägga till nätverksenhetens namn (servernamn) före användarnamnet. Ex: använd servernamn\användarnamn annars ansluter den inte till din nätverksresurs.

11. Om referenserna och sökvägen är korrekta kommer nätverksplatsen nu att dyka upp i föregående fönster, tillsammans med datumet för den senaste säkerhetskopieringen och föregående datornamn. Välj den plats du vill återställa från och klicka på Nästa.

Windows återställningsnätverksplats upptäcktWindows återställningsnätverksplats upptäckt

12. Om mer än en säkerhetskopia finns på den valda platsen måste du välja den du vill återställa från, klicka sedan på Nästa.

Windows återställning välj bild att återställaWindows återställ välj bild att återställa

13. Du får ett bekräftelsefönster med sammanfattning. Det finns inget att välja/ändra, så klicka Nästa att gå vidare.

Windows återställning om föreställ dig din datorWindows återställning om föreställ dig din dator

13.a. Om partitionslayouten du återställer från skiljer sig från den nuvarande partitionslayouten kommer du att se detta meddelande om Windows RE startade automatiskt.

Windows systembildåterställning kommer att formatera enhetsvarningWindows systembildåterställning kommer att formatera enhetsvarning

I grund och botten måste du skapa en systemreparationsskiva. Förväxla det inte med Recovery Drive. Det handlar om att skapa en gammal bra DVD.

Windows återställning skapa reparationsskivaWindows återställning skapa reparationsskiva

Jag var ganska förvirrad vid det här stoppet, men sedan läste jag instruktionerna och insåg att jag kan hoppa över detta genom att starta upp direkt från den återställningsenhet som jag har skapat tidigare.

Det här är vad jag gjorde, följde samma steg från ovan och vips, inget mer felmeddelande eftersom återställningsverktyget inte behöver formatera samma dolda partition som det faktiskt finns på.

14. Vi är nästan vid slutet, en sista bekräftelseskärm med sammanfattningen av säkerhetskopian som valts för återställning. Klick Avsluta för att påbörja själva bildåterställningsprocessen.

Windows systemåterställning slutlig bekräftelseWindows systemåterställning slutlig bekräftelse

14. Hoppsan! Ytterligare en varning om att all tidigare sparad data kommer att raderas. Det visste du redan tror jag.

Windows systemåterställning slutlig bekräftelse popupWindows systemåterställning slutlig bekräftelse popup

15. Vid det här laget behöver du bara vänta tålmodigt på att systemåterställningsproceduren ska slutföras.

Windows systemåterställning pågårWindows systemåterställning pågår

Microsoft kallar det Re-imagine Your Computer-processen. Coolt namn för något du inte vill ta itu med för ofta.

Efter några minuter bör din Windows-maskin starta om automatiskt och hälsa dig välkommen med den välbekanta inloggningsskärmen.

windows backupwindows backup

Hoppas den här guiden hjälpte dig att komma tillbaka till Windows. Om du fann dig fast vid något av dessa steg skriv en kommentar nedan så ska jag försöka hjälpa dig att ta reda på det.

Letar du efter en guide om hur man återställer filer och mappar från Säkerhetskopiering och återställning? Här är en komplett guide för dig.

Har du ingen systembild till hands? Du kan fortfarande försöka återställa den här datorn från RE eller från appen Inställningar, båda metoderna erbjuder möjligheten att behålla användarfiler.

Slutligen rekommenderar jag att du läser min recension av AOMEI Backupper, säkerhetskopieringslösningen jag har använt i flera år. De free version räcker för de flesta användare, så du behöver inte köpa den betalda versionen om du inte behöver de avancerade funktionerna.