Hur man ger Windows 10 en SATA-till-NVMe SSD-uppgradering på plats

0 Shares

Alla solid-state-enheter (SSD) är inte skapade lika. Specifikt kan en NVMe SSD-uppgradering leverera mycket snabbare prestanda på en maskin som redan använder en SATA SSD.

Den goda nyheten är att du förmodligen kan uppgradera din Windows-dator, särskilt en stationär dator, till en NVMe-enhet. De bättre nyheterna: NVMe-diskarnas priser blir vänligare. Samsung sänkte till exempel priset på sin 970-serie ganska rejält på releasedatumet.

Och här är de bästa nyheterna: du kan migrera till en NVMe-enhet utan att förlora data, systeminställningar eller att behöva installera om Windows. Och om du använder samma dator – nämligen moderkortet – behöver du inte återaktivera din programvara heller.

Jag uppgraderade en Windows 10-dator från en 1TB WD Blue SATA SSD till en 500GB Samsung NVMe SSD 970 Evo för detta inlägg. Men du kan uppgradera vilken kvalificerad dator som helst (som kör Windows 7 eller senare) som för närvarande använder valfri SATA-enhet (hårddisk eller SSD) till valfri NVMe SSD genom att följa samma process.

Samsung 980 SSD till hands

NVMe SSD-uppgradering: Hårdvarukrav

Innan du kan uppgradera, se till att din dator stöder NVMe. Det betyder att antingen den har en “M-nyckel” M.2-plats har en tillgänglig x4 PCIe-plats. I de flesta fall kan du använda x8- eller x16 PCIe-kortplatsen för ett grafikkort (de flesta stationära datorer har minst ett).

För bästa prestanda, se till att din dator stöder (eller senare). Tidigare PCIe-versioner kommer troligen att fungera, men du kommer inte att få den bästa prestandan i det här fallet.

Graphic PCIe-kortplatsen på ett moderkort som kan användas för att vara värd för en MVMe SSD.

Som sagt, här är vad du behöver:

 1. En NVMe SSD-enhet: Få en enhet med betydligt större kapacitet än den totala data på SATA-enheten. Till exempel, om du använder en 1TB SATA-enhet som är 30 procent full, duger en 500GB NVMe-enhet (eller större).
 2. En NVMe PCIe-adapter, din dator har ingen NVMe M.2-plats.
 3. Drive kloningsprogram. Jag rekommenderar free version av Macrium Reflect.

Windows 10 på plats NVMe SSD-uppgradering: Steg för steg

 1. Se till att din dator är avstängd. Montera NVMe-enheten på din dator med M.2-kortplatsen eller PCIe-platsen (via en adapter). Slå sedan på den. Den kommer att starta upp i SATA-enheten som den gjorde tidigare.
 2. Installera Macrium Reflect (eller någon enhetskloningsprogram som du är bekväm med).
 3. Om du använder Windows 10, hoppa till steg #4. För äldre Windows, ladda ner och installera NVMe-drivrutinen för din SSD. Efter installationen startar du om din dator.
 4. Kör kloningsprogrammet för hårddisken och klona den befintliga SATA-enheten till NVMe-enheten. (För detaljer om kloning med Macrium Reflect, kolla in det här inlägget.) När du är igång, notera om din nuvarande SATA-enhet använder en MBR- eller GPT-partition för senare felsökning. När kloningsprocessen är klar, stäng av datorn.
 5. Ta bort din SATA-enhet och uppdraget är klart! Om du vill behålla SATA-enheten i din dator som en sekundär enhet, fortsätt till steg #6.
 6. Ändra startordningen för din dator så att den startar från NVMe-enheten först. Du kan göra detta genom att gå till Boot-sektionen i din dators BIOS. Du kan komma till BIOS genom att trycka på F2- eller Delete-tangenten på tangentbordet direkt efter att du tryckt på strömknappen för att slå på maskinen på de flesta datorer. Eller kolla med bruksanvisningen.

En NVMe SSD på sin rätta plats.

Och det är allt! Nu kommer du att märka en betydande prestandaförbättring, även om din gamla SATA-enhet är en SSD. I mitt fall startade maskinen nu upp på cirka 5 sekunder, ner från nästan 20 sekunder.

Alternativt kan du också installera en nyklonad NVMe SSD i datorn. I det här fallet, se till att den nya använder samma startmetod – BIOS eller UEFI – som den gamla. I det här fallet kommer du sannolikt att behöva återaktivera programvaran (Windows, Office, etc.).

NVMe SSD-uppgradering: Felsökning

Jag stötte inte på några problem, men här är de vanligaste och hur man fixar dem.

 1. Datorn fortsätter att starta upp i den gamla SATA-enheten: Se till att du ändrar startordningen för att göra NVMe SSD till den första startenheten. Eller ta bort den gamla SATA-enheten om du inte vill bry dig om BIOS.
 2. Datorn startar inte framgångsrikt, vilket visar ett startfel som “Boot drive not found” eller en blå skärm. Två scenarier här:

MBR kontra GPT partitionstyper

Oavsett vilken partitionstyp din gamla SATA-enhet använder, kommer den nya NVMe-enheten att använda det också. Som sagt, se till att du ställer in starttypen i BIOS enligt följande:

 • Om MBR-partitionstypen används -> Se till att datorn använder Legacy-startmetoden
 • Om GPT-partitionstypen används -> Ställ in maskinen på att använda UEFI-startmetoden.

Datorn kommer att stöta på ett fel om den startar med en MBR-enhet som använder UEFI och vice versa.

Saknar NVMe-drivrutin

Drivrutinsproblemet gäller bara en dator som kör Windows 8.1 eller tidigare, och du kanske har glömt att starta om datorn i steg #3 ovan. I det här fallet måste du göra om uppgraderingen från början.

Där har du det! Om du har fler problem eller frågor, låt mig veta i kommentarsektionen nedan.

0 Shares