Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man framgångsrikt genomför en 4-dagars arbetsvecka 2023

4. Kom överens om ett 4-dagars arbetsveckaschema

Det finns inget rätt eller fel sätt att byta till en fyradagars arbetsvecka. När det gäller att göra upp ditt schema beror det verkligen på ditt företags unika behov och dina anställdas preferenser. Med detta i åtanke, här är några populära fyradagars arbetsscheman att överväga:

1. Inga fredagar eller måndagar

Eftersom en stor överklagande av att arbeta komprimerade timmar är förlängda helger, väljer de flesta företag att ta bort fredagar eller måndagar från arbetsschemat. Att välja en dag för alla säkerställer att det fungerar samma kärntimmar. Det erbjuder dock inte flexibilitet för anställda eller lämpar sig väl för branscher som levererar varor eller tjänster på en kontinuerlig basis.

2. Flexibla lediga dagar

Om det gynnar ditt företag kan det också vara värt att överväga att implementera ett flexibelt schema. Flexibla 4-dagarsscheman gör att arbetare kan ta ledigt när det passar dem bäst. Detta kan inkludera förskjutna starttider, tidiga måltider, såväl som de typiska fyra dagar på, en ledig dag.

“Sätt förväntningar på vissa timmar när alla måste vara tillgängliga, och ge självstyre för resten av sin tid. Att göra det kommer att bidra till att säkerställa att alla är på samma sida samtidigt som det tillåter flexibilitet.” – Jack, HR-chef på ExpenseOnDemend

3. 4-10-modellen

Slutligen, om komprimering av arbetade timmar inte är ett alternativ för ditt företag, men du fortfarande vill dra nytta av en tredagarshelg, kan en 4-10 arbetsvecka fungera bäst för dig.

Idealisk för företag med tyngre arbetsbelastningar, 4-10-modellen hänvisar till att arbeta 10-timmarsdagar fyra dagar i veckan. Det är ett gediget sätt att få en smak av fyradagarsveckan utan att riskera att offra arbetade timmar. Observera dock att med produktivitetsnivåer som vanligtvis sjunker efter den åttonde timmen av arbetsdagen, och vissa stater som tillämpar dagliga övertidslagar, kommer det definitivt inte att vara rätt för alla.

När du har kommit överens om ditt schema måste du kommunicera det med ditt team och med externa kunder och intressenter. Se till att du gör detta minst en månad i förväg för att undvika förvirring eller schemaläggning.