Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man förbättrar strömmande bildkvalitet: Netflix, Amazon, HBO…

Dra nytta av den maximala kvaliteten på ditt abonnemang?

Marknadsförare som arbetar för olika teknikföretag älskar akronymer och standarder . Vi köper en 4K-TV eftersom de säger att den är den bästa av de bästa, men inte vilken som helst kommer att göra det. Modellen som vi ska sätta hemma måste vara kompatibel med HDR. Vi suger in namn och försöker alltid hitta det som passar oss bäst. Men … får vi verkligen all teknik och funktioner vi betalat för?

Streamingtjänster har revolutionerat vårt sätt att konsumera innehåll. Många av oss föredrar att betala för några plattformar varje månad och lämnar den tidigare modellen av kabel-tv bakom dig, som knyter dig till en avkodare och där du också är föremål för scheman och scheman. Varje innehållsplattform är unik, och de har alla sitt medlemskap som låter dig njuta av 4K-innehåll. Vi tror normalt att det är lika enkelt att komma åt detta som att sätta i kortet och gå igenom kassan. Men det är faktorer som kan göra att du inte fullt ut kan njuta av upplevelsen du betalar för .

Låt oss börja med TV:n

Låt oss börja med det mest grundläggande. Varje tv eller skärm som vi använder för att se filmer och serier har en viss upplösning. Detta är givet från fabriken och vad det säger oss är det totala antalet pixlar som panelen har. När vi pratar om a Full HD-skärm , vi pratar om standarden 1 920 gånger 1 080 pixlar. Och när vi pratar om 4K vi hänvisar egentligen till en skärm som har ungefär 4 miljoner pixlar, eftersom 4K inte riktigt är en standard som sådan, konstigt nog.

Om din TV är Full HD (även känd som 1080p) är det inte så att du ser din streaming dåligt, tvärtom. Du betalar för en upplösning som du inte kan använda . Av samma anledning, om du inte delar ditt konto, du inte har fler enheter och du betalar extra för att nå den lösningen, slösar du bort en del av din budget.

Å andra sidan brukar vi också prata om HDR . Detta syftar inte på pixlar, utan snarare till det dynamiska området av toner som panelen kan erbjuda. Denna parameter är standardiserad och endast ett fåtal streamingtjänster erbjuder innehåll för den här typen av skärm.

Varje streamingtjänst har sin plan

Vi kommer till en av de viktigaste punkterna. Det finns för närvarande två typer av prenumerationstjänster :

enda plan

De erbjuder ett enda medlemskap dvs homogen för alla användare . Detta är fallet med Disney + och Apple TV +. Oavsett om du har en 4K-TV eller inte, ger den enda planen du kan hyra dig rätt att få tillgång till innehåll i denna upplösning.

trancheplan

De flesta plattformar har valt denna typ av prenumeration. Grundplanerna erbjuder mer återhållsamma upplösningar till billigare priser. Eftersom vi vill ha fler samtidiga skärmar eller bättre bildkvalitet vi får betala lite mer.

I det här avsnittet är varje tjänst en värld. Även samma företag kan erbjuda olika planer beroende på i vilket land du befinner dig. Netflix är det mest kontroversiella fallet av alla. Deras mest grundläggande medlemskap erbjuder inte ens HD-upplösning. Planen med dubbla skärmar tillåter endast Full HD-upplösning, och endast premiumplanen stöder 4K-innehåll.

Uppspelningsenheten är viktig

dispositivos netflix games.jpg

Det är inte samma sak att se innehållet på din Smart TV än på mobiltelefonen. Det finns många streamingtjänster som begränsar kvaliteten på innehållet beroende på vilken enhet vi använder:

Begränsningar efter enhetstyp och operativsystem

Till exempel, om du har en mobiltelefon med QHD-upplösning, kan vissa streamingtjänster som HBO Max (som har en enda plan i Spanien) kommer inte att ge dig det maximala. Samma sak kommer att hända om du har en mobil med 4K-upplösning, även om de inte är helt vanliga. Andra har enhetsbegränsningar. Amazon Prime Video erbjuder 4K-upplösning på Android-telefoner, men inte iPhone eller iPad. Om du har möjlighet är det bättre att titta på Prime Video-innehåll på Android än på iOS.

Webbläsarbegränsningar

Vid de sällsynta tillfällen då en streamingtjänst erbjuder 4K-stöd i webbläsaren, som t.ex Netflix , det gäller ofta inte alla webbläsare. För att fortsätta exemplet erbjuder Netflix 4K för Microsoft Edge, Safari och Netflix-appen på Windows. Kompatibilitetslistan kan ändras, men den ger oss en uppfattning om vart skotten tar vägen. Om du tittar på Netflix i Chrome, Firefox eller Brave, drar du inte fördel av 4K-upplösning.

Internetanslutning kan spela en viktig roll

hbo max fire tv.jpg

I många av de videotjänster som vi använder på internet, som YouTube, kan vi välja upplösning för hand. Om vi ​​någon gång har dålig täckning kan vi sänka upplösningen för att förhindra att uppspelningen avbryts. Men på senare år har denna teknik förbättrats, och kvalitetsminskning tillämpas automatiskt . Exakt samma sak händer bara med streamingtjänster tyst .

Om din internethastighet är bra och stabil — har du din TV nära routern eller direktansluten via Ethernet kabel—, kommer du sällan att märka en plötslig kvalitetsförsämring. Men om miljön är mättad, du har en dålig anslutning eller din router är en av dem som har nedgångar så kommer videon du konsumerar att påverkas.

Varje tjänst rekommenderar vissa parametrar baserat på kodningen de ger till sitt innehåll och den valda upplösningen. För 4K, Netflix rekommenderar en anslutning på minst 15 megabit per sekund . HBO Max kräver en bättre anslutning, eftersom de åtminstone kommer att be dig om en anslutning av 25 mbps (även om de rekommenderar 50 megabit per sekund för att undvika problem).

Oavsett vilken Internetplan du har avtalat hemma, kommer det att bero på rapportering oavsett om den bandbredden når din TV eller uppspelningsenhet. Om din router är för långt borta eller det finns tjocka väggar mellan routern och din TV kommer kvaliteten att sjunka och ingen kommer att berätta om det.