Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man flashar ett BIOS på ett AMD-grafikkort

Att uppdatera vBIOS på en GPU borde inte vara en alltför svår uppgift, men det är verkligen farligt. Ett strömavbrott, ett fel eller en felaktig BIOS-modell och vi går från att ha ett grafikkort som ger oss fantastiska stunder till att ha en dyr eller väldigt dyr pappersvikt. Av denna anledning är vi inte ansvariga för någon hårdvara eller problem som kan uppstå, eftersom vi insisterar på att ingenting ska hända, men ibland gör det det.

Flasha ett BIOS på ett AMD-grafikkort

Hur man flashar ett BIOS på AMD-grafikkort

Logiskt sett är det första steget försiktighet. Därför är det första vi måste ta hänsyn till det faktum att vi måste göra en säkerhetskopia av den ursprungliga BIOS för vår GPU, som även om den kan hittas på Internet, vi redan har den, så det är bättre att spara den .

För att göra detta kommer vi att ladda ner GPU-Z-programmet och varefter vi går till knappen som finns precis bredvid BIOS-versionen, som visas i bilden. Vi klickar på den och vi ger Spara till fil.

När vi är klara måste vi berätta var vi vill spara BIOS-bilden på vår dator. Vi rekommenderar att du gör det på Windows-hårddisken, i vårt fall i C :, men innan vi sparar kommer vi att ändra namnet på nämnda fil till något enklare, som “Original”, “biosstock” eller vad vi än anser vara lämpligt, men att det är lätt och utan mellanslag för att inte bli förvirrad när man skriver.

Efter det kommer vi att få ett bekräftelsemeddelande som säger storleken och filen som har skapats.

Vi behöver ett program för att flasha det nya BIOS

amdvbflashWin_PjhD8SZoOV

Problemet med den blinkande mjukvaran för AMD GPU:er är att den är mer föråldrad än NVIDIAs, så för närvarande är versionen för Windows (var försiktig med nedladdningarna att det finns en version för Linux och MSDOS) 2.93 av den 15 augusti 2019 .

Det vill säga, den har inte officiellt stöd för RX 6000. När rätt ATIFlash har laddats ner, fortsätter vi att packa upp den i C: eller Windows-enheten, alltid i sin rot, och vi kommer att ge mappen ett enkelt namn, som ATIFlash.

Nästa steg är att gå till mappen som skapades med programmet och köra den genom att dubbelklicka på amdvbflashwin.exe varefter vi kommer att ha programgränssnittet. Som vi kan se känner detta program igen vårt grafikkort den aktuella BIOS-versionen, bildstorleken och dess CRC, förutom ytterligare information.

Att välja rätt BIOS är viktigt

mmc_jPYwyLnCHM

De flesta av felen när du flashar ett nytt BIOS beror på att det vi har laddat ner inte är korrekt eller är korrupt. Den andra kommer att indikeras av ATIFlash i dess CRC, men den första är helt upp till oss. Programmet skiljer inte på rätt och felaktigt, det förstår helt enkelt om det går att flasha eller att det inte går att flasha på grund av något fel i filen.

Om vi ​​gör ett misstag när vi laddar ner rätt BIOS och flash, kan vi tillfälligt betrakta grafikkortet som dött, åtminstone tills vi ansluter en andra som primär och den “döda” som sekundär och flashar från två till där.

BIOS-modellen är i alla fall det viktiga, eftersom den måste dela PCB mellan kort för att säkerställa att det inte finns några problem. Som ett exempel måste alla de GPU:er med en referens-PCB dela BIOS, förutom de som nämnda PCB är något förbättrad och når fler frekvenser, så i det här fallet kan vi flasha det högsta till det sämsta.

amdvbflashWin_pjU1ssluWZ

Det vi måste göra innan vi flashar BIOS som vi har laddat ner från Internet (TechPowerUp har en gigantisk BIOS-databas för GPU:er) är just att inaktivera vår GPU från enhetshanteraren. För att göra detta klickar vi på Windows-ikonen i det nedre vänstra hörnet av skärmen genom att högerklicka med musen och sedan med vänsterklicket går vi till nämnda enhetshanterare.

Väl där går vi till skärmadaptersektionen, och inuti väljer vi vår GPU med höger musknapp och vi klickar på “Inaktivera enhet”. Efter det typiska meddelandet om vi är säkra på vad vi ska göra och trycker på ja, kommer skärmen att blinka och återvända.

Sista stegen innan toppögonblicket

amdvbflashWin_YZs2vSQOWe

Nu återvänder vi till ATIFlash som tidigare var öppet. Vi kommer att klicka på knappen ladda bild och vi kommer att navigera genom mapparna och katalogerna på jakt efter enheten där vi har sparat den nedladdade och nya BIOS-filen. Därefter kommer vi att ge knappen som just har aktiverats och som heter Program.

Från det ögonblicket finns det ingen återvändo. Om vi ​​har gjort allt korrekt kommer stapeln att börja röra sig och fylla rektanglarna sakta men säkert. Det kan till och med bli “fångat” och Windows svarar inte på en minut eller två, men som en allmän regel är detta en process som är mer av sekunder än så, av minuter.

När det är färdigt, ATIFlash kommer att meddela oss med ett framgångsmeddelande, varefter vi måste acceptera och sedan får vi ett nytt meddelande som talar om för oss om vi vill starta om systemet för att ändringarna ska träda i kraft.

I vårt fall har vi flashat ett stock-BIOS av en RX 5700 XT , eftersom vi har en torr RX5700. Vad vi får är att öka frekvensen som standard för att få lite extra FPS. Men och naturligtvis kommer vi inte att låsa upp resten av funktionerna i modellen vi tänker nå.

Som vi säger och upprepar, ITIGIC är inte ansvarig för några problem som kan ha uppstått efter denna handledning, eftersom variablerna är praktiskt taget oändliga och beror på så många faktorer att det är omöjligt att kontrollera processen. Så det är något som alla måste ta sin risk.